Kwasiu Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Siedząc w warsztacie i robiąc porządki :nieufny: wywalałem stare lodówki na złom, aby się zbytnio nie marnowały postanowiłem wyciągnąć jakiś agregat który miał ewoluować w kompresor. Jak pomyślałem tak też uczyniłem, wykopałem stare butle gazowe, jedna posłużyła mi na "zbiornik". Wyłącznik ciśnieniowy zrobiony z lodówki, mam praktycznie pełną regulację przy jakim ciśnieniu ma się wyłączyć. Co tu dużo będę gadał dam fotki aby was nie zanudzić :ugeek: Wyczytałem, że agregaty startują przy dość niskim ciśnieniu tylko, co dziwne mój bez wahania uruchamia się nawet przy 10 atmosferach (do tylu mam manometr). W przyszłości chcę zmodernizować trochę sprzęt i zrobić pompę próżniowa i kompresor w jednym, dodam dodatkowo wyłącznik podciśnieniowy. Całość będzie malowana, a dyszelek bardziej wygięty Mam tylko jedno pytanie do was, jak mocniej się potrząśnie agregatem to tam coś lata w środku i puka, czy może się on popsuć od mocniejszego wstrząsu?? Jeśli są jakieś pytania chętnie pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Od mocniejszego wstrząsu to wszystko może się popsuć To co lata w środku to na bank jakaś mucha, którą zassał O ile kompresor chodzi "stabilnie" i gładko to raczej możesz się nie przejmować, co innego jakby np był nieszczelny, albo chodził nierówno. Zawsze możesz zdjąć pokrywę i sprawdzić co tam jest luźnego. EDIT teraz patrzę... i muszę dopisać... o ile da się zdjąć pokrywę, a nie jest... "nieotwieralny" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 To co lata w środku przy wstrząsach, to zawieszony na sprężynach agregat (silnik i pompa). Jest prawidłowo. Przy wstrząsach może "pukać" i musi. Nie przesadzaj jednak ze wstrząsami, bo coś wewnątrz może się urwać-np. przewody zasilające agregat. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 ok dzięki, przy jeżdżeniu troszkę się trzęsie i balem się, że coś może się uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 o ile da się zdjąć pokrywę, a nie jest... "nieotwieralny" plisken, A widziałeś kiedyś "otwieralny" agregat lodówkowy? Kwasiu, Ja też mam kompresor/pompę próżniową na kółkach .Przestawiam to codziennie z kąta w kąt po "wyboistej" piwnicy i od pół roku agregat działa więc u ciebie też będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krysto Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Miałem coś podobnego. Tylko zbiornik pochodził z ciężarówki i do niego dwa agregaty. Zestaw padł po kilkuletnim katowaniu i używaniu tegoż jako sprężarki do malowania normalnym pistoletem i pompowania kół w samochodzie. Co do otwieralności to ... się da tylko agregat zrobiony jest z blachy chyba 4 mm . Po otwarciu można co najwyżej popodziwiać wnętrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Kwasiu, masz zamocowany jakiś presostat ? Też będę niedługo robił kompresor do aerografu, mam już agregat i dużą pustą gaśnice Doczytałem że tak, tylko pytanie jaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Ja też się powoli zbieram do takiego tematu. Kupiłem wyłącznik z firmy Omnigena, mam nadzieję że będzie dobry (tani już był ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 15 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 Mam zamontowany tylko wyłącznik ciśnieniowy zrobiony z termostatu od lodówki, sprawuje się świetnie, a kosztował mnie 1zł, równowartość przycisku :mrgreen:, wyłącznik który pokazał MiQ27, ma regulacje tylko do 6 barów, ja mogę ustawić dowolnie do 10 wzwyż (do 10 mam manometr). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 15 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2010 A to spoko, wątpię żebym używał więcej niż 6 atm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam G. Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Ja w tym tygodniu też zrobiłem sobie kompresor lodówkowy: Na wyłączniku ciśnieniowym takim jak ma MIQ27 i moje testy wykazały, że bez problemu wyciąga 9 barów (więcej już nie sprawdzałem), ostatecznie ustawiłem na 7. Jeszcze tylko brakuje filterka na ssanie (jutro kupię). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Adam G., skąd nabyłeś takie fajne złączki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 A można tam ustawić jakąś histerezę ? Nie wiem dlaczego mój agregat można załączyć raz na 45sek. niezależnie od czasu jaki pracował :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Na Omnigenie można. Ma 2 nakrętki regulacyjne, jedną od ciśnienia załączenia, drugą od wyłączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Bajka, więc może sobie sprawię presostat i manometr z reduktorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam G. Opublikowano 16 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2010 Adam G., skąd nabyłeś takie fajne złączki ? Na alledrogo: http://www.allegro.pl/sklep/3210647_clawy_sklep Jedyny sprzedawca, u którego udało mi się kupić wszystko co potrzebowałem i w atrakcyjnych cenach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 O, dzięki. Ale takich fajnych mosiężnych trójników nie ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam G. Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 O, dzięki. Ale takich fajnych mosiężnych trójników nie ma...To już na miejscu, w Leroy Merlin. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Pochwalę się swoim stworem ... zbudowałem go pod zasilanie aerografu, nie umieściłem w nim jeszcze elektrozaworu. Działa jak należy, polecam tego typu konstrukcję. W razie pytań służę pomocą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Chłopaki kompresorowcy - jaki wydatek powietrza ma lodówkowiec ? Konkretnie ile czasu mu zajmie nabicie 10 litrowej komory do 6 bar? Tak mniej więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.