KRI100F Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Witam szanownych kolegów. Chciałbym was prosić o poradę w sprawie skompletowania niezbędnego sprzętu. Chodzi mi głównie o aparaturę jakąś ładowarkę i innych rzeczy które są niezbędne do obsługi samolotów napędzanych silnikami elektrycznymi. Zaznaczam że jestem początkującym i nie mam niczego . Proszę doradźcie mi co mi jest konkretnie potrzebne (oprócz samolotu,silnika i akumulatorów do niego bo to będzie w późniejszym terminie) . pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość. ps. chętnie bym się spotkał z kimś doświadczonym z okolić Twardogóry. Jest taki ktoś ? ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Przede wszystkim potrzeba cierpliwości żeby przeczytać "Od czego zacząć" a bynajmniej kilka przyklejonych tematów. Tu już chyba wszystko zostało napisane na temat startu w modelarstwo Więc żeby nie powielać zawartych tu treści pozostaje mi życzyć Ci miłej lektury Szymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Jażeli masz zamiar sią w to się bawić - to aparaturę i ładowarke kupuj jak najlepsze :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRI100F Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Witam. Odnośnie czytania to już trochę poczytałem. Mi chodzi głównie o taką kwestie aby nie pakować forsy w błoto np. kupno aparatury. Wiadomo kupić najlepszą ale czy ona będzie mi potrzeba ? czy wykorzystam jej funkcje ? Która będzie dobra ta za 1500 czy ta za 800. Wiadomo że można wydać 2500 ale czy warto ?. To samo się tyczy ładowarki :shock: . Oprócz aparatury i ładowarki co jeszcze jest potrzebne ? W jakie firmy wchodzić ? które są dobre ? Jeśli mogę was prosić to podrzućcie jakieś linki ps. nie to żebym był leniwy ale wy wiecie najlepiej w co warto inwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
upgrayedd Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Ja na Pańskim miejscu kupiłbym najtańszą aparaturę E-sky. 4 lub 6 kanałów starczy do pierwszego modelu. Koszt 80zł, a później może służyć jako nadajnik do symulatora. To samo ładowarka: prosty balancer na dwie i trzy cele. Poniżej linki: http://www.4hobby.pl/product_info.php?info=p8328_EK2-0404-Nadajnik-4-kana-y-35-Mhz---kwarce.html Balancer polecam ten, widziałem go w jakimś sklepie: http://www.sgm.siedlce.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71:adowarka-balancer-pakietow-li-po-gws-c3-lp&catid=40:wyposazenie&Itemid=80 Wyposażenie dobiera się pod model. Wie już Pan jaki?? Polecam ToTo-0 Pozdrawiam, stecio! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRI100F Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Symulator już mam ( Real Flight G5 ) trochę sobie już polatałem łącznie ze startem jak i lądowaniem. Nie chcę kupować sprzętu w stylu kupię najtańszy a potem zobaczymy bo z doświadczenia wiem że najlepiej się na tym nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Poniżej linki: http://www.4hobby.pl/prod...z---kwarce.html esky-0404 to nadajnik od lamy, czyli z fabrycznie ograniczonym zasięgiem...Lepiej kupić nadajnik ze średniej półki, typu np. mx-12. Ostatnio podrożał w sklepach do ok 600zł, ale na allegro można go czasem znaleźć poniżej 400zł Do tego odbiornik corona: http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6497 I można spokojnie latać ładowarka popularna, tania i wystarczająca(jeśli nie lata się elektrycznymi gigantami) np. accucell-6, eco6 itd.: http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11060&Product_Name=HobbyKing_ECO6_50W_5A_Balancer/Charger_w/_accessories Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Jażeli masz zamiar sią w to się bawić - to aparaturę i ładowarke kupuj jak najlepsze :lol2: A po co ? a jak mu sie odwidzi to tysiac czy dwa w plecy po miesiacu :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 ale ktoś wtedy odkupi taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 no to jedyny plus dla nastepnych ale dla zalozyciela tematu??? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 No właśnie z tymi radami na początek to wydaje mi się niektórzy przesadzają trochę. Też chcę spróbować sił w modelarstwie i jak narazie: Optic6 + dwa odbiorniki 300 silnik el + pakiecik 90 zakupy w nastiku 100 wizyta w Komforcie po depron 20 wizyta w modelarskim: listewki, sklejka, balsa, węgiel, kleje 100 zakupy u chińczyka 600 wywaliłem kupę kasy i jak narazie NIELOT!! Za 600 kupujesz zestaw RTF z jak najmocniejszej pianki i latasz/próbujesz latać a w miedzyczasie można rzeźbić jakiś model i polować na lepszy osprzęt Ot takie jest moje zdanie jako nowicjusza w tej dziedzinie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Najlepsze- nie znaczyło najdroższe tylko miałem na myśli GRAUPNER , FUTABA, HITEC,SANWA -cena - to od kolegi zależy ile na to wyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 dla osoby co wczoraj zobaczyla model w powietrzu a dzis chce zostac modelarzem to najlepsz chyba ta ESKY bakcyla latwo i szybko polknac , zrazic sie rowniez . Przy mlodym wieku niepowodzenie moze znaczyc rezygnacje nadajnik za 100 np z HC 4-6 kanalowy rozwiazuje problem ,sa tez na ebayu w podobnych cenach Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoo Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Sam na poczatku swojej przygody kupiłem tani sprzet. Niestety nie sprawdzil sie . Polecam HK 6CH: http://www.allegro.pl/item1046098022_promocja_6ch_tx_rx_2_4ghz_symulator_mode_hit.html miałem podobną wersje 4CH i bylem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Witam. Odnośnie czytania to już trochę poczytałem. Mi chodzi głównie o taką kwestie aby nie pakować forsy w błoto np. kupno aparatury. Wiadomo kupić najlepszą ale czy ona będzie mi potrzeba ? czy wykorzystam jej funkcje ? Która będzie dobra ta za 1500 czy ta za 800. Wiadomo że można wydać 2500 ale czy warto ?. To samo się tyczy ładowarki :shock: . Oprócz aparatury i ładowarki co jeszcze jest potrzebne ? W jakie firmy wchodzić ? które są dobre ? Jeśli mogę was prosić to podrzućcie jakieś linki ps. nie to żebym był leniwy ale wy wiecie najlepiej w co warto inwestować. Dobra aparatura nigdy nie będzie "za dobra". W miarę rozwoju modelarskiego, zaczną cię interesować coraz bardziej złożone modele. A chyba nie warto, co każdy model zmieniać aparatury. Ja na twoim miejscu kupiłbym aparaturę MX-16S - 35MHz z syntezą. 8 kanałów, wszystko co potrzebne modelarzowi i parę przydatnych funkcji, które nie w każdej aparturze się znajdą, dobra jakość, tanie odbiorniki, a do tego ostanio mocno staniała. Jak masz mało funduszy to jej mniejsza poprzedniczka - MX-12. Co do ładowarki - to obok aparatury jeden z najważniejszych zakupów, szczególnie dla modelarza zajmującego się modelami elektrycznymi. To ładowarka dba o kondycję twoich pakietów. Warto zatem wydać raz te 300zł i kupić porządny sprzet, dostosowany do wielu typów ogniw z szeroką gamą napięć i regulacji prądu. Pakiety są drogie i szkoda je tracić przez nieumiejętne obchodzenie się z nimi. A tu ładowarka może pomóc, lub zaszkodzić. Ogólnie modelarstwo źle znosi kompromisy. Dlatego jest drogim hobby. A co do reszty, to wszystko zależy od wielkości modelu i jego przeznaczenia. A kiedy znasz już zakres potrzebnego wyposażenia, możesz dopieor skupić się na tym, jakiej firmy ma to być wyposażenie. A tu już każdy ma swoje preferencje. Unikaj tylko podejrzanie tanich podzespołów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRI100F Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Więc jeśli chodzi o aparaturę to tak jak "adrian" poradził zdecyduje się na model graupnera. Czytałem też inne posty kolegów zawiązane z zakupem aparatury więc wybór będzie chyba najrozsądniejszy. Co do ładowarki - to obok aparatury jeden z najważniejszych zakupów, szczególnie dla modelarza zajmującego się modelami elektrycznymi. To ładowarka dba o kondycję twoich pakietów. Warto zatem wydać raz te 300zł i kupić porządny sprzet, dostosowany do wielu typów ogniw z szeroką gamą napięć i regulacji prądu. Pakiety są drogie i szkoda je tracić przez nieumiejętne obchodzenie się z nimi. A tu ładowarka może pomóc, lub zaszkodzić. No właśnie czy droga znaczy dobra ? Jest wiele firm i wiele opini. Osobiście chciałbym kupić ładowarkę która by służyła długo i tak jak powiedział "adriam" aby nie psuła akumulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 pulsar 2 jest to dobra ladowarka i nie psuje akumulatorow chyba ze tak jak przy innych jej w tym pomozesz :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Używam od roku tej ładowarki i jak narazie nie narzekam http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3444 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.