kacper96 Opublikowano 23 Maja 2010 Opublikowano 23 Maja 2010 Mam pytanie, posiadam aparature hitec optic 6 sport i nie wiem gdzie się znajduje 6 kanał
stach34 Opublikowano 23 Maja 2010 Opublikowano 23 Maja 2010 Instrukcja obsługi... Nie wiem jak w optic sport ale w moim zwyklym jest to przełącznik ten po lewej strone, duży, plastykowy. A ja żeby nie mnożyć tematów zadam tu moje pytanie : Czy aparatura może się wyłączyćna chwile od wstrząsów , uderzeń ? Dziś sobie latałem modelem. Lądując nim do ręki uderzyłem kołpakiem w bok aparatury (optic 6). aparatura wyłączyła się na ok. 6-10 sekund. Po czym się włączyła. Żeby sprawdzić objawy stuknąłem nią lekko z boku - wyłączyla się na sekundę i sie włączyła. Potem już stuknięcia nie robily na niej wrażenia - nie wylączała się. Co to może ozanaczać ? Zepsuta czy co ? Dobrze że to sie stało jak wylądowałem :shock: ...
Leszek_K Opublikowano 23 Maja 2010 Opublikowano 23 Maja 2010 Stach34 - jezeli mozesz - dokladnie przejrzyj nadajnik sam, jezeli nie - do serwisu. Masz gdzies kiepski kontakt i latanie bez naprawy skonczy sie zle.
noker Opublikowano 23 Maja 2010 Opublikowano 23 Maja 2010 Sprawdź stan lutów na pinach zasilania, tam podczas podpinania/odpinania pakietu zasilającego może dojść do uszkodzenia lutu/ miałem tak w moim Optiuc6
stach34 Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 No wlasnie koncówka zasilająca jest robiona z wtyczki serwa Bede musiał ją poprawić, przejżeć.. :?
stach34 Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 No i dobrze że się zaciekawiłem tym zjawiskiem. Okazało się że wtyczka samoróbka z wtyku serwa, pod wpływem wyciągania do ładowania, była już na wyczerpaniu, kabelki też... W opticu to jest tak kijowo zbudowane (gniazdo zasilania) że wtykasz i wyciągasz wtyczkę pod kątem prostym i to jeszcze w komorze pakietu.. ============================================================ EDIT : (02.06.10r.) I tak, już powinno być bezpiecznie. . Otworzyłem aparaturę i zobaczyłem co w trawie piszczy. Antena i zasilanie były umocowane na oddzielnej płytce i dobrze. Okazało się że moja wtyczka miała już wysłużone kabelki, które prawdopodobnie planowały się urwać. Gniazdo zasilania ledwo siedziało na płytce (było obruszane). Na dodatek miałem naderwane łączenie anteny z ścieżką na płytce :/. Prawdopodobnie zostało uszkodzone przy otwieraniu, choć bardzo delikatnie otwierałem, lub kiedyś podczas głupich zabaw z nudów tzn. trzymanie nadajnika za antenę... Tu minus dla producenta - sztywny montaż anteny na płytkę to nie jest dobry pomysł. Zasilanie też nie jest fajne, lepiej by było gdyby złącze wystawało w komorze na kabelku. Postanowiłem wyrzucić gniazdo oryginalne i wstawić po prostu kabelek. Łączenie anteny zostało zabezpieczone oddzielnym kabelkiem. Więc panowie, morał taki : 1. Chwilowe samoczynne wyłączenie się nadajnika nie jest rzeczą normalną, nawet przy lekkim uderzeniu. 2. Nie bawić się anteną, tzn. nie trzymać za nią nadajnika Pozdrawiam, dziękuję za pomoc i życzę udanych lotów ! ;D
Pit Opublikowano 30 Czerwca 2010 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Mam pytanie, posiadam aparature hitec optic 6 sport i nie wiem gdzie się znajduje 6 kanałZ tym jest problem. Brakuje suwaków po bokach aparatury tak jak to ma miejsce w Opticu 6. Kanał 6 wykorzystasz ustawiając mikser klapolotek. Jeżeli chodzi o proporcjonalne sterowanie szóstym kanałem to nie ma takiej możliwości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.