Skocz do zawartości

Prosta luneta

ECO400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie Panowie :)

Muszę na jutro zobić prostą lunetę. Mam do dyspozycji dwie soczewki: +10 i +30 dioptri. Te soczewki musze umieścić w tubie z kartonu. Problem w tym że nie za bardzo wiem w jakiej odległości mają być od siebie. Jak bym je nie ustawił obraz zawsze wychodzi pomniejszony i odwrócony :? a ma wyjść powiększony i rzeczywsty.

Co wy na to :?:

Opublikowano

A całkiem możliwe :) tylko że obraz jest pomniejszony a nie powiększony :roll:

Dawid, w okularze (soczewka bliżej oka) ma byc +30, a w obiektywie +10. Obraz oczywiscie bedzie odwrócony. Musiałbys zastosować dwa pryzmaty aby obraz był normalny lub jeszcze jedna soczewkę (np+30) w okularze i wtedy obraz już nie bedzie odwrócony. W jakich odległosciach trzeba umieścic soczewki to już inne zagadnienie. Poczytaj dokładnie podrecznik do astronomii, przyswój sobie zagadnienia ogniskowych itp. Wszystko sie wtedy wyjasni :D

Opublikowano

Dziekuje Jarku, bardzo mi pomogłeś. Szkoda że nic z tego nie kumam :P

Cały czas jednak się zastanawiam dlaczego obraz jest pomniejszony skoro ma byc powiększony.

Gość Anonymous
Opublikowano

To zależy od odległości między soczewkami. Powyżej pewnej odległości obraz ulegnie odwróceniu. Bynajmniej tak mi się coś kojarzy z fizyki, a fizykę miałem na poziomie ;)

Opublikowano

Dokładnie tak samo jak w oku. Po przekroczeniu ogniskowej obraz jest odwrócony. Cos takiego:

Dołączona grafika

Opublikowano

Dobra chłopaki wiem o co chodzi tylko powiedzcie mi jak ustawić te soczewki aby obraz powiększały a nie pomniejszały :roll:

Opublikowano

A w jakiej odległości dajesz soczewki? Tak, jak napisał Dj., pierwsza od obiektu (czyli obiektyw) musi być soczewka +10 D, ma ona ogniskową 10 cm, niewiele dalej musi się więc znaleźć okular, czyli +30 D. A czy coś z tego wyjdzie, to inna sprawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.