Skocz do zawartości

Moja CESSNA 182

Janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
(Styropian ciężko znosi krety )
Jakoś sie naucze na tym symulatorze ;p nie powinno być żadnych ostrych kretów.

Podwozie z twardego drutu-niezniczczalne
Dzięki za info Lubrat teraz juz wiesz że podwozie jest prawie niezniszczane :devil:
  • Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

chodzi ci o fotki czy o filmiki ?? czy słowine ?? mam nadzieje ze w powietrzu bede wiecej niz 3 sekundy :devil: dzieki za wskazówki ze niemam sie za wczesinie odrywac itp

-----------------------------------------------

Pozdrawiam Michał

Opublikowano

Ja pierwsze loty zaczalem z trawy, od kolowania, potem takich kilka skokow na wysokosci 5 cm.. na pol gazu. wytrymowalem przy tym model... a potem gaz ile fabryka dala, i do gory.. Z powrotem bylo ciezko... Ale od czego jest niezniszczalne podwozie.. :lol2:

baxter

Opublikowano

Model wrzucić z ręki też trzeba umieć.

Na forum było parę przypadków nieudanych wyrzutów,wykonanych przez pomocnika pilota tatuśka. :D

Trzeba poszukać odpowiedniego miejsca i można próbować startować z ziemi.

Opublikowano

Dzięki za uwagi :) Ja sam wolałbym startowac z ziemi na dużym odcinku asfaltu albo trawy np. na lotnisku akurat niedaleko mnie jest lotnisko i stadiony.

Na forum było parę przypadków nieudanych wyrzutów,wykonanych przez pomocnika pilota tatuśka
na początek niepróbowałbym startowac z ręki bo jeszcze niewiem z jakiej prędkosci wznois sie cessna wiec czasem moge zaliczyć kreta
Opublikowano

3 sekundy to raczej dasz rade...każdy na początek daje

myśle że polatam i wyląduje ale najpierw bede sie uczył latać na symulatorze mam podłączenie aparatury do komputera więc tydzien spędze przed kompem
Opublikowano
myśle że polatam i wyląduje (...)

Myślę, że jednak nie polatasz....

Nie chcę krakać jak stara czarna wrona, ale słuchaj się rad starszych kolegów.

Ja sam zacząłem od podobnego modelu - osławionej (w negatywnym tego słowa znaczeniu) Bellanki . Powiem tylko, że było straaaasznie ciężko...

Gdybym mógł zaczynać drugi raz przygodę z RC, to wybrałbym raczej Easy Stara lub Easy Glidera lub coś podobnego.

Niestety, większość "nowych" podejmuje decyzję o zakupie innych trudniejszych modeli po ich wyglądzie, a nie właściwościach lotnych. Bo cóż takiego prezentuje sobą jakiś tam Easy Star. Taka Cessna lub Bellanca to jest coś. Problem w tym, że ES i EG faktycznie są EASY. A reszta to już prawdziwe wyzwanie.

Niemniej jednak, życzę powodzenia. Koniecznie zdaj relację z pierwszego lotu :rotfl:

Opublikowano

Witam.Na Forum szukałem informacji na temat zasilania silnika i pozostałej elektroniki w pana cessnie 182 ale nic nie znalałem.Konkretnie chodzi mi o to czy po wyczerpaniu bateri w powietrzu wszytko "milknie" i samolot spada bez kontroli czy może regulator odłącza tylko silnik i zostawia jeszcze troche "życia" w serwach aby chociaż awaryjnie wylądowac ??? Jeśli możona proszę o radę lub skierowanie na jakiś link z takimi informacjami.

---------------------------------------------

Pozdrawiam Michał

(nadal oczekuje na moją cessne 182)

Opublikowano

O ile wiem, zachowanie modelu zależy od inteligencji odbiornika umieszczonego w modelu. Ja czekam na moją Cessnę z Hobbycity ale ona będzie bez aparatury. Włożę w nią posiadany odbiornik, który mimo "ogólnego niskiego poziomu technicznego" posiada zabezpieczenie przed spadkiem napięcia - przy agonii baterii steruje "odpowiednio" serwami. Ta odpowiedniość to sterowanie w prawo i w dół czyli coś na kształt korkociągu. Przy pierwszych lotach wskazany jest rozsądek, tzn rozsądnie długie loty. Jakbyś poczytał forum to zobaczysz, że pierwszy lot i tak trwa 3 sekundy :lol2:.

Autor wątku zamilknął ... Czyżby rekonstrukcja Cessny? Po swoim locie zamelduję jak poszło chociaż trochę sie boję że będzie to wiosenna podorywka :rotfl:

Opublikowano
Po swoim locie zamelduję jak poszło chociaż trochę sie boję że będzie to wiosenna podorywka

Mam nadzieje że nie, bede sie uczył latac na symulatorze z podłączeniem aparatury do komputera mam nadzieje ze nie bedzie wiosennej podorywki :D:D

Jakbyś poczytał forum to zobaczysz, że pierwszy lot i tak trwa 3 sekundy .

Wiem czytałem duzo o różnych pierwszych lotach dlatego kupiłem samolot razem z symulatorem :D

-----------------------------------------------------

Pozdrawiam Michał

Opublikowano

Jak ci regulator odetnie silnik z powodu rozładowania aku, to dajesz "gaz" na zero, a następnie zwiększasz na tyle, żeby spokojnie wykonać dolot do lądowiska. No chyba że silnik jest na styk i latasz non stop na pełnej mocy lub w jej okolicach - wtedy nie kombinujesz tylko siadasz w dogodnym miejscu. Tak czy inaczej prądu do pracy serw ci nie zabraknie.

Ale zanim nastąpi odcięcie silnika z powodu rozładowania aku, to jeszcze dłuuuuuga droga przed tobą...

Opublikowano
Ale zanim nastąpi odcięcie silnika z powodu rozładowania aku, to jeszcze dłuuuuuga droga przed tobą...

Wiem wiem ale mam nadzieje ze kiedys nastąpi :)

---------------------------------------------

Pozdrawiam Michał

oczekuje na cessne 182 art-tech :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj dostałem moją Cessnę (Sky Artec). Model fajnisty, ale trochę trąci "chiną". Sam kadłub i skrzydła bardzo fajnie wykonane - gładziutki, prawie świecący styropian. Z wyposażeniem trochę gorzej - przednie koło skręcało w złą stronę (na zagranicznych forach czytam że wszystkie tak mają :devil: ) ale już poprawione. Mimo niskawej jakości całe wyposażenie jest sprawne. Lipol ładnie się naładował (mam tanią łądowarkę/balancer E-sky) - wolniutko więc ani odrobinę sie nie podgrzał. Bardzo pozytywne wrażenie robi napęd (silnik brushless outrunner, regulator 18A)- ma naprawdę power, model rwie do przodu jak dziki. Póki co trochę pokręciłem się po podłodze w piwnicy - na latanie niestety nie ma pogody.

Od kiedy wróciłem do zabawy z modelami pogoda strasznie mnie wkurza. Dawniej nie zauważałem że ciągle wieje :lol2: :lol2: :lol2:

Ciągniemy też taki wątek http://myhobbycity.com/showthread.php?p=8090#post8090 jeden gość ostatnio tym polatał i był pozytywnie zaskoczony. Jak będzie ze mną - zobaczymy. Jestem raczej umiarkowanym sceptykiem :?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.