merlin1212 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Witam! Jako że jestem już emerytem, który cierpi na nadmiar wolnego czasu,postanowiłem wrócić do hobby z lat młodzieńczych czyli modelarstwa. A że od tamtej pory przez 25 lat wieeeele się zmieniło, mogłem wreszcie stać się szczęśliwym posiadaczem modelu sterowanego zdalnie. W czasach mojej młodości jakakolwiek aparatura była poza zasięgiem a silniki w modelarni mieliśmy aż dwa, które to starsi koledzy intensywnie wykorzystywali do modeli na uwięzi. Ja wtedy poprzestałem na budowie wolnolotek:jaskółek i zefirków, później doszły inne ,ważniejsze obowiązki,praca,dom rodzina i z braku czasu modelarstwo odeszło w zapomnienie. Ale oto nadszedł czas na reaktywację. Zakupiłem niezbędne narzędzia, kleje i inne materiały i pierwszy na warsztat poszedł TOTO 0 Motylastego. Po kilku dniach walki z depronem powstał model. Zafascynowany swoim osiągnięciem postanowiłem go ulotnić. I niestety tu zemściło się kilka rzeczy. Przede wszystkim model wyszedł bardzo ciężki. Oklejony taśma i uzbrojony do lotu, ważył 850 g :evil: . Nadmiar kleju, inne listewki na wzmocnienia i jeszcze trochę własnej nie przemyślanej inwencji twórczej złożyło się na to że model nie latał za to bardzo dobrze spadał :twisted: . Skończyło się uszkodzeniem kadłuba i skrzydła, pogiętą osią silnika i uszkodzonym regulatorem. Nie zrażony pierwszym niepowodzeniem, postanowiłem zacząć jeszcze raz od początku jednak tym razem był to RWD 5 by Skazoo. Trzymając się instrukcji, opisów i zdjęć zbudowałem model. Wczoraj nastała wiekopomna chwila-model poleciał. Wykonałem w sumie trzy udane loty. :jupi: :jupi: Dane : kadłub - depron 5mm rowkowany-kolor khaki taki został po panelach skrzydło – depron 3mm, rowkowany-czarny kleje – soudal, polimer śnieżka,żywica 5min UHU aparatura – Hobby King HK 7x z odbiornikiem silnik – Tower Pro 2010-08 śmigło – GWS 9x4.7 regulator – Tower Pro MAG 8 18 A serwa – HXT 900 pakiet – Turnigy 2200 20c waga do lotu 600g Model wykonany w wersji bez lotek – ze wzniosem. Uwagi: Model lata praktycznie sam,wolno, majestatycznie i statecznie. Przy bezwietrznej pogodzie przepustnica na połowie, przy lekkim wietrze 3/4 i przy mocniejszych podmuchach stoi w miejscu pod wiatr. Pierwszy lot z międzylądowaniem trwał 25 minut. Drugi bez przerwy 35 minut i lądowałem z obawy że za chwilę braknie pakietu. Po pierwszym locie weszło w pakiet 1400 mA, po drugim 1800 mA – myślę że osiągi dobre i zestaw napędowy dobrze dobrany. Ogólnie jestem baaardzo zadowolony. Latanie- bezcenne, koniecznie muszę nabyć jeszcze ze dwa pakiety żeby można było dłuuuużej latać. :rotfl: Uwagi 2: Wprawdzie nie czuję się fachowcem ani żadnym autorytetem w tej dziedzinie, mam kilka uwag dla tych którzy zaczynają przygodę z modelarstwem RC. To co robimy-robimy dokładnie (wszelkie babole,niedoróbki i nie przemyślana własna inwencja twórcza mszczą się później okrutnie), według planów-instrukcj, tudzież sugestii, rad bardziej doświadczonych. Czytamy i jeszcze raz czytamy forum-tu jest wszystko-prawdziwa skarbnica wiedzy i gwarantuje że poleci sprawiając wielką radochę. Na koniec podaje link do filmiku-jakość do kitu-kręcony aparatem ale coś tam widać Pozdrawiam.LINK :jupi: :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 5 za model 5 za umiejętnosci latania 2 za kamerzyste - musi stać dalej, kręcimy bez zooma na takiej odległości 1 za wybór miejsca do latania - linie energetyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 ertman_176, dzięki za oceny,co do linii energetycznych to masz trochę racji.Na filmie jednak wydaje się bliżej niż w rzeczywistości.Odległość modelu od przewodów naprawdę była duża.Jednak nie zmienia to faktu że linia jest.Obiecuję poprawę.15 km od miejscowości w której obecnie mieszkam jest lotnisko wojskowe (służyłem tam 17 lat),duże i loty będą sie tam odbywały. Co do kamerzysty -uczy się chłopak a i aparat taki sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Gratuluje modelu i oblotu. Co do linii energetycznej, to te średniego napięcia nie są takie grożne, ani bardzo nie sieją, ani nie stwarzaja jakiś wielkich zagrożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 No niby daleko, Hubert też tak myślał A co jak się model albo część tam zawiesi :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 ertman_176, masz rację dlatego byłem w tym miejscu pierwszy i ostatni raz.Teraz tylko lotnisko.No i będzie można założyć podwozie do RWD i poćwiczyć starty i lądowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Tak dla nowicjuszy jeszcze, Hubert to bardzo doświadczony modelarz posiadający umiejętność pilotażu najróżniejszych modeli. Dlatego też tak ważne jest wybieranie miejsca zdala od potencjalnych zagrożeń - domy, drogi, drzewa i linie energetyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.