koszkin Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Ostatnio popełniłem dwa modele (zefirek i basic) zastanawiam się teraz nad wyposażeniem tych maszynek. Głównie chodzi o Zefirka... Upatrzyłem sobie silnik emax c2822 + śmigło 10x5 http://allegro.pl/item1068436813_silnik_emax_fc2822_regulator_18a_smiglo.html albo zestaw z allegro klik Prosił bym o pomoc w kwestii doboru regulatora i pakietu. Chodzi mi o jakąś tanią konfigurację. Ogólnie podałem swój typ silnika, jeżeli ktoś ma jakieś swoje sprawdzone zestawy to proszę o pomoc Główne założenia wyposażenia: - Nie drogo - w miarę uniwersalnie - możliwość jak najdłuższego latania na pakiecie Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Ja mam zestaw E-max cf2822 śmigło 10x4,7 regiel Tp 20A i pakiet 1300mAh zdaje mi sie że jest to dosć uniwersalny zestaw od RWD5 po jakiegos akrobata. Nie zapomnij tylko dokupic mocowania smigła do silnika, ja polecam prop saver (po naszemu mocowanie śmigła z gumką) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 No właśnie, tak się zastanawiałem, że tam musi być jakieś mocowanie śmigła :mrgreen: Ale jestem zielony stąd moje głupie pytania. Jak byś mi jeszcze kolego napisał ile średnio latasz (minut) na takim zestawie (za tym akumulatorem co wymieniłeś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Jak byś mi jeszcze kolego napisał ile średnio latasz (minut) na takim zestawie (za tym akumulatorem co wymieniłeś) Jacha to nie boli. Ostatni delta zrobiłem jakieś 2 loty po 5-6 minut tak 1/3,1/2 mocy, czasem jedynie na kilka sekund silnik na maksa i w pionie do góry i jeden z 8 (połowa mocy i wyciagnięcie modelu do góry, a potem wyłaczenie silnika i spadanie modelu bo szybowaniem to nie można tego nazwać). Wic przy spokojnym latanu ciagle na ok. 1/3 gazu 15 min powinieneś osiągnać bez trudu. A ile wazy ten twoj zefirek teraz i co w nim jest ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Witam. Ja wtrące swoje trzy grosze.Do swojego RWD zapakowałem TAKI zestaw i do tego lipola Turnigy 2200mAh.Zestaw bardzo wydajny.Model lata na połowie gazu.Akumulator starcza mi na 35 minut lotu.Waga całego zestawu z modelem do lotu 600g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 merlin1212, Jeśli ma słuzyc tylko do trenerków to owszem bardzo dobry zestaw, ale jak juz chyciałoby się zrobić jakiegos akrobata to lipolek 2,2Ah to już trochę za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Wrócę do domu to sprawdzę Chcę dobrać jakąś dobrą konfigurację.... żeby polatać tak z 20 min (jeżeli jest to możliwe) Chodzi mi o jakiś wydajny pakiet o przyzwoitej wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 No ten oczywiście że za ciężki.Trudno tak wypośrodkować zestaw żeby pasował do kilku rodzajów modeli.Trzeba wybierać między wydajnością-długością lotu a masą modelu-w zależności jaki to model.Osobiście wychodzę z założenia że do danego modelu oddzielny zestaw-bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego-ale to moje zdanie :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Spokojnie puki co nastawiam się tylko na trenerka, stąd spokojne latanie.... merlin1212, chyba pokuszę się na twoją konfigurację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Naprawde polecam-tanio a przy tym naprawdę baaardzo wydajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 merlin1212, http://allegro.pl/item1065000248_pakiet_li_pol_turnigy_2200mah_3s_20_30c_matched.html ten pakiet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Dokładnie ten-cena jak na nasze warunki bardzo dobra-w HK 9.99$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Osobiście wychodzę z założenia że do danego modelu oddzielny zestaw-bo jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego-ale to moje zdanie Jasne jak ktos ma kasę, ale jak sie nie ma c sie lubi to sie lubi co się ma. Ja nas takim zestawie latałem już:Rwd-5 Pat-mate 2 skrzydełka akrobat krzyżak 900mm i teraz ultron, ale tego jeszcze nie oblatałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Jasne jak ktos ma kasę, ale jak sie nie ma c sie lubi to sie lubi co się ma. Ja nas takim zestawie latałem już: Rwd-5 Pat-mate 2 skrzydełka akrobat krzyżak 900mm i teraz ultron, ale tego jeszcze nie oblatałem To ile godzin masz wylatane? Nie minut tylko godzin. Twoje odpowiedzi sugerują, iż mimo młodego wieku wylatałeś już dziesiątki godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 7 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Ok, Panowie dzięki za podpowiedzi. Zostałem już ukierunkowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Fokker, Pat mate i kzyzak zostały tylko oblatanie (pat mate rozbity przez pilota z niewielkim udziałem wiartu, a krzyzak oddał sprzet dla skrzydłeka). Może dziesuiątek kodzin nie miam wylatane ale kilka napewno. Ostnio samym skrzydełkiem latałem 4 razy od w pełni naładowanego pakietu do końca, że już model nie miał siły. czyli z godzinka z 1 wyjazdem była. A RWD-5 wylatałem naprawde sporo. PS. Mój wiek pozwala mi na to żeby polatać nawet codziennie. Niestety jeszcze rok albo nawet troche mniej i skonczy się tak częste latanie. :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 a co ma wiek do codziennego latania ? pogoda i chęci oraz towarzystwo się liczy a nie wiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszm Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Trzeba się uczyć Jak masz tyle nauki, to ucinasz, powiedzmy, pół godziny ze snu, montujesz diody na model i jazda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.