Tomek Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Jak w temacie. Pasuje mi zasilić odbiornik Assana bezpośrednio z 2 cel Lipol. Gdzieś słyszałem ,że Assany spoko znoszą do 20-paru Volt, a nawet więcej. W tej chwili używam pakietów Fe i odbiornik znosi to spokojnie . Próbowałem bezpośrednio z lipola i też jest o.k. jednak jest już lekko ciepły. Niestety próba doszukania się w instrukcji zakresu napięć dla odbiornika skończyła się niepowodzeniem. Więc jak to jest z tym Assanem ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Faktycznie nikt nie podaje napiecia maksymalnego - chociaz wielu ludzi o to pyta. 20 volt to na pewno duzo za wysoko. Napiecie pracy tzw "voltage protector" do tych odbiornikow (kondensator elektrolityczny 4700 uF) jest 10V co znaczyloby ze to co w srodku wiecej nie wytrzyma. Wiem ze wielu modelarzy zasila te odbiorniki z 2xLiPo bezproblemowo. Ja tez. Zreszta - 2 x Lipo = max 8.4V, a 5 x Nicd = max 8V a 5 x Nicd jest dopuszczalne. W dol z kolei, sprawdzono ze dziala do 2.5V bezpiecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilot Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 ...Pasuje mi zasilić odbiornik Assana bezpośrednio z 2 cel Lipol... Pytałem kiedyś w f-mie Assan o możliwość zasilania bezpośrednio z 2S LiFe/Lipo i odpisali, że można bez problemu. Niestety przy serwach już tak fajnie nie było i skończyło się na dodatkowym BECu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Z Fe pakietami i Assan + Tower Pro 996r nie ma problemu. Latam tak już drugi sezon i jest o.k. Ale do Ravena kupiłem 7,4v serwa i aż się prosi o podpięcie lipoli zamiast ciężkich Fe. :idea: No nic, podłącze jeden odbiornik na próbę (może przez diodę, to zawsze 0,7 V mniej) i włączę w radiu tryb test serwa. Zobaczymy co będzie po 30 i 60 minutach. :roll: Rdit: testy wyszły o.k. Oba odbiorniki zimne. Widocznie ten walnięty właśnie dla tego jest walnięty i się grzeje i traci bindowanie. Więc jutro pewnie zamontuje je na swoje miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Wszystko działa o.k. Odbiorniki podpięte bezpośrednio pod zasilanie lipol 2 cele sprawują się idealnie. Mogę polecić ten sposób zasilania modeli 2,0-2,5m bo za jednym zamachem pozbywamy się zbędnych listw montażowych , menagerów zasilania , mamy 2 odbiorniki , 2 osobne zasilania i jakby nie patrzeć w 2,5 m Ravenie jest jakieś zabezpieczenie , na wypadek padnięcia , zasilania czy odbiornika jednej ze stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Tomek, twierdzisz że LiFe są cięższe o LiPo! Moje LiFe nie różnią się znacząco wagą od LiPo. Kupowałem je tutaj. Hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Cześć Krzychu . Bo są . http://www.nastik.pl/pakiet-lipol-1500mah-2s1p-balanser-p-952.html 62g (z balanserem w środku ) Podane przez Ciebie ciut mniejsze : http://www.rcdude.com/servlet/the-1419/Hyperion-LiFePO4-Receiver-Pack/Detail 82 g. A i tak ładowanie w 15 mnie nie dotyczy, bo na tych wylatuje 6 lotów ,a Ravenem 6 lotów, to już spora dawka latania, jak na jeden dzień. :wink: Ale zgodzę się , że to ciekawa propozycja i dobra alternatywa dla Lipoli, bo Fe które do tej pory widziałem mechanicznie były nie do zarypania. :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.