stockredbaron Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Dziś miałem wreszcie przyjemność polatać do syta. Bite dwie godziny latania. Po kilku poważniejszych upadkach mojego starego EGP latanie nim stało się mordęgą. Nadto się zniekształcił. Wczoraj poskładałem drugiego - nowego, który w międzyczasie zamówiłem. Różnica jest kolosalna! Wreszcie miałem okazję poczuć jak przyjemnie lata się (w ogóle i tym modelem). Poniżej zamieszczam filmik z dzisiejszego oblotu nowego EGP. Pomagał i filmował Mateusz. http://www.youtube.com/watch?v=xjKQ5E0XwPI Starty już nie są problemem. W locie też zdecydowanie mam większą kontrolę nad modelem. Wreszcie lata tam, gdzie ja chcę (na ogół). Problemem nadal jest lądowanie. Dość łatwo wylądować "na siebie". Widzę wówczas dokładnie tor lotu samolotu. Znacznie trudniej jest gdy stoi się bokiem do pasa. Trudno jest mi ocenić czy lecę równo nad pasem, czy z boku, jak bardzo z boku. Czy jest na to jakiś "knif", by to ocenić, czy jedynie wyczucie nabyte z ilością przelatanych godzin? tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Tomek jeszcze dosłownie miesiąc temu nie wiedział jak się steruje modelem! a proszę! jakie efekty! Tomku trzeba wyczuć bardziej model. Zobaczysz jak będziesz miał dobrych parę godzin wylatane EGP to wtedy będziesz mógł lądować gdzie chcesz, kiedy chcesz i o której chcesz Pozdrowionka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modrzej Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Ale gumeczka na śmigło obowiązkowo, żeby się ładnie składało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Witam. Jak oglądam jak fajnie Ci się lata Twoim EG to aż nie mogę uwierzyć. Mój też miał 1 krakse powazną niby wszystko ładnie poskładałem ale wcale latać nie chcę. A jak widzę z jaką łatwością Twój wzbija się w powietrze to aż uwierzyć nie mogę. Eski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Eski pomyśl sobie że "uczyłem" Tomasza latać z parę tygodni temu.Przychodzę na lotnisko samochód stoi .ale gdzie Tomek? Patrzę w górę model sobie lata, ale nadal sobie zadaje pytanie ,"Ale gdzie ten Tomek?" wychodzę za rogu a Tomek trzyma aparaturę i sobie siedzi spokojnie, to dopiero pomyśl sobie jaka była moja reakcja! normalny szok! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Ale z tego co rozumiem Cimek to Tomek miał problemy z pierwszym EGpro. Może i mój jest jakiś felerny Nie mniej wole szybkie maszyny szybowanie może za 20lat Eski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Szybowanie też może być szybkie i ze sporą adrenaliną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glazek Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Jak patrze na takie loty i na chillout w postaci leżaczka to szok, ciekawe czy moj EGP będzie taki dostojny w powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Szybowanie też może być szybkie i ze sporą adrenaliną. Jak najbardziej masz rację Chodziło mi jednak o to że. Drążek w górę , silnik Saito 7 Cylindrów wkręca się na obroty i w górę :rotfl: Eski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janosik72 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Mirku sadze ze maly model 75cm rozpietosci i silnik coxa 0,8 a juz sie bedziesz pocil :-) Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Mirku sadze ze maly model 75cm rozpietosci i silnik coxa 0,8 a juz sie bedziesz pocil :-) Jan Eee tam :lol2: Małe modele zawsze się trudno pilotuje. :-) Już nie długo Janku Zawalczymy :jupi: Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Czy nie było problemów ze sterowaniem w pobliżu nadajnika telewizyjnego? (na filmie pojawia się od czasu do czasu w tle) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Mgj. Powiem Ci tak. Tomek akurat nie dawno stracił jednego EGP ,prawdopodobnie jak z nim gadałem stracił zasięg w stronę drzew (te drzewa za plecami Tomka gdy siedzi) Model odleciał i już Tomek go nie znalazł. Inną rzeczą parę razy ludzie którzy latali na 35mhz, mieli krótkotrwałe zakłócenia, na 2,4 żadnych zakłóceń. A co do pola, znajduję się na ulicy. Siemianowickiej w Chorzowie, obok policji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Ale gumeczka na śmigło obowiązkowo, żeby się ładnie składało... Nigdy nie zakładałem na śmigło żadnej gumki. Jak w regulatorze włączony jest hamulec, a łopaty nie są zbyt ciasno zamocowane, to złoży się samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 A co do pola, znajduję się na ulicy. Siemianowickiej w Chorzowie, obok policji. Tak czytam o lokalizacji i mi się gęba śmieje, bo jak dobrze pójdzie, to na wiosnę będę mieszkał rzut beretem. Dobrze wiedzieć, że będzie gdzie polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Rafale, dojazd jest od strony bytkowa (obok bylej anteny telewizyjnej) oraz od strony Siemianowickiej gdzie jeździł tramwaj 12'scie Zapraszamy dużo pola do polatania, jak byś miał jakieś problemy pisz via priv, jak dostanę tylko apkę od razu śmigam na pole i możemy razem polatać. Tak a propos latasz na 35mhz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Cimek. Wiem gdzie są te pola i dlatego moje pytanie. Naczytałem się różnych relacji (na forum) z "ucieczek" modeli w związku z zakłuceniami - telefony itp. A miejsce jest naprawdę fajne. Z moim kuzynem puszczaliśmy tam "Jaskółki"od strony Bytkowa zanim powstało to osiedle (stare czasy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Jak dobrze wiem ta wieża telewizyjna już jest nie czynna, więc tam już nic nie zakłóca... Ale w wakacje była taka sytułacja wlasnie ze znajomy trainerkiem spalinowym latał i na wysokości 50m nagle ster wysokości na maxa i model prawie zrobił beczkę. Dziwne rzeczy tam się dzieją ale ogólnie fajna atmosfera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Cimek tak, latam na 35MHz. Chętnie tam kiedyś zajrzę, chociaż nie wiem jak szybko, bo na razie jestem bardzo nieczasowy no i jeszcze nie mieszkam w okolicy. Ale jak zacznę remont, to pewnie będę się pojawiał. W każdym razie bardzo chętnie wspólnie polatam i na pewno się odezwę, jak tylko będę miał możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Żaden problem Rafale:) Temat będzie, więc ja dość często tutaj zaglądam ,w razie czego gg masz w moim profilu napisz kiedy będziesz chciał, to się wybierzemy na wspólne latanko Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.