Jump to content

"mokry" li-pol


ali1983

Recommended Posts

witam.

 

po powrocie z nieudanego holowania zauważyłem, że:

- pakiet był ciepły mimo, że od lotu minęła około godzina. mógł się nagrzać na lotnisku, a był w gąbce ochronnej hiteca. po wyjęciu z gąbki pakiet ostygł

- bardziej mnie martwi to, że gdy go pomacałem to czuć jakby pod folią alu (w środku celi) była woda!!!

 

co z tym zrobić???

 

pakiet zaliczył mocnego kreta, bo złożyło się skrzydło w szybowcu podczas holowania i kadłub zarył pionowo w glebę z około 20 metrów.

Link to comment
Share on other sites

Tak wygląda spuchnięty pakiet.

Kiedy się nagrzał to złapała go opuchlizna która naciągnęła folię a w środku zebrało się coś co nie powinno wydostać się na powierzchnię bo będzie po pakiecie.

Jak ostygł to opuchlizna zmalała i pakiet zrobił się taki jak by sflaczały.

 

Pytanie brzmi- czy po krecie pakiet był skrzywiony, zgnieciony lub przedziurawiony?

Link to comment
Share on other sites

jak dostał strzał w styczniu Gupikiem to wgniotła się folia od strony kabli i pakiet był krzywy tak z 1mm, cela ładowały się do 4,20 i 4,19V - czyli już do kitu.

 

aktualnie: sflaczała opuchlizna została tylko z 1 strony, kabel plusowy przesunął się na bok celi, od strony kabli widać wyraźne wgniecenie folii osłaniającej kable.

 

żadna niezidentyfikowana substancja się na zewnątrz z pakietu nie wydostaje.

 

podchodzić do niego z ładowarką???

Link to comment
Share on other sites

No to podobnie jak jeden z moich pakietów które dalej z powodzeniem używam.

 

Jeżeli napięcie na celi nie spada samoczynnie lub pakiet nie przejawia oznak znacznej zmniejszonej wydajności prądowej to możesz go spokojnie dalej używać.

 

A gdyby się zdarzyło, że opuchlizna się zwiększy poważnie, pakiet będzie twardy i napuchnięty przez cały czas- to nie wahaj się go zutylizować.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

dziś dopiero podszedłem do pakietu z ładowarką.

pozostaje tylko utylizacja!!!

na 1 celi 4,03V na 2 celi 1,25V :shock: :shock: :shock: !!!

przy próbie ładowania pakiet zbiera max 2,06V na drugiej celi i się odłącza. nie pomaga także podnoszenie programem ni-mh.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.