buwi777 Opublikowano 21 Lipca 2010 Opublikowano 21 Lipca 2010 no tak kabelki ... ale silnik ma 35mm średnicy , wręga będzie miała powiedzmy ok. 42mm no i kadłub tez się troszku rozszerza. Może ktoś doradzi co montował coś podobnego. Nie chcę eksperymentować tylko się dowiedzieć od osoby która jest doświadczona. No można 3 małe dziurki ( x2 ) i na zewnątrz :devil: - szpetne toto rozwiązanie :cry: ale działa ... Inne - poszukać inrunnera + przekładnia - drogo ale " full wypas " ...
KRI100F Opublikowano 21 Lipca 2010 Autor Opublikowano 21 Lipca 2010 No można 3 małe dziurki ( x2 ) i na zewnątrz :devil: - szpetne toto rozwiązanie :cry: ale działa ... Inne - poszukać inrunnera + przekładnia - drogo ale " full wypas " ... to w takim razie pozostaje zakupić wynalazek z art hobby :shock:
Kwasiu Opublikowano 21 Lipca 2010 Opublikowano 21 Lipca 2010 A może by tak wstawić dłuższa oś silnika, odsunąć go od wręgi, a w niej zostawić tylko jakieś łożysko dla podtrzymania osi?? Taka luźna propozycja która wpadła mi do głowy.
KRI100F Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Witam. Po wielkich bojach z modelem w końcu został oblatany . Moje wrażenia z lotu są po prostu nie do opisana. Jeszcze jak wróciłem do domu to mi się trzęsły ręce i nogi :lol2: . Szybowiec lata przepięknie środek ciężkości ustawiłem jak w instrukcji i po wyprowadzeniu go na jakieś 60-70m chciałem go wytrymować ale nie było czego :roll: . Model leciał jak po sznurku. Wiadomo że do perfekcji jeszcze troszkę trzeba dopracować miksy i inne duperele no i ja się muszę oswoić z modelem. Model gotowy do lotu wyszedł mi 1900g. Parę fotek z oblotu: Rewelacyjny jest dźwięk nisko przelatującego modelu pozdrawiam.
malinn Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Super wygląda i pewnie tak samo lata. Szybko się z nim uporałeś :mrgreen: Wsadź mu teraz wario Pitlaba i będziesz słyszał dwie muzyki miłe dla uszu źwięk nisko przelatującego modelu i szybkiego pikania w słuchawce 8) Mam kilka pytań: 1. Czym pomalowałeś płat i jaką metodą ?c 2. Czym wycinałeś lotki i jak je wykończyłeś ( przestrzenie tam gdzie po odcięciu jest styropian)? 3. Jak lotki i klapy są zawieszone? Powodzenia w lotach.
KRI100F Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2010 malinn odpowiadam na pytania : :lol2: 1. Więc z malowaniem to ogólnie nic specjalnego , pierwsza warstwa poszła kaponem i trzy warstwy chemoutwardzalnym bez specjalnego szlifowania czy robienia na super połysk. 2.Lotki wycinałem wzdłuż słojów skalpelem a w poprzek taką oto piłeczką : http://www.modelarski.com/produkt-Mitre_box_set_+_uchwyt_K5,2146.html a końcówki lotek i wycięcia w płacie zakleiłem sklejeczką 0.6mm 3. Teraz klapy i lotki mam zawieszone na taśmie niby specjalnej do zawiasów ale to jest zwykła taśma chirurgiczna. Próbowałem zrobić zawiasy z silikonu "elastosil e41" ale coś mi chyba nie wyszło to smarowanie (trochę powierzchnia była nieregularna ) i zdecydowałem się na taśmę. Myślę że za parę lotów chyba trzeba będzie zrobić z silikonu :roll: pozdrawiam Krzysiek
Gość horn3t Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 malinn odpowiadam na pytania : 3. Teraz klapy i lotki mam zawieszone na taśmie niby specjalnej do zawiasów ale to jest zwykła taśma chirurgiczna. pozdrawiam Krzysiek To w końcu taśma specjalna np. modelarska czy chirurgiczna? Mam cały sezon lotki na zwykłej taśmie biurowej przeźroczystej i jakoś na razie nie ma potrzeby zmian
KRI100F Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2010 W sklepie modelarskim to jest taśma specjalna do zawiasów a po przeszukaniu wujka google wychodzi że chirurgiczna :devil: ot cała "fizolofia" jak to mawiał kiedyś mój braciszek :lol2:
Gość horn3t Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 W sklepie modelarskim to jest taśma specjalna do zawiasów a po przeszukaniu wujka google wychodzi że chirurgiczna :devil: ot cała "fizolofia" jak to mawiał kiedyś mój braciszek :lol2: ...filozof z Ciebie to w końcu która? bacz, że młodzież to czyta i się uczy konkretnie
KRI100F Opublikowano 1 Września 2010 Autor Opublikowano 1 Września 2010 ...filozof z Ciebie to w końcu która? bacz, że młodzież to czyta i się uczy konkretnie ale po co drążysz temat ? Nie wiem ale ja jestem coś nie teges albo ty się czepisz :devil: Nie rozumiesz tego co Ci napisałem czy co ? W sklepie modelarskim ta taśma kosztuje 15zł a w sklepie medycznym TA SAMA 5zl.
marek_c4 Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 Superr - gratuluję wspaniałego modelu no i oczywiście udanego oblotu.
Gość horn3t Opublikowano 1 Września 2010 Opublikowano 1 Września 2010 ...filozof z Ciebie to w końcu która? bacz, że młodzież to czyta i się uczy konkretnie ale po co drążysz temat ? Nie wiem ale ja jestem coś nie teges albo ty się czepisz :devil: Nie rozumiesz tego co Ci napisałem czy co ? W sklepie modelarskim ta taśma kosztuje 15zł a w sklepie medycznym TA SAMA 5zl. Się nie czepiam bo i po co model ładny a drąże temat żeby mieć wiedzę o zastosowanych rozwiazaniach konstrukcyjnych bo na pozór taśma taśmie nie równa :wink: . Gratulacje z oblotu
robas69 Opublikowano 4 Listopada 2010 Opublikowano 4 Listopada 2010 Po wielkich bojach z modelem w końcu został oblatanyMam parę pytań:- czy kupiłeś motorek w Arthobby (PSJ lub Multipleks)?, - czy jest wystarczająco miejsca w kadłubie na serwo i akumulator (miałem Zuni, a mam Universal'a więc wiem, że miejscem te kadłuby nie grzeszą), - czy są kanały w płatach na przewody serw?, - czy statecznik pionowy trzeba ciąć, żeby zamontować serwo, czy jest jakiś wynalazek żeby zamontować je od wewnątrz? Gratuluję pięknego modelu. PS Masz różnicowe wychylenie lotek?
KRI100F Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Opublikowano 4 Listopada 2010 Witam i spieszę z odpowiedzią. - czy kupiłeś motorek w Arthobby (PSJ lub Multipleks)?, Silnik kupiłem w Arthobby ale to nie jest chyba PSJ ani Multipleks :? , zdaje mnie się ze to coś w stylu TURNIGY .Wszystkie napisy z silnika są zmazane więc można gdybać. Do tego silnika jest dorobiona przedłużka ok 3 cm. - czy jest wystarczająco miejsca w kadłubie na serwo i akumulator (miałem Zuni, a mam W kadłubie mam zamontowaną baterie ZIPPY Flightmax 3000mAh 3S1P 20C i regulator EMAX 60A. Pod miejscem gdzie jest przykręcany centropłat zamontowałem odbiornik i serwo do steru kierunku. - czy są kanały w płatach na przewody serw?, Tak są. - czy statecznik pionowy trzeba ciąć, żeby zamontować serwo, czy jest jakiś wynalazek żeby zamontować je od wewnątrz? Nic nie trzeba ciąć . Statecznik jest dostarczany tak jakby bez tyłu. W instrukcji jest opisany "montaż" lub jak wolisz zabudowa serwa steru wysokości. Trzeba po prostu wystrugać ze sklejeczki i balsy coś w stylu skrzyneczki na serwo. Man nadzieję że po zdjęciach pokapujesz o co chodzi . Gratuluję pięknego modelu. Dzięki ale nie nalatałem się nim za bardzo bo mi się nowa aparatura skaszaniła i już dwa miesiące się naprawia :evil: Masz różnicowe wychylenie lotek? Tak.
robas69 Opublikowano 4 Listopada 2010 Opublikowano 4 Listopada 2010 Bardzo Ci dziękuję za szczegółowe odpowiedzi. Niestety moje domysły co do pojemności kadłuba znowu się potwierdziły (m.in. problem z montażem silnika o większej średnicy). Muszę się nad nim mocno zastanowić bo nawet biorąc pod uwagę "goły" zestaw, do tanich nie należy. Może znowu coś białego ;D , tylko tym razem Cularis?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.