Skocz do zawartości

odbiornik R700 i 7,2V?

wojtekskr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wiem, że moje pytanie nie jest w 100% związane z lotnictwem RC ale sprzęt, którego dotyczy jak najbardziej.

Chciałbym (przejściowo) wykorzystać swój odbiornik Graupner R700 w aucie RC.

Z instrukcji odbiornika (wersja niemiecka) wniskuję, że odbiornik może byc podłączony do pakietu zasilającego o napięciu od 4,8V do 6V. Samochodowy regulator obrotów, który mam zamontowany w pojeździe według instrukcji przekazuje do odbiornika 7,2V (tyle, ile pakiet zasilający silnik auta).

Jestem ciekaw czy ktoś z was łączył już ze soba takie elementy. Nie chce, bez zasięgnięcia waszej opini, podłączać odbiornika pod ten regiel , bo boję się, że mogę spalić moje R700.

Z drugiej strony jeżeli takie odbiorniki mąga pracować na 7,2V to zaoszdzędziłbym trochę wagi i zbędnego sprzętu pod karoserią.

Dziękuję za pomoc!

Opublikowano
według instrukcji przekazuje do odbiornika 7,2V (tyle, ile pakiet zasilający silnik auta).

Tu nie był bym taki pewien :D

O ile odbiornik wytrzyma 7,2 a nawet 7,6V, to może nie przetrzynać "7,2V pakietu zasilania" A dlaczego ?? bo pakiet 7,2V to 6 celek o napięciu znamionowym 1,2V. Ale naładowana celka ma 1,5V czyli w sumie nawet i 9V.

Naładowany pakiet 5celek które używam z odbiornikami ma napięcie 7,6V świeżo po ładowaniu :)

Idąc dalej, odbiornik prawdopodobnie przetrzyma i 12V, bo na wejściu jest stabilizator na 3,3V dla elektroniki który przy 12V zasilaniu będiz esię mocno grzał ale raczej przetrzyma, natomiast większy problem to serwa. Te już moga nei wytrzymać tych 9V :/ a takei napięcie na nie pójdzie :D

Opublikowano

Zrobisz jak uwazasz.

U mnie caly czas R700 z JR dziala na dwoch lipo!!!

Do prob nie zachecam,ale odpadla kwestia obnizania napiecia,a serwa chodza szybciej niz podaje specyfikacja.

Pracuje to w tym ukladzie ok 30 lotow (w szybowcu-6 serw,bateria EVO 2S1P 2100mA)

Jest to tylko informacja,ze tak dziala,nie zachecam do nasladowania.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Poco cudowac, dac lepiej stabilizator 5V i po sprawie

Po sprawie czasem jest,ale nie wszyscy (w tym i ja) maja mozliwosc zrobienia tego.

Czasem proste i oczywiste sprawy sa nie do przeskoczenia.

Ja wiem jak to dziala,jak zbudowac,jak dobrac np. U wej ,Pw, ale wiekszosc nie.

Tu propozycja,moze opracuj projekt (na pajaka) stabilizatora 5V na napiecie wej.

7.2 ,11,4,14,8 V ,opisz jaki jest mozliwy pobor pradu,czy sie grzeje,ile idzie w tzw. cieplo-grzanie,gdzie kupic elementy.Wtedy nie bedziemy pisac takich postow.

Dzial jest idealny na to.

Gość slawekmod
Opublikowano

Jest taki układ LM2940-5v.To scalony stabilizator napięcia typu LDO.

http://www.national.com/pf/LM/LM2940.html tu jest opis.

Spokojnie wystabilizuje napięcie 5V do zasilania odbiornika i serw z li-pola 2s czy 3 s.Ten układ do poprawnej pracy potrzebuje napięcia wyższego od stabilizowanego zaledwie o 0.5V !.Minimalne napięcie z li-pola 2s wynosi 6V więc spokojnie można zastosować ten układ.

Gość slawekmod
Opublikowano

LM317 pozwala na płynną regulację napięcia, ale wymaga napięcia wejściowego większego o 1,25V niż napięcie wyjściowe.Nie wiem jak sprawują sie fabryczne układy BEC ale lm2940-5v to jakieś groszowe sprawy i trudno się pomylić przy montażu takiego stabilizatorka.Wydajność tego LM-a wynosi 1A.Można kupić gotowy BEC np. taki: http://nastik.pl/regulator-napiecia-ubec-p-814.html ale trochę kosztuje i dostosowany do pakietu 3s.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.