Skocz do zawartości

zdejmowanie kubka sprzęgła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema, mam problem, jesetm w trakcie konserwacji samochodu (gsracing vosion 18.)

z racji tego, że umarła zębatka odbierająca zdecydowałem się na gruntowny serwis. Wyciągnąłem silnik, wyczyściłem podwozie i silnik i chciałem zobaczyć jak się miewają klocki sprzęgła ale... nie moge odkręcić kubka sprzęgła, wkładam imbus w dziurki w kubku ale to nie daje nic prócz blokady. nie moge tej cholernej śruby odkręcić ni w prawo ni w lewo:(

edit: jesli pamiętacie wcześniej miałem problem ze śrubami radiatora nad świecą, wydawały się być "zjechane", co się okazało, zmieniłem imbus na twardszy i ?...odkręciłem bez probmeu. nawet nie sa naruszone główki tych śrób...jak dobrze, że nie zdecydowałem sie na rosyjską metodę!

Opublikowano

Widocznie chińczyk dał za dużo tread lock.Trzeba zablokować koło zamachowe a nie kosz sprzęgła.Otwory w koszu służą do wentylacji a nie blokowania.Może się okazać że trzeba będzie podgrzać lub użyć rozklejacza do CA (też pomaga).Ale na ogół wystarcza dobry twardy klucz z grubym uchwytem.

Opublikowano

Profesjonalnie są do tego blokady które zakłada się na wał po zdjęciu tylnego dekla.Blokują cały układ tłok-korba-wał.Ale ty nie będziesz przecież do jednorazowej wymiany szukał blokady .Dobre duże imadło i dwa kawałki sklejki.Wkładasz koło w imadło podkładając kawałki sklejki aby nie pokaleczyć koła i skręcasz mocno ale z wyczuciem.Zdarza się że wyskoczy z imadła .Trzeba uważać. .Czasem wystarczy druga osoba o mocnym uścisku która przez szmatę przytrzyma koło i śruba też puści.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.