tom000 Opublikowano 2 Lipca 2010 Opublikowano 2 Lipca 2010 Witam Sprawiłem sobie ostatnio taki reduktorek http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1071459042 O dziwo mimo niskiej ceny działa przyzwoicie Mam jednak wątpliwości co do jednej kwestii Używam już od dłuższego czasu kompresora jako kompresora i jako pompę próżniową(po przełączeniu odpowiednich złączek) Pytanie czy podciśnienie nie zniszczy/rozkalibruje takiego reduktorka?
RomanJ4 Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 Manometr na pewno, nie jest przystosowany do mierzenia podciśnienia. Regulator membranowy też może ulec uszkodzeniu, choć niekoniecznie.
tom000 Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Opublikowano 4 Lipca 2010 Manometr który mam zamontowany na zbiorniku wyrównawczym znosił dzielnie próżnię i o dziwo wskazywał ciśnienie prawidłowo. Tak czy inaczej wykonałem już "system" który chroni elementy sterujące próżnią przed wysokim ciśnieniem jak i na odwrót
RomanJ4 Opublikowano 4 Lipca 2010 Opublikowano 4 Lipca 2010 W manometrze dodatniego ciśnienia poddanemu podciśnieniu uszkodzeniu najczęściej może ulec delikatna przekładnia mechaniczna (ząbki) lub wskazówka zapierająca się o kołek a nie rurka Bourdona http://pl.wikipedia.org/wiki/Manometr.
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 W manometrze dodatniego ciśnienia.......masło maślanemanometr służy do pomiaru nadciśnienia........ do pomiaru podciśnienia służy wakuometr..... do pomiaru w obydwu zakresach służy manowakuometr. tom000 a po co chcesz stosować reduktor do próżni?????
tom000 Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Opublikowano 5 Lipca 2010 Nie chcę stosować reduktora do próżni tylko do kompresora Używam już od dłuższego czasu kompresora jako kompresora i jako pompę próżniową(po przełączeniu odpowiednich złączek)
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 No to w takim razie co za problem przełączyć poza reduktorem??
tom000 Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Opublikowano 5 Lipca 2010 Techniczny żaden ale "ergonomia" i prostota urządzenia cierpi :wink: Poniżej schemat "pneumatyczny" wersji optymistycznej a po prawej pesymistycznej Po lewej aby przestawić urządzenie na sprężanie przełączamy 3 złączki/zawory (kolory zielone i czerwone falowaną linią) po prawej przełączamy tylko 1złączkę(bardzo podobnie miałem wcześniej tylko nie było reduktora) Tak czy inaczej już ustaliłem sobie wszystko Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.