tom000 Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Witam Sprawiłem sobie ostatnio taki reduktorek http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1071459042 O dziwo mimo niskiej ceny działa przyzwoicie Mam jednak wątpliwości co do jednej kwestii Używam już od dłuższego czasu kompresora jako kompresora i jako pompę próżniową(po przełączeniu odpowiednich złączek) Pytanie czy podciśnienie nie zniszczy/rozkalibruje takiego reduktorka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Manometr na pewno, nie jest przystosowany do mierzenia podciśnienia. Regulator membranowy też może ulec uszkodzeniu, choć niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 4 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Manometr który mam zamontowany na zbiorniku wyrównawczym znosił dzielnie próżnię i o dziwo wskazywał ciśnienie prawidłowo. Tak czy inaczej wykonałem już "system" który chroni elementy sterujące próżnią przed wysokim ciśnieniem jak i na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 W manometrze dodatniego ciśnienia poddanemu podciśnieniu uszkodzeniu najczęściej może ulec delikatna przekładnia mechaniczna (ząbki) lub wskazówka zapierająca się o kołek a nie rurka Bourdona http://pl.wikipedia.org/wiki/Manometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 W manometrze dodatniego ciśnienia.......masło maślanemanometr służy do pomiaru nadciśnienia........ do pomiaru podciśnienia służy wakuometr..... do pomiaru w obydwu zakresach służy manowakuometr. tom000 a po co chcesz stosować reduktor do próżni????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Nie chcę stosować reduktora do próżni tylko do kompresora Używam już od dłuższego czasu kompresora jako kompresora i jako pompę próżniową(po przełączeniu odpowiednich złączek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 No to w takim razie co za problem przełączyć poza reduktorem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Techniczny żaden ale "ergonomia" i prostota urządzenia cierpi :wink: Poniżej schemat "pneumatyczny" wersji optymistycznej a po prawej pesymistycznej Po lewej aby przestawić urządzenie na sprężanie przełączamy 3 złączki/zawory (kolory zielone i czerwone falowaną linią) po prawej przełączamy tylko 1złączkę(bardzo podobnie miałem wcześniej tylko nie było reduktora) Tak czy inaczej już ustaliłem sobie wszystko Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.