robraf Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 jestem szczesliwym posiadaczem silniczka asp 75AII czyli okolo 12,5cc otoz latałem dzis extra i stwierdzilem ze na smigle 14x6 mam za duza predkosc a za malo ciagu gdyz z miejsca model nie chcial leciec pionowo ( ciagu na styk) na smigle 15x6 jest troche lepiej ale jednak zbyt żwawy nie jest... ile ciagu mozna wycisnąć z tego silniczka do modelu 3D ? i na jakim śmigle ? nosze się z zamiarem zakupu Master Airscrew 15x4 Myslicie ze odczuje przyrost ciagu i spadek predkosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 15x6 to chyba troche duzo jak na ten silniczek. 14x4 byloby chyba akurat - daj mu sie krecic - to nie jest motorek z dlugim skokiem. Lubi sie krecic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Załóż drewno 14X4 tak jak pisał Leszek_K i będziesz zadowolony Możesz spróbować też 15X4 drewno ,ale do lotów 3D silnik będzie mułem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 hmm myslalem ze motorek da rade w extrze 3400g na 15x6 jakos szedla le mialem za maly zapas mocy... i szukam wlasnie smigla ktore mi zwiekszy ten zapas p.s. jutro wybieram sie do sklepu więc męska decyzja... http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=8511 czy to http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=8366 niestety nie ma tam drewnianych w tym rozmiarze potrzebuje szybkiej reakcji na gaz i wiekszego ciagu a niskiej predkosci modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Na zadnym z tych śmigieł nie bedziesz miał szybkiej reakcji na gaz . :wink: Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba 14X4 K ale ja bym brał 14X4 W z APC ,z tym że jest dużo droższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 hmm a na jakim bym mial szybka reakcje na gaz? bo niby na 14x6 reaguje dosyć zwawo ale to jeszcze nie jest to ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Bez cudow, to nie elektryk czy 4-takt. By miec dobra reakcje na gaz dlugiej rury by trzeba. Z 14x4 nie bedzie gorzej, moze ciut lepiej. Moi poprzednicy wspomnieli o drewnie - lzejsze i dlatego lepiej na obrotki wchodzi. Ale i latwiej sie lamie - cos za cos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Co macie na myśli z tą szybką reakcją na gaz? Przecież jeśli tylko się nie dławi, to z wolnych na maksymalne wchodzi w ułamku sekundy przy każdym śmigle z zakresu producenta. Ważniejsze jest chyba, żeby się kręcił co najmniej na 75% maksymalnych producenta, a najlepiej na 100% tych od maksymalnej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Kwazio - smiglo wazy troche, trzeba je rozpedzic - to musi zajac troche czasu. Silnik z wiekszym momentem obrotowym (4-takt, elektryk, 2-takt z dluga rura) zrobi to szybciej niz ten z mniejszym momentem (2-takt ze standardowym tlumikiem, 2-takt z krotka rura). Na dokladke jak gaznik g...... (szczegolnie ASP 2-takty) to w rejonie srednich obrotkow silnik zwykle jest przelany a to tez nie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Jeśli chodzi o reakcję na gaz to śmigła tylko drewniane.Przerabiałem to.Cały zeszły rok latałem na zachwalanych na tym forum śmigłach APC-w.Teraz pozakładałem drewniane Bambule,różnica zadziwiająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 A pewnie, drewno prawie o polowe lzejsze od kompozytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.