Skocz do zawartości

SZD 55 PROMYK ze stajni "JISPRO"

fullrespect

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ... ja specjalnie z pracy wyrwałem się żeby zważyć :P

EDIT

Przepraszam Panowie, że filmik nie jest zmontowany, ale nie mam programu do obróbki pliku .mov. Wgrałem na Youtube osobno, start, niski przelot, lot i lądowanie.

Pierwszy start z ręki:

niski przelot:

pierwszy lot normalny:

pierwsze lądowanie:

http://www.youtube.com/watch?v=69BkC6FFgWo

Dziękuję za uwagę !

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Bardzo podoba mi się ten Promyk! Piękny szybowiec!

Chyba jest dość szybki, ale opadanie bardzo niskie, wynika z tego że doskonałość musi mieć super :)

Opublikowano

Witam

Super model, sam mam szybowca Actros Robbe 2,6m

Mama pytanie do kolegi ARKOS, przy której drodze znajduje się to wasze lotnisko? Chętnie bym was kidyś odwiedził, ponieważ jestem z Kłodzka i wiem gdzie jest Otmuchów, ale jakoś nie wpadło mi w oko lotnisk jak tam przejeżdzałem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Lotnisko jest przy drodze numer 46 Nysa - Otmuchów, na przeciwko elewatorów zbożowych, jest tam hangar na samolot, właściciel lotniska udostępnia nam teren, trawa zawsze wykoszona bo lotnisko jest cały czas czynne !

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=50.472287,17.266728&daddr=Nysa&hl=pl&geocode=%3BCeQqridkkTh5FTxHAgMdpYQIASnLiCd_BMQRRzEW_rbz8vXupA&mra=mift&mrsp=0&sz=16&sll=50.472693,17.266774&sspn=0.006173,0.021136&ie=UTF8&t=h&z=16

Opublikowano

Super maszynka. Fajne filmiki!

Ktoś kiedyś powiedział, że motoszybowiec to żaden szybowiec i żaden samolot. W życiu jednak ta teza nie ma zastosowania bo tak w modelarstwie jak i "dorosłym" lataniu to czasami jedyne rozsądne rozwiązanie.

Sam na swojej łące bawię się głównie motoszybowcami własnej konstrukcji bo praktyczne To jak żaden szybowiec i żaden samolot :D

Może kiedyś i ja dorobię się czegoś podobnego :roll:

Opublikowano

Znany szybownik z nysy pojechał ze mną na lotnisko pomóc przy pierwszym locie Promykiem, jak zobaczył jak to poleciało z ręki i jak szybko można ulotnić motoszybowiec powiedział, że teraz chyba żałuje, że swojego Discusa 2C 4.5m z TopModel CZ nie przerobił od razu na motoszybowca, coś w tym jest ...

Opublikowano

Ktoś kiedyś powiedział, że motoszybowiec to żaden szybowiec i żaden samolot.

Przecież to "moto" to tylko jeden ze sposobów windowania modelu. Nic się poza tym nie zmienia - no może trochę większy opór czołowy. A czy wysokość początkową uzyskamy holując model na sznurku, czy włączając silnik, co to za różnica? Potem leci się tak samo.

Opublikowano

Drogi Wojtku! ten akapit wyrwany z całości sugerował by, że nie rozumiem o czym piszę ale wystarczy całość przeczytać ze zrozumieniem aby pojąć, że ja tylko pochwalam ideę motoszybowca jako takiego. :wink:

Żadnej głębszej myśli w tej wypowiedzi nie było poza szczerymi pochwałami dla Arkosa. Naprawdę :rotfl:

Opublikowano

Znany szybownik z nysy pojechał ze mną na lotnisko pomóc przy pierwszym locie Promykiem, jak zobaczył jak to poleciało z ręki i jak szybko można ulotnić motoszybowiec powiedział, że teraz chyba żałuje, że swojego Discusa 2C 4.5m z TopModel CZ nie przerobił od razu na motoszybowca, coś w tym jest ...

Arku, jaki tam ze mnie szybownik, trochę latam i tyle....

A Promyk lata pięknie - jest szybki, ale leci jak po sznurku, żadnych niespodzianek, opadanie bardzo małe, więc trochę się obawiałem lądowania. Zupełnie niepotrzebnie, bo model bardzo fajnie wytraca prędkość i wysokość na hamulcach. Można jeszcze się długo zachwycać, ale puenta jest jedna: "co dobry laminat to dobry laminat"!

A przy okazji witam serdecznie wszystkich Modelarzy z tego forum ! Wiem, że przywitalnia jest w innym dziale, wybaczcie.

Jak widać w podpisie, mam na imię Marek, mieszkam w Nysie, lotniczym modelarstwem RC bawię się jakieś 11 lat, choć oczywiście kiedyś za młodu budowało się jakieś jaskółki, sowy i inne mniej lub bardziej latające modeliki (zwykle mniej ;-))

Czytam od dawna to forum, na tyle, na ile mi czas pozwoli, a ostatnio trochę się udzielam na lokalnym, opolskim forum ossm.pl.

Opublikowano

Dziś wymieniłem silnik w Promyku na AXI2826/12 Gold Line i dodam jedną cele do pakietu. Silnik Turnigy "puchł" po 10 sek. max ciągu. Trzeba było odczekać paręnaście sek. żeby znowu przez chwilę działał poprawnie. Przez ten silnik o mały włos nie rozwaliłem Promyka wczoraj przy starcie, zwalił mi się na skrzydło, na szczęście udało się uratować sytuację ... :?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Heheh dobre, zapomniałem napisać ... :)

Po wymianie silnika i pakietu na Nao-Tech 4S 2650mAh 25-50C Promyk leci w górę prawie pionowo bez zadyszki, 4 wyciągnięcia na ok. 300m i połowa pakietu została, teraz jest komfort, wyciągnięcie na odpowiednią wysokość w parę sek. i spokojne latanie, to jest to do czego on jest stworzony ... Napisałem, że na odpowiednią wysokość dla tego bo boje się lecieć wysoko, tracę go z oczu, widoczność modelu taka sobie, a cięciwa profilu nie poprawia tego. Będę zmuszony nakleić po dwa paski czarnej folii o szerokości ok 10 cm pod skrzydła :?

Promyk w między czasie też dostał nowe "malowanie" :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

EDIT

zapomniałem dopisać ... gaz na max. = pobór prądu 46A

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Arkos,

Mozesz mi napisac swoją aktualną (dokładną) konfigurację wyposażenia Promyka ?

trochę późno zabieram się za przygotowania do lotu ale lepiej późno niż wcale. A moje przygotowanie wiąże się z tym ze opuściłem nasz kraj i mieszkam w UK, teraz muszę wszystkie toboły jakoś popakować i wysłać do siebie :P

Wracając do tematu konfiguracji, mi silnik turnigy sie zjarał wiec więcej tego badziewia nie kupie. Chce właśnie AXI i chyba wezmę ten sam model co Ty.

A co do pręta - czy nie boisz się ze węglówka strzeli ?

Opublikowano

fullrespect, już śpieszę z odpowiedzią, przepraszam, ze tak późno, ale musiałem podjechać na modelarnię żeby odczytać ze śmigła wartości :wink:

Silnik - AXI2826/12 Gold Line

Pakiet - NaoTech 4S 2650mAh 25-50C

Regulator – Turnigy Plush 60A Brushless Speed Controller

Śmigło - AeroNaut 13X6.5

A co do pręta węglowego ... jest duża różnica w wadze, a wytrzymałość na pewno będzie dobra.

Opublikowano

Ślicznie Ci dziękuję za fatygę!

Jak sprowadzę sprzęt do siebie to ożywimy ten wątek :)

Chyba zaryzykuje z tym prętem węglowym bo ja mam podwozie chowane zamontowane...

A pręt i tak do wymiany bo poprzedni właściciel lekko go skrzywił a prostowania jego na pewno nie ma co się podejmować bo i tak więcej go skrzywię niż naprostuje.

Pozdrowienia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ten model można kupić w Polskim sklepie ?

Opublikowano

Kiedyś miał go w sprzedaży p. Leszek z Model Partner z Andrychowa. Obecnie nie ma go w żadnym polskim sklepie modelarskim. Szkoda, bo 2 lata temu też miałem na niego ochotę.

pozdrawiam, Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.