darek.3333 Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 W nadajniku Futaby 6EX 2,4GHz uszkodził się potencjometr sterowania kanałem 4 odpowiedzialnym za ster kierunku. Przy wychyleniu dźwigienki w jedną stronę nadajnik wysyła taki sygnał , że serwo szarpie i drga. W efekcie nie zauważyłem tego i wykończyłem jedno serwo a to mi zablokowało sk w max położeniu i nie dało się opanować modelu. W efekcie mój Puzzel 1600 spalinowy uległ uszkodzeniu. Może można dobrać podobny potencjometr z innej aparatury. Nie wiem czy parametry takich potencjometrów są zunifikowane, czy trzeba dobierać indywidualnie. A może można naprawić jakoś ten potencjometr. Naprawa w serwisie okazała się nie opłacalna.
Ptasiek Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 A w jakim serwisie pytałeś ? Moze zapytaj tu www.ektron.waw.pl . Mieści się na Jelonkach .
Gość Anonymous Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 Prawdopodobnie można kupić taki potencjometr - sprawdź oznaczenia znajdujące się na korpusie i poszperaj w necie.
karambolis8 Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 Najpierw poszukaj w elektronicznym takiego specyfiku: Kontakr PR. Udało mi się dzięki niemu odratować parę potencjometrów i śmigają jak nowe.
Danielstol Opublikowano 13 Lipca 2010 Opublikowano 13 Lipca 2010 Witaj .Zobacz oznaczenia tego potencjometra może znajdę taki u siebie :wink:
darek.3333 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Opublikowano 13 Lipca 2010 Dzięki za pomoc. Na razie muszę odzyskać nadajnik , który wysłałem do RC Skorpion. Oni zaś do serwisu w Niemczech. Wycena naprawy zbliżała się do ceny nowego nadajnika. Jak odzyskam nadajnik to podam parametry potencjometru.
darek.3333 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2010 A w jakim serwisie pytałeś ? Moze zapytaj tu www.ektron.waw.pl . Mieści się na Jelonkach . Dzięki za kontakt - skorzystałem i aparatura znów śmiga.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.