Kubad Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Chciałem się dowiedzieć jakie macie sposoby na wykonywanie uszu w modelach z płatem konstrukcyjnym i jak robicie dźwigary w miejscu gdzie centropłat łączy się z uchem. :roll: Mile widziane zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Ucinamy na rowno, i sklejamy na styk dodajac laczniki wykonane ze sklejki lub czegos podobnego, ktore trzymaja sie dzwigarow chciaz ja w szybowcu w szybowcu/motoszybowcy o rozp. 150 mam uszy do centoroplata sklejone na styk zeby przy kraksie odpadly, krecilem ucac sie latac petle i korkociag i sie nie urwalay (z holu tez startowalem, wkoncu na zawodach silnika niemozna miec ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Tak jak napisał poprzednik. przykleic na kleju albo dac sklejkowy łacznik. (np. sklejka 3mm). Mozesz sobie zebro przyciac lub wkleic pod kątem. Ja miałem w modelu motoszybowca 2m uszy tylko przyklejone i przy kraksie ze 150m (leciał pionowo) i połaczenia nie pusciły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Jak mam osobno centropłat i uszy to szlifuje najpierw miejsce łączenia tak aby mieć zadany kąt wzniosu. Gdy to mam to wycinam dziurę w żeberku między dźwigarami i w ten otwór wklejam łącznik z sklejki 2mm. Potem sklejam już wszystko z sobą. Gdy wszystko wyschnie to ładnie to szlifuję i już mam gotowy wznios :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.