qba Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 http://www.czarnobyl.kni.pl/index.html super relacja przeczytałem jednym tchem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 No niezłe trzeba przyznać.Miałem wtedy 12 lat i pamiętam jak w szkole podstawowej dali nam płyn Lugola czy jakoś tak.Chyba Norwedzy dali znać że coś jest nie tak z promieniowaniem nad Europą.I sprawa się wydała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Przeczytałem cała relacje z tej wycieczki i naprawdę jestem pod wrażeniem, przejażdżka po ghost town musi być niezapomnianym przeżyciem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 .............................niesamowite . Edit. Lenin wiecznie zywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 kurde niesamowite jak ludzie wyparowali :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Hardcore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Bardzo przejmująca relacja. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Warto było poświęcić czas na przeglądnięcie tego... niemal poczułem tą ciszę miasta duchów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Teraz widac na "zywo" jak tam naprawde jest.... Rozne zrodla roznie mowia o tej katastrofie. Wspaniala relacja. Podziwiam odwage tej kobiety., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Kiedyś to czytałem i rzeczywiście robi wrażenie. Tylko szkoda mi tej kobiety co jeździła i robiła te relacje. Mimo iż upłyneło kilka lat to i tak pewną dawkę promieniowania dostała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 Super wstrzasajace sprawozdanie ! pierwszy raz dokladnie wiem jak bylo.... Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 to jeszcze ja coś dołoże http://www.eksel.user.icpnet.pl/opowiadania/4miszmasz/czarnobyl.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2007 No cóż jestem pod wrażeniem !!!! Z wtedy 3 letnią córcią byłem na "piciu Lugola" nie bardzo zdając sobie sprawę z ważności tej katastrofy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Widziałem super dokument chyba na Discovery o akcji zsypywania i betonowania reaktora. Były tam zeznania pilota helokoptera który zasypywał reaktor. Latali zmianowo podobnie na zmiane czyścili z pyłków radioaktywnych dach rektora. Każdy z żołnierzy miał 45 sekund na powierzchni pracując z łopatą. Przebywanie dłużej groziło śmiercią. Gineli żołnierze , operatorzy koparek no i piloci. Z pilotów helikopterów przeżył jeden Podczas tej akcji zgineła masa ludzi , a sporo też kila lat puźniej. Obawiam się , że i skutki tego wybuchu odczujemy i my na własnym zdrowiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Wspaniała i wstrząsająca relacja. Też piłem płyn Lugola... heh. Natomiast podziwiam wiedzę tej kobiety bardziej niż jej odwagę, musi naprawdę dużo wiedzieć o promieniowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Bardzo fascynujace fotografie i opisy. Na Discovery był film o czarnobylu i tez tam własnie było duzo artykułow o wybuchu. A co najcieawsze to ten stary sarkofag ma wytrzymac do 2010 roku bo miał byc budowany nowy. A w tym momencie nic sie tam nie dzieje w zwiazku z budowa. podziwiam tez kobiete za odwage. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Właśnie oglądałem na Discovery film o "Likwidatorach", czyli żołnierzach, którzy likwidowali katastrofę reaktora... najbardziej uderzyła mnie scena jak żołnierze WŁASNYMI rękami odrzucali kawałki GRAFITU Z REAKTORA który był tak radioaktywny, że zdalnie sterowane koparko-roboty wysiadły po paru godzinach pracy (siadła elektronika), a na kliszy fotograficznej reportera wykonującego zdjęcia pojawiły się prześwietlenia emulsji... Goście dostali TYSIĄCE RENTGENÓW na godzinę... Pracowali po parę minut, w zebach czuli smak ołowiu (jak się później okazało to są obiawy ekstremalnie wysokiej dawki promieniowania jonizującego oraz obecności par tysięcy ton ołowiu zrzuconego na reaktor, który rozgrzał się i parował), oczy ich piekły od chodzenia po dachu bezpośrednio nad rozgrzanym i promieniujacym reaktorem... Pokazywali ogromne Mi-6 latające i rozpylające coś nad całym regionem... Zastępy myśliwych w kosmicznych ubraniach z bronią, którzy mieli za zadanie zabić wszystkie zwierzęta w promieniu wielu kilometrów... Najstraszniejsze to chyba było to, jak ci ludzie byli przygotowani do tej pracy... Groteskowe stroje, kawałki blachy ołowianej tu i ówdzie, jakby dowódcy sobie z nich jaja robili... Goście nieświadomie szli na śmierć... za 100 rubli premii... Górnicy kopali TUNEL BEZPOŚREDNIO POD REAKTOREM W TEMPERATURZE 50 STOPNI C... Straszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.