Skocz do zawartości

Lotki/klapy

KRI100F

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podpowiedzcie mi jak wyprofilować lotki i klapy w szybowcu. Na zdjęciu są dwa przykłady (według instrukcji szybowca mam zrobić według wzoru drugiego od góry) , wiem że można jeszcze prościej jak przykład pierwszy. Czy to ma jakieś znaczenie czy to będzie tak albo tak ?

Dołączona grafika

Opublikowano

To zależy od wielkości modelu. Jeśli jest mniejszy można dać pierwszy sposób, ale gdy model jest już duży ok3m warto już zrobić drugi. Poprawia to właściwości aerodynamiczne skrzydła, nie ma zaburzeń na opływie skrzydła.

Opublikowano

Najlepiej to byłoby Panu zrobić przykład pierwszy. Poprawi to doskonałość aerodynamiczną. Drugi przykład niweluje szpare powstającą pomiędzy lotką a skrzydłem. Przez brak szpary powietrze idzie "równo" od natarcia po spływ, a gdy jest szpara opływ zostaje zaburzony i może to pogorszyć właściwości skrętne/lotne.

Opublikowano

Zrobiłem jak na przykładzie drugim. Jak się robi to pierwszy raz to jest troszkę ciężko. Pierwsza lotka robiła się trochę długo ale potem poszło jak spłatka :)). Lotki i klapy wycięte :jupi:

Opublikowano

Jeśli chodzi o klapy to przy wychyleniu ich do termiki powstaje na górnej częsci skrzydła przerwa.

Wtedy można zastosować taką oto taśmę:

Dołączona grafika

Opublikowano

Jeśli chodzi o klapy to przy wychyleniu ich do termiki powstaje na górnej częsci skrzydła przerwa.

Wtedy można zastosować taką oto taśmę:

No właśnie - gdzie takową zdobyć - za ile prześlesz z UK o ile tam można kupić ... :lol:

Opublikowano

Ja sam wykonywałem taką taśmę - z paska folii.

Ale może ta jest bardziej "profesjonalna", elastyczna i w ogóle super ....
Na pewno Jurku, ale wiesz, z braku laku... :)
Opublikowano
To jest po prostu zawias. "Sklejasz" nim skrzydło z lotką. Ale jeśli chcesz mieć gładką (bez szczeliny) powierzchnię z obu stron, to przyklejasz po drugiej stronie taśmę, która lepi się tylko do połowy szerokości, a druga połowa nie ma kleju i zasłania szczelinę - lotka ociera się o nią. Do takiej maskownicy potrzebna jest taśma stosunkowo sztywna, by była dociśnięta do powierzchni.

Rety, ale zawile to napisałem. :)

Opublikowano

Rety, ale zawile to napisałem.

Ale zrozumiale. To w takim razie do samorubki najlepsze by było coś w rodzaju kliszy z klejem do połowy.
Opublikowano

Na dzisiaj to jest tylko tutaj.

Taśma

Tam gdzie kupowałem nie ma teraz.

Od folii jest w tym lepsza że po przyklejeniu , strona wolna od kleju ulega zakrzywieniu i przylega do klapy.

Tak wygląda po kilku minutach po przyklejeniu.

Dołączona grafika

Opublikowano

Pozostaje Polish Invention - Paseczek ze zwykłej taśmy dwustronnej, cienkiej na krawędź skrzydła przy lotce i szerszy pasek z folii na to. Wyjdzie taniej i równie "profesjonalnie". :wink:

Opublikowano

...albo ładnie zawinąć i skleić powierzchniami klejącymi; stosowałem taki fartuch w SunFly'u (FMT, ale nie z uszami, a z lotkami i klapami i napęd KMD 2,5) z Oracover'u, jeśli mnie pamięć nie myli, bo to już ok. 20 lat wstecz...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.