KRI100F Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Witam. Podpowiedzcie mi jak wyprofilować lotki i klapy w szybowcu. Na zdjęciu są dwa przykłady (według instrukcji szybowca mam zrobić według wzoru drugiego od góry) , wiem że można jeszcze prościej jak przykład pierwszy. Czy to ma jakieś znaczenie czy to będzie tak albo tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo24 Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 To zależy od wielkości modelu. Jeśli jest mniejszy można dać pierwszy sposób, ale gdy model jest już duży ok3m warto już zrobić drugi. Poprawia to właściwości aerodynamiczne skrzydła, nie ma zaburzeń na opływie skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRI100F Opublikowano 30 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Właśnie jest to Ibis 3m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo24 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Najlepiej to byłoby Panu zrobić przykład pierwszy. Poprawi to doskonałość aerodynamiczną. Drugi przykład niweluje szpare powstającą pomiędzy lotką a skrzydłem. Przez brak szpary powietrze idzie "równo" od natarcia po spływ, a gdy jest szpara opływ zostaje zaburzony i może to pogorszyć właściwości skrętne/lotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRI100F Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zrobiłem jak na przykładzie drugim. Jak się robi to pierwszy raz to jest troszkę ciężko. Pierwsza lotka robiła się trochę długo ale potem poszło jak spłatka ). Lotki i klapy wycięte :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Jeśli chodzi o klapy to przy wychyleniu ich do termiki powstaje na górnej częsci skrzydła przerwa. Wtedy można zastosować taką oto taśmę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRI100F Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 A jest ta taśma dostępna w Polsce ? Przeglądając sklepy internetowe nie rzuciła mi się w oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Jeśli chodzi o klapy to przy wychyleniu ich do termiki powstaje na górnej częsci skrzydła przerwa. Wtedy można zastosować taką oto taśmę: No właśnie - gdzie takową zdobyć - za ile prześlesz z UK o ile tam można kupić ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ja sam wykonywałem taką taśmę - z paska folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ja sam wykonywałem taką taśmę - z paska folii. Ale może ta jest bardziej "profesjonalna", elastyczna i w ogóle super .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ja sam wykonywałem taką taśmę - z paska folii.Ale może ta jest bardziej "profesjonalna", elastyczna i w ogóle super ....Na pewno Jurku, ale wiesz, z braku laku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Na pewno Jurku, ale wiesz, z braku laku... Cicho, zobaczymy co Tomek odpowie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo24 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Może to to? http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_26&products_id=7594 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Może to to? http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_26&products_id=7594 Ta ma na całej szerokości klej - szukamy takiej coby tylko na połowie był klej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Może to to? http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=1_26&products_id=7594 To jest po prostu zawias. "Sklejasz" nim skrzydło z lotką. Ale jeśli chcesz mieć gładką (bez szczeliny) powierzchnię z obu stron, to przyklejasz po drugiej stronie taśmę, która lepi się tylko do połowy szerokości, a druga połowa nie ma kleju i zasłania szczelinę - lotka ociera się o nią. Do takiej maskownicy potrzebna jest taśma stosunkowo sztywna, by była dociśnięta do powierzchni.Rety, ale zawile to napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo24 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Rety, ale zawile to napisałem.Ale zrozumiale. To w takim razie do samorubki najlepsze by było coś w rodzaju kliszy z klejem do połowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Na dzisiaj to jest tylko tutaj. Taśma Tam gdzie kupowałem nie ma teraz. Od folii jest w tym lepsza że po przyklejeniu , strona wolna od kleju ulega zakrzywieniu i przylega do klapy. Tak wygląda po kilku minutach po przyklejeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 A nie mówiłem że "profesjonalne" :devil: Cena też :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Pozostaje Polish Invention - Paseczek ze zwykłej taśmy dwustronnej, cienkiej na krawędź skrzydła przy lotce i szerszy pasek z folii na to. Wyjdzie taniej i równie "profesjonalnie". :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 ...albo ładnie zawinąć i skleić powierzchniami klejącymi; stosowałem taki fartuch w SunFly'u (FMT, ale nie z uszami, a z lotkami i klapami i napęd KMD 2,5) z Oracover'u, jeśli mnie pamięć nie myli, bo to już ok. 20 lat wstecz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.