Stoko90 Opublikowano 30 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2010 Witam Więc tak wiadomo bezrobocie w Polsce wzrasta ( szczególnie na Podkarpaciu ) od pewnego czasu tzn od dłuższego czasu zastanawiam się nad założeniem własnej działalności gospodarczej w Przemyślu , głownie chodzi o otwarcie sklepu modelarskiego tylko i wyłącznie R/C. Dokładnie to w planach jest tak : Otwarcie sklepu , na sklepie oczywiscie jakiś serwis ( do samolotów jak i samochodów ) zrobienie pasu startowego , oraz średnią wiatę zabudowaną dla chłopaków co smigają samochodami R/C jak i tor dla samochodów typu buggy z miejscem dla niewielkiej widowni . Przewidywał bym organizację różnych konkursów itp... Oczywiście to ogólne plany . Co do terenu jest to 1km poza miastem na wzgórzu OPTYŃ działkę mam o powierzchni 1,5 Hektara , obok drugą o powierzchni 87 Arów do okoła brak domów , jedynie pola uprawowe , okop z oczkiem wodnym na moim terenie i nie daleko las . Las jest tylko z prawej strony reszta powierzchni jest czysta , także uważam że teren jest idalny. Co Panowie sądzicie o takim interesie ?? Dodam że w Przemyślu nie ma sklepu modelarskiego ani nic w tym stylu nawet w Jarosławiu brakk. Czy można liczyć na jakieś dofinansowanie ze strony Miasta , jak to wszystko wygląda jaki przydał by się wkład własny , rozważam opcję aby prowadzić działalność z jakimś współwłaścicielem . Proszę o rady . :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Czy można liczyć na jakieś dofinansowanie ze strony Miasta Jeżeli dofinansowanie,to tylko z urzędu pracy,i tam powinieneś szukać informacji na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 PUP - Powiatowy urząd pracy - ok 18k pln na rozpoczęcie działalności gospodarczej, dodatkowo można starać się o zwrot kosztów utworzenia miejsca pracy PFRON - jeżeli jesteś osobą niepełnosprawną bądź masz zamiar zatrudniać taką osobę - koniecznie udaj się do lokalnej siedziby, masz możliwość uzyskać dofinansowanie na rozpoczęcie lub utworzenie stanowiska, dodatkowo można też starać się o dopłaty do kosztów utrzymania miejsca pracy Lokalne biuro projektów unijnych prowadzonych przez izby gospodarcze - nawet ~50tys pln na start Ale z tego co wiem nikt nie dołoży ci się do budowy żadnych pomieszczeń - chyba ze na wykończenie/remont. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stoko90 Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Ertman_176 dzięki za odpowiedź Powiem tak ja wraz ze wspólnikiem mogę przeznaczyć na ten interes tzn na wybudowanie budny ( sklepu ) 15 tysięcy . Tylko tak mój teren nie jest działką budowlaną więc zapewne będę musiał starać się aby przygotować tą działkę jako teren budowlany . Postaram się w tym roku roku wszystko załatwić a na następny ruszyć dość intensywnie. Do kogo można się udać o jakieś szczególowe porady ?? Tzn chodzi mi o osobę która przypilnowała by tych wszystkich spraw bo nawet nie wiem do kogo można takiego się zwrócić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 http://www.rig-przemysl.pl/ Ja bym zaczął tu, ew. od PUP. Za 15tys jedyną opcję to widzę 25m2 bez projektu jako budynek gospodarczy, potem go przeznaczyć na działalność. Wystarczy zgłosić budowę i dołączyć mapkę z zaznaczonym obszarem jaki ma zostać zabudowany. A jeżeli całość znajduje się na wsi a działka jest rolna to witamy na KRUS :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 ja bym nie budował tylko postawił np kontenery są to budynki nie związane stale z gruntem i nie potrzeba zgody na budowe itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 MisRC, jak ktoś robi biznes to jednak woli go nieco z gruntem związać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Ważna rzecz - budynek musi powstać w stanie surowym przed złożeniem wniosku o dotacje. Nie przejdzie temat pt. jak dacie na wyposażenie to ja pobuduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisRC Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 jak nie jest to działka budowlana to trzeba ją przekwalifikować na budowlaną a w tym wypadku tego nie trzeba. jeżeli ktoś ma działkę budowlaną to jasne lepiej budować z cegiełek ja tylko rzuciłem propozycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 zbadaj rynek, przeprowadź ankiety, sprawdź czy będziesz mieć popyt na usługi i towary jakie oferować zamierzasz. Stwórz business plan, idź do banku zapytaj o kredyt inwestycyjny, idź do pup idź...szukaj, szukaj, szukaj!!! najpierw musisz mieć coś więcej niż ziemię i plan co by tu zrobić! musisz mieć w ręku twardy argument. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stoko90 Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Dzięki Chłopaki za rady , faktczynie muszę obeznać temat jeszcze i trzeba bedzie myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarek66 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Młody człowiek wypływa na głębokie wody. Wbrew pozorom to jest bardzo poważne wyzwanie! Ale do odwaznych świat należy. Zyczę powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.