ppompka Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Pomocy. Uszkodziłem antenę satelity w aparaturze HK 6ch czy moge dolutowac taką samą długosć ze zwykłej anteny od 35 Mhz?? W antenie 2,4 powinno być przulutowane to co w środku anteny i to co na zewnątrz (wokół rdzenia). Ale po otworzeni odbiornika okazało się że jest przylutowane tylko to co w srodku (ten rdzeń) i też działało (bez dodatkowej satelity). Więc chyba to nie ma za dużego wpływu. A chciałbym polatac troche wyżej i wolałbym latać z satelitą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krankor Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 W wątku "Hobby King 2.4Ghz" Marek_Spy podał link do RC Groups z wątkiem o tej aparaturze. Popatrz jakie tam są na zdjęciach króciutkie antenki. W kilku miejscach już czytałem, że tak naprawdę czynnym odcinkiem anteny jest ten ok 2 cm -owy odcinek ze zdjętym ekranem. Wydaje mi się, że spokojnie to co zostało przy odbiorniku pierwszym mógłbyś podzielić na dwa i "obdzielić" tym oba odbiorniczki zdejmując ostrożnie ekran odpowiedniej długości. Niech mnie poprawią koledzy, jeśli się mylę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeszekJ Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Choć to rzeczywiście te 2 cm łapią fale to nie sądzę aby to było takie proste. Inna impedancja falowa antenki = brak dopasowania anteny do przedwzmacniacza = niska moc sygnału na wejściu = kto wie co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.