wojo Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Silnik to Dualsky XM4250CA-5. Teoretycznie maksymalny prąd to 60 A. Drugi to Acn MEGA 22/45/3 E, ten ma 35A. Moje regulatory obsługują 70 A jeden drugi 100 A. Na tym zestawie wykonałem około 8-10 lotów i było ok. Aż tu nagle. W tej chwili przyszła mi do głowy taka myśl, może to wina złączek. Są to goldy 3,5 mm. Chociaż na takich latam od lat i zawsze było ok. ALe takie mam zamocowane do wszystkich li-poli, silników i aku, aby były wymienne z innymi modelami. Ale skolei takie same w motoszybowcu spisują się ok.
Gość Anonymous Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Nadal nie można obliczyć maksymalnego prądu jaki może oddać pakiet. Goldy 3,5m powinny przetrzymać taki prąd.
wojo Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Pakiety to li-pol Dualsky 2800 mAh 30C, drugi Fully MAX 4500 mAh 25C.
radek872 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Włącz servo monitor i zobacz czy słupek gazu nie szaleje
wojo Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Włączyłem testera serw i słupek chodzi bez zarzutu. Ale coś powoli zaczyna się wyjaśniać. Gdy się zagrzeje silnik i regulator, wtedy zaczyna wyłączać. Dziwne że dzieje się to na różnych silnikach i regulatorach. Tym bardziej że wcześniej nic takiego sie nie działo, mimo że regulator i silnik był bardzo gorący. Zaczekam na WATT METER, zobaczymy co on pokaże, co dzieje się z prądami. wojo
marek_f Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 A co to za regulatory ? Może mają wbudowane zabezpieczenie przed przegrzaniem ?
LeszekJ Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Tylko przepływ powietrza po regulatorze może Cię uratować. Wycinanka przed Tobą Nie przesadziłeś przypadkiem ze śmigłem?
wojo Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Ze śmigłem nie przesadziłem, bo bez śmigła jest to samo. Wojo
wojo Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Dostałem ten WATT METER. Na śmigle 13x6 pobór 68A. Doszedłem do wniosku że to jednak aku chociaż ich wydajność to około 100A. Zmieniłem śmigło na 11x5, pobór 35A. Próba na sucho i co nie gaśnie. Pojechałem na lotnisko i co znowu awaryjne lądowanie. Po kilku ruchach drągiem gazu znowu silnik kręci, ale po chwili gaśnie. Teraz to ja już jestem całkiem głupi. W motoszybowcu pobór 35A i na tych akumulatorach działa bez zarzutu w tym nie. Wymieniłem trzy silniki, trzy regulatory, podłączałem nowy odbiornik (bez serw) to samo. Pozostało chyba tylko zrobić z niego ognisko. Bo już nie mam koncepcji co jeszcze można zrobić. A co najdziwniejsze latam nim od może 3 miesiące na tym zestawie i w te najgorętsze dni i było ok. A teraz takie "cuda" Czy można jeszcze coś wymysleć? Wojo
Boogie Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Ja bym jednak wymienil aku i na nie zwalil cala wine
wojo Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Jest to chyba jedyna możliwość jeszcze. Ale co się stało z tymi aku? Są można powiedzieć nowe. Ładowane przez balancer, nigdy nie rozładowane do konca. Tyle kasy w błoto?
sudik Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Jest chyba jakaś możliwość reklamacji, ze względu na wadliwe ogniwa. Szczegółów jednak nie znam.
wojo Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zamówiłem Kokama 3600 30C. Zobaczę czy coś to pomoże. Wojo
wojo Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Latałem dzisiaj motoszybowcem ponad pół godziny na aku tym 2800 mAh 30C (piękne noszenie przy tych upałach) i żadnych problemów. Mówię Wam wyciagać szybowce, nie można wylądować tak nosi. Ale wracając do tematu, ładowałem teraz ten akumulator i weszło tylko 823 mAh. Tzn. chyba że to aku jest ok. No nic czekamy na Kokama. Może odczaruje tamten model. Wojo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.