attyla Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zrobiłem pierwszy model w układzie dolnopłata jest to adaptacja planów ze strony http://www.flyelectric.ukgateway.net/spitfire.htm wygląda mniej więcej tak model lata poprawnie problemem jest lądowanie , jeśli zmniejszę prędkość to bardzo łatwo wpada w korkociąg trzy próby lądowania zakończyły się trzykrotnym złamaniem kadłuba , czy tego typu modele wymagają aż tak dużej prędkości podejścia do lądowania ? , waga modelu gotowego do lotu to 470 gram czyli obciążenie powierzchni nośnej około 36gr/dm2 edit 19.06.2007 godz. 9 rano Spitfire w końcu poleciał tak jak chciałem, trochę dziś wieje więc podejście do lądowania miałem ułatwione po prostu tym modelem trzeba podchodzić dość ostro w zniżając i dopiero tuż nad ziemią delikatnie podciągnąć i model siada bez najmniejszego problemu . Biorę się teraz za malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Moja rada: nie lądować, nie będzie się niszczył! Te modele tak mają, lubią prędkość. Nie bez przyczyny podobny produkt GWS jest uznawany za najtrudniejszy w pilotażu z całej serii. Fajnie ci samolocik wyszedł. Powinieneś jedynie nadać kabince bardziej owalny kształt, a jej przód zwęzić: http://images.google.pl/images?svnum=10&um=1&hl=pl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=spitfire+canopy&spell=1 Koniecznie zaprezentuj fotkę pomalowanego modelu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Model jest przeróbka z planów niechciałem robić pełnego kadłuba, więc wyciąłem tylko obrys i troche go zaokrągliłem papierem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom_tom Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Te modele nadaja sie do startu i latania. Nie da sie nimi lądować. Trzeba mieć parę zestawów pod ręką i wymieniać połamane elementy. Jedyna możliwość to siadać na brzuchu na trawie. Ja tak ladowałem styrpianową Extrą. Albo po prostu nie wykonywać Spitfire ze styropanu, tylko wykonac konstrukcje o większej powierzchni nośnej. Pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Te modele nadaja sie do startu i latania. Nie da sie nimi lądować. Te, czyli które? GWSy na równym podłożu lądują na kołach bezproblemowo, trzeba tylko trochę wprawy. Nawet z tymi malutkimi kółeczkami czasami udaje się to na nierównym podłożu, trzeba tylko lądować dosyć szybko i dopóki ster wysokości działa model "jedzie" - jak zwolni kapotuje. GWS Zero ląduje na trawie: http://www.szabatowski.livenet.pl/hubert/hubert/230607zero2.wmv Więcej o Łosiowej nauce latania Zerem tutaj: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4267&highlight=zero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 1 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 czy skrzydła mają jakikolwiek dźwigar :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 1 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 Nie skrzydła zrobiłem bez dźwigara , mają tylko 90 cm rozpiętości więc idąc za radą kolegów z forum zrobiłem pseudo-dźwigar z dwóch pasków papieru pakowego klejonego na wikol zrobiłem je ze styropianu podłogowego który jest gęstszy niż zwykły styropian. Skrzydła przeżyły bez szwanku bezpośrednie uderzenie w latarnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 1 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2007 Skrzydła przeżyły bez szwanku bezpośrednie uderzenie w latarnię. A jak latarnia sie czuje? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 A jak latarnia sie czuje? Nic nie mówiła to chyba dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Buduje ten sam model z identycznych planów ( jest prawie gotowy :rotfl: dziś założę wątek i pokaże co zrobiłem ) jednak w panach nie wyczytałem nic o wzniosie skrzydeł :roll: Ile jest cm wzniosu na połówkę skrzydła :?: Czy lotki są z "gołego" styropianu czy może są dodatkowo wzmacniane , jak jest z ich sztywnością , czy podczas bardziej dynamicznego lotu nie wpadaja czasem we flatter ? w jaki sposób lotki zostały zamocowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 2 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2007 Wznos zrobiłem tak na czuja wzorując się na orginale , skrzydła najpierw w całości okleiłem paperem a potem odciołem lotki według planów są wystarczajaco sztywne , zawiasty to jakies plastkowe z www.unitedhobbies.com model jest wredny łatwo wpada w korkociąg ale fajnie wygląda w czasie lotu . Koniecznie pokaż co zrobiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Cześć Mógłbyś powiedzieć tak na oko ile waży pusty model oczywiście oklejony ??? Jakie wyposarzenie zastosowałeś ???POzdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attyla Opublikowano 16 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Model po kolejnej kraksie trafił do pieca, a nowego jakoś nie chciało mi sie robić jednak wole ciut wieksze modele. Na pewno go zrobię ale w wersji około 130 cm rozpietości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2007 Ehh szkoda :/ ja mam zamiar go zrobic tak jak ty ! i wiec czy mozes mi powiedziec ile wazyło twoje wyposarzenie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.