Wojtek I Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Witam. Jestem w trakcie budowy modelu Reactor Bipe z zestawu Great Planes/Electrifly. Dane techniczne modelu: * Rozpiętość skrzydeł: 890 mm * Długość: 1080 mm * Powierzchnia nośna: 38,7 dm2 * Obciążenie skrzydeł: 25 - 28 g/dm2 * Masa modelu gotowego do lotu: 970 - 1085 g Zestaw jest bardzo starannie zapakowany i wykonany, trochę schodów zaczyna się przy wyposażaniu modelu jeśli zastosujemy trochę inne części, niż te założone przez producenta. Ja zastosowałem silnik bezszczotkowy EMAX BL2815/09, regulator CX450-10-05 z BEC 50A, serwa TowerPro MG-90S (z metalowymi trybami i jednym łożyskiem0. A składanie w całość wygląda tak: Do kabiny dodałem tablicę co podniosło atrakcyjność modelu. Niestety nie mam możliwości latania z betonu i to wspaniałe podwozie musiałem wymienić na koła o większej średnicy do latania z trawy. Na dzisiaj tyle, ale cdn wkrótce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Pikna maszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Modelik rewelacja. Wydaje się być bardzo podobny do samolotu Pitts. Kiedy odbędzie się oblot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 6 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Dokładnie nie wiem, jestem po operacji kolana i jeszcze chodzę o dwóch kulach, jak zacznę o jednej to wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Piękny model Wojtku, zdrowie ważniejsze Zdrowiej szybko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 6 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Dokładnie nie wiem, jestem po operacji kolana i jeszcze chodzę o dwóch kulach, jak zacznę o jednej to wtedy.No to rychłego powrotu do zdrowia życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Witam. W końcu dokończyłem budowy mojego Reactor'ka i efekt jest taki: A dzisiaj udało się go oblatać. czysta poezja, konstrukcja dopracowana jest w każdym calu, starannie poskładany nie wymaga żadnych poprawek przy oblocie, chodzi za ręką rewelacyjnie. A oto parę fotek z oblotu. Do oblotu dałem inne koła niż były w zestawie, ale rozbieg i dobieg są tak krótkie, że śmiało nawet na trawie można stosować małe koła z osłonami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Od początku mojej krótkiej jak dotąd przygody z modelarstwem ten samolocik rzucał mi się w oczy wybitnie. Przed zakupem powstrzymywał mnie tylko fakt że to zapałki No i potwierdziło się, że nie tylko na obrazku wygląda świetnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 5 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Witam. A oto mała relacja z końca kariery mojego Reactor'a. http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=44289 Model zostanie odbudowany, ale na pewno z jakimiś drobnymi zmianami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam. Właśnie ruszyła "reinkarnacja" bo jest to więcej niż remont mojego Reaktora, a tak dla przypomnienia wyglądał po lądowaniu bez serwa na głębokości (więcej informacji jest tu http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=44289 ). Po odbudowie i pewnych przeróbkach dostanie nową nazwę od Reaktor- reinkarnacja rozpiętość 890 mm - czyli RR 89. Okazuje się, że cały model trzymał się jedynie na bardzo grubym i sztywnym pokryciu. Zacząłem od ustawienia resztek wręgi czołowej i wklejenia pasów kratownicy. Wewnątrz praktycznie "gumowego" kadłuba (bez pokrycia sztywność równa 0,0 nic) wykonałem balsową kratownicę i połączyłem go w całość (mam nadzieję że prostą ) A wręga nr 1 została usztywniona bardzo twardą balsą. Kadłubik jest już połatany, zostało poprawić żebra (strasznie ich mało i trzeba wykonać nakładki), zaszpachlować i można pokrywać. Po tych zmianach kadłub jest pancerny i taka kraksa (wejście w glebę bez gazu pod kątem 30 stopni) nie powinna mu wiele zrobić poza wyrwaniem podwozia. Zastanawiam się czy po "reinkarnacji" i pokryciu dobrą folią nie spadnie masa w stosunku do oryginału, ale to zobaczymy. Dalsze info niebawem. :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Modelik po krecie wyglada jak nowy, zycze ci tylu startow co ladowan Jerzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Reinkarnacja postępuje, po wstępnym szacunku masy wygląda, że zmieszczę się w tym co było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Nawet ładniej niż fabrycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zawiasy powklejane i przyszła pora na walkę z dodatkami, stara maska stała się kopytkiem i mam własna formę na mordkę typu Reactor. Kapcie zostały wzmocnione węglem i szykuję je do malowania. Podwozie zostało poświęcone na wykonanie formy i Reactor 2 dostanie węglowe podwozie. Mam nadzieję, że jutro dopasuję stojaki i górny płat znajdzie się na swoim miejscu. :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :mrgreen: A tak wygląda bryła w jednym kawałku. No to zabieram się za wykańczanie maski silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Nie chcę się powtarzać, więc przeczytaj mój poprzedni post w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Fajne oklejanie, zawsze podobała mi się kombinacja kolorów: pomarańczowego, białego i czarnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Model piękny, kompletnie nie widać że jest po odbudowie/naprawie, a w nowych kolorkach mu ładniej niż w poprzednich ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek I Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Właśnie zakończyłem reinkarnację Reactor'a i powstał Reactor 2. Pozostaje jeszcze kwestia czarnego śmigła, lub aluminiowego kołpaka. :?: Po odbudowie "przytył" jedynie 134g, ale część tej masy to kapcie i inne śmigło. Obci.pow. wyszło 32.97 g/dm2 i jest OK. No i teraz tylko pogody do oblotu :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.a.r.o. Opublikowano 12 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Gratuluję ukończenia (od)budowy Naprawdę ładny model, chyba ładniejszy od protoplasty. Życzę udanego oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.