Wojtek I Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Witam. Jestem w trakcie budowy modelu Reactor Bipe z zestawu Great Planes/Electrifly. Dane techniczne modelu: * Rozpiętość skrzydeł: 890 mm * Długość: 1080 mm * Powierzchnia nośna: 38,7 dm2 * Obciążenie skrzydeł: 25 - 28 g/dm2 * Masa modelu gotowego do lotu: 970 - 1085 g Zestaw jest bardzo starannie zapakowany i wykonany, trochę schodów zaczyna się przy wyposażaniu modelu jeśli zastosujemy trochę inne części, niż te założone przez producenta. Ja zastosowałem silnik bezszczotkowy EMAX BL2815/09, regulator CX450-10-05 z BEC 50A, serwa TowerPro MG-90S (z metalowymi trybami i jednym łożyskiem0. A składanie w całość wygląda tak: Do kabiny dodałem tablicę co podniosło atrakcyjność modelu. Niestety nie mam możliwości latania z betonu i to wspaniałe podwozie musiałem wymienić na koła o większej średnicy do latania z trawy. Na dzisiaj tyle, ale cdn wkrótce.
marek_c4 Opublikowano 6 Września 2010 Opublikowano 6 Września 2010 Modelik rewelacja. Wydaje się być bardzo podobny do samolotu Pitts. Kiedy odbędzie się oblot ?
Wojtek I Opublikowano 6 Września 2010 Autor Opublikowano 6 Września 2010 Dokładnie nie wiem, jestem po operacji kolana i jeszcze chodzę o dwóch kulach, jak zacznę o jednej to wtedy.
Cimek Opublikowano 6 Września 2010 Opublikowano 6 Września 2010 Piękny model Wojtku, zdrowie ważniejsze Zdrowiej szybko!
marek_c4 Opublikowano 6 Września 2010 Opublikowano 6 Września 2010 Dokładnie nie wiem, jestem po operacji kolana i jeszcze chodzę o dwóch kulach, jak zacznę o jednej to wtedy.No to rychłego powrotu do zdrowia życzę.
Wojtek I Opublikowano 14 Października 2010 Autor Opublikowano 14 Października 2010 Witam. W końcu dokończyłem budowy mojego Reactor'ka i efekt jest taki: A dzisiaj udało się go oblatać. czysta poezja, konstrukcja dopracowana jest w każdym calu, starannie poskładany nie wymaga żadnych poprawek przy oblocie, chodzi za ręką rewelacyjnie. A oto parę fotek z oblotu. Do oblotu dałem inne koła niż były w zestawie, ale rozbieg i dobieg są tak krótkie, że śmiało nawet na trawie można stosować małe koła z osłonami.
Wojtass_nt Opublikowano 14 Października 2010 Opublikowano 14 Października 2010 Od początku mojej krótkiej jak dotąd przygody z modelarstwem ten samolocik rzucał mi się w oczy wybitnie. Przed zakupem powstrzymywał mnie tylko fakt że to zapałki No i potwierdziło się, że nie tylko na obrazku wygląda świetnie!
Wojtek I Opublikowano 5 Września 2011 Autor Opublikowano 5 Września 2011 Witam. A oto mała relacja z końca kariery mojego Reactor'a. http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=44289 Model zostanie odbudowany, ale na pewno z jakimiś drobnymi zmianami.
Wojtek I Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam. Właśnie ruszyła "reinkarnacja" bo jest to więcej niż remont mojego Reaktora, a tak dla przypomnienia wyglądał po lądowaniu bez serwa na głębokości (więcej informacji jest tu http://www.pfmrc.eu/viewtopic.php?t=44289 ). Po odbudowie i pewnych przeróbkach dostanie nową nazwę od Reaktor- reinkarnacja rozpiętość 890 mm - czyli RR 89. Okazuje się, że cały model trzymał się jedynie na bardzo grubym i sztywnym pokryciu. Zacząłem od ustawienia resztek wręgi czołowej i wklejenia pasów kratownicy. Wewnątrz praktycznie "gumowego" kadłuba (bez pokrycia sztywność równa 0,0 nic) wykonałem balsową kratownicę i połączyłem go w całość (mam nadzieję że prostą ) A wręga nr 1 została usztywniona bardzo twardą balsą. Kadłubik jest już połatany, zostało poprawić żebra (strasznie ich mało i trzeba wykonać nakładki), zaszpachlować i można pokrywać. Po tych zmianach kadłub jest pancerny i taka kraksa (wejście w glebę bez gazu pod kątem 30 stopni) nie powinna mu wiele zrobić poza wyrwaniem podwozia. Zastanawiam się czy po "reinkarnacji" i pokryciu dobrą folią nie spadnie masa w stosunku do oryginału, ale to zobaczymy. Dalsze info niebawem. :jupi:
Jerzy Opublikowano 18 Grudnia 2011 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Modelik po krecie wyglada jak nowy, zycze ci tylu startow co ladowan Jerzy
Wojtek I Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2011 Reinkarnacja postępuje, po wstępnym szacunku masy wygląda, że zmieszczę się w tym co było
Wojtek I Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zawiasy powklejane i przyszła pora na walkę z dodatkami, stara maska stała się kopytkiem i mam własna formę na mordkę typu Reactor. Kapcie zostały wzmocnione węglem i szykuję je do malowania. Podwozie zostało poświęcone na wykonanie formy i Reactor 2 dostanie węglowe podwozie. Mam nadzieję, że jutro dopasuję stojaki i górny płat znajdzie się na swoim miejscu. :jupi:
Wojtek I Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2012 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :mrgreen: A tak wygląda bryła w jednym kawałku. No to zabieram się za wykańczanie maski silnika.
GiulioN Opublikowano 1 Stycznia 2012 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Nie chcę się powtarzać, więc przeczytaj mój poprzedni post w tym temacie
Gość slawekmod Opublikowano 1 Stycznia 2012 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Fajne oklejanie, zawsze podobała mi się kombinacja kolorów: pomarańczowego, białego i czarnego.
Nebeb Opublikowano 11 Stycznia 2012 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Model piękny, kompletnie nie widać że jest po odbudowie/naprawie, a w nowych kolorkach mu ładniej niż w poprzednich !
Wojtek I Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 12 Stycznia 2012 Właśnie zakończyłem reinkarnację Reactor'a i powstał Reactor 2. Pozostaje jeszcze kwestia czarnego śmigła, lub aluminiowego kołpaka. :?: Po odbudowie "przytył" jedynie 134g, ale część tej masy to kapcie i inne śmigło. Obci.pow. wyszło 32.97 g/dm2 i jest OK. No i teraz tylko pogody do oblotu :rotfl:
d.a.r.o. Opublikowano 12 Stycznia 2012 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Gratuluję ukończenia (od)budowy Naprawdę ładny model, chyba ładniejszy od protoplasty. Życzę udanego oblotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.