Rydzu Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Dałem ciała i podłączyłem odwrotnie zasilanie do nadajnika :oops: . No i zaśmierdziało. Czy jest na to ratunek. Wygląda, że spalił się "tylko" jeden element. Porównując ze zdjęciami ze zmiany softu Turnigy 9x, wynikałoby, że jest to kondensator 22uF. Tyle że w moim przypadku mniejszy wymiarowo. Ale mogę się mylić. Proszę o pomoc. http://picasaweb.google.pl/Irek.rydzu/AlbumBezTytuU#5507561584366496226 Zdjecie
MisRC Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 jest to kondensator SMD tylko jaki ? 0805 czy może 1206? 0805 masz tu : http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtml#id_category%3D100559 1206 masz tu: http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtml#id_category%3D100560 choć wydaje mi się że to bezpiecznik
Gość Anonymous Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 MisRC, ogranicz pisanie głupich postów... EDIT, zresztą nic mi do tego. Przepraszam że się wtrąciłem.
MisRC Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 skoro chciał kondensator to mu podałem jaki to kondensator SMD ceramiczny. tylko musi sprawdzić czy wymiarami odpowiada obudowa SMD 0806 czy 1206 więc dlaczego to głupi post?
fischer8 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 skoro chciał kondensator to mu podałem jaki to kondensator SMD ceramiczny. tylko musi sprawdzić czy wymiarami odpowiada obudowa SMD 0806 czy 1206 więc dlaczego to głupi post? Dlatego bo kondensator 22uF to nie jest ceramiczny, tylko elektrolityczny.
mikon Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Dlatego bo kondensator 22uF to nie jest ceramiczny, tylko elektrolityczny. Akurat ten to bardziej tantalowy niż elektrolityczny. Rydzu - podeślij link do zdjęcia z którego odczytałeś wartość, będzie mi łatwiej rozpoznać element. Pozdr., Michał
fischer8 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 A czymże jest kondensator elektrolityczny? jedna z elektrod anoda jest z aluminium lub tantalu.Drugą jest elektrolit.
mikon Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 A czymże jest kondensator elektrolityczny? jedna z elektrod anoda jest z aluminium lub tantalu.Drugą jest elektrolit. .... ale wiesz co kolega dostanie w sklepie z częściami prosząc o kondensator ELEKTROLITYCZNY 22uF? :mrgreen: M.
Rydzu Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Dlatego bo kondensator 22uF to nie jest ceramiczny, tylko elektrolityczny. Akurat ten to bardziej tantalowy niż elektrolityczny. Rydzu - podeślij link do zdjęcia z którego odczytałeś wartość, będzie mi łatwiej rozpoznać element. Pozdr., Michał Wartość "wydedukowałem" ze zdjęcia z tematu o zmianie softu w Turnigy 9x - to jest ten u góry z lewej, żółty z symbolami: +226C 30NC1 u mnie jest mniejszy wymiar (chyba tzw. . __________ Pozdrawiam Rydzu
rafit Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Sprawdź dokładnie straty. Oprócz kondensatora zapewne odparowała jeszcze ścieżka na drugiej części obudowy (przy złączu baterii). Widziałam już tak spaloną aparaturę, więc jestem tego praktycznie pewny. Dla pocieszenia dodam, że naprawa ścieżki i wymiana kondensatora przywraca aparaturę do życia. Przy okazji, pojemność tego kondensatora nie jest krytyczna. Możesz znaleźć cokolwiek podobnego (zbliżonego pojemnością - tak żeby się rząd zgadzał) np. ze starego złomu elektronicznego (np spalonej płyty głównej komputera ) i będzie ok. Kolejny problem to moduł radiowy. Jeżeli był włożony, to jest spora szansa, że jego też udało Ci się spalić.
Rydzu Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Radość (małpy co uciekła przed kąpielą) :jupi: . Wlutowałem 47uF (z napędu DVD), i... działa. Na szczęście ścieżki nie poszły, a i 2,4 GHz nie dostało. Miałem więcej szczęścia niż rozumu (jak to u głupich ). Dziękuje wszystkim za pomoc - zwłaszcza, że to mój powrót do RC ...i od razu taki strzał Temat zamknięty - jeszcze raz dzięki !!! ____________ Pozdrawiam Rydzu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.