radek872 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Witam w imieniu ojca fana modeli typu fun fly 3D przedstawiam relację z budowy samolotu Rebelowe 3D firmy Topomodel CZ. Na początek kilka słów o modelu i wyposażeniu. Dane modelu : - Rozpiętość 155cm - Długość 165cm - Powierzchnia skrzydeł 70dm - Przewidywana waga z paliwem 2,9kg Wyposażenie : - Silnik taki jak zaleca producent Saito FA 100 - Serwa HS 635HB na stery i HS 81 na gaz - Zasilanie z pakietu lipo 2S 1500 przez BEC - Odbiornik Futabowski 8 kanałów Fasta Po otrzymaniu paczki. Już z zewnątrz pudło wyglądało bardzo elegancko, na liście kolorów zaznaczony był zupełnie przypadkowo nasz ulubiony patriotyczny biało-czerwony. Po zdjęciu budy wszystko pięknie zapakowane w zgrzane woreczki. Pierwsze do ręki skrzydła i tu wszystko wycinane ręcznie !! 0 lasera Czeska balsa i sklejka :shock: Kadłub, skrzydła bardzo lekkie w rękach ledwo wyczuwalna waga, jak z papieru. Patrząc dalej złapałem woreczek z akcesoriami i tutaj wszystko ładnie popakowane i oddzielone. Co najważniejsze wszystkie rzeczy są Czeskie solidnie stalowe snapy, laminatowe orczyki sterów, lekki duralowe podwozie i porządne piankowe koła. Z całego woreczka nie trzeba nic wymieniać jak to bywa w zestawach Made in China. PS po wstępnych wyliczeniach możliwe jest osiągniecie 2500g bez paliwa co powinno dać mega małe obciążenie i sporo zabawy nisko nad ziemią ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Więcej, więcej !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2010 W miarę postępu prac temat będzie uzupełniany zostało już troszkę poskładane , ale to jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Kadłub, skrzydła bardzo lekkie w rękach ledwo wyczuwalna waga, jak z papieru.Po przejściu na modele rozmiaru 2,2m to wszystkie mniejsze wydają się jak piórko Tak nawiasem mówiąc to troszkę taki model prosi się o napęd elektryczny, ale to kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Ten model występuje w wersji elektrycznej jednak ojciec ma w zapasie Saito i wyznaje zasadę, że musi być warkot i smród Jeżeli chodzi o reakcje na gaz to na Saito troche przelatałem elektryków pare tez miałem i przyznam, że Saito jest tak dopracowany, że na paliwie 20% reaguje nawet na najmniejszy ruch manetki gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Ten model występuje w wersji elektrycznej jednak ojciec ma w zapasie Saito i wyznaje zasadę, że musi być warkot i smród Jeżeli chodzi o reakcje na gaz to na Saito troche przelatałem elektryków pare tez miałem i przyznam, że Saito jest tak dopracowany, że na paliwie 20% reaguje nawet na najmniejszy ruch manetki gazu. Więcej zdjęć ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Wrzuce jutro kilka fotek z opisem zalet i wad, bo trochę podgoniliśmy z budową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Wrzuce jutro kilka fotek z opisem zalet i wad, bo trochę podgoniliśmy z budową I gdzie te foto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Już ładuję Już ładuję Serwa na Z-tce i snapku z paczki. Motór Na gaz zalecają zwykłe serwo w zestawie znajduje się półeczka o rozmiarach 4x2cm jednak poszło serwo mikro HS 81. Mocowanie kabinki wg instrukcji, to pręt na wylot i nakrętka z jednej strony totalna maniana.Zrobiliśmy to po swojemu dwie płytki laminatowe z otworami i 2 otworki w kadłubie na śrubki plastikowe M2 tak jak w modelach Krilla. Na zasilanie planowo Bec Dulasky 5A liniowy.Układ sprawdził się już w modelu 1,8m To co najważniejszy czyli skrzydła są wykonane perfekcyjnie I to tyle ze składania modelu bez paliwa zabawka waży 2,55kg czyli poniżej tego co podane jest na stronach internetowych. Model został oblatany i lata lepiej od poprzednich funów ojca ze względu na wagę i zapas mocy.Filmik z oblotu wstawię później.Za 730zł uważam, że ciężko będzie kupić drugi tak ładnie wykonany model szczerze polecam średnio zaawansowanym pilotom jak mój ojciec.Jak sam stwierdził model bardzo przewidywalny i przyjemny w pilotażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Za 730zł uważam, że ciężko będzie kupić drugi tak ładnie wykonany model szczerze polecam średnio zaawansowanym pilotom jak mój ojciec.Jak sam stwierdził model bardzo przewidywalny i przyjemny w pilotażu. Gdzie za tyle można dostać model ? Oklejony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Perfect Hobby Arf 739zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Krzysiek pytasz ogólnie czy chodzi co o Rebevola ? jeśli ogólnie to np tutaj : http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2193 troszkę mniejszy to i cena mniejsza a wykonanie jego jest bardzo dobre i wyszedł im naprawdę lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Widziałem diablo i to jest inna liga latania i wykonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Krzysiek pytasz ogólnie czy chodzi co o Rebevola ? jeśli ogólnie to np tutaj : http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2193 troszkę mniejszy to i cena mniejsza a wykonanie jego jest bardzo dobre i wyszedł im naprawdę lekko. I co ja z nim zrobię ? Szybki przelot na plecach wzdłuż pasa ? Chyba na tym kończą się jego możliwości... mały, ciężki i nie do 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.