Rabor Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 W aparaturze JR X-3810 jest wymienny moduł nadawczy wiec wymiana z 35MHz na 2,4GHz nie jest problemem. Mam Turnigy 9X który leży i się kurzy więc chcę wyjąć z niego moduł, antenę i przełożyć do JR. Moje pytanie jest następujące: Jaki będzie układ kanałów na odbiorniku od Turnigy pracującym z JR? Aparatura JR na 1 kanale ma gaz, 2 to lotki, 3 wysokość, 4 kierunek itd. a Turnigy 9X gaz ma na 3 kanale. Czy wszystko będzie tak jak na odbiornikach JR czy tak jak jest w aparaturze Turnigy 9X gaz na 3 kanale?
bubu2 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Będzie tak, jak w nowej, czyli Turnigy.
Leszek_K Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Rozklad kanalow jest narzucany przez nadajnik a wlasciwie koder w nadajniku. Modul w.cz. nie ma nic do tego. Niektore odbiorniki moga zmienic porzadek kanalow.
Rabor Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Czyli może być tak jak w JR albo tak jak w Turnigy jak odbiornik namiesza. Będzie trzeba przetestować. Zanim zmienię to jeszcze muszę sprawdzić zasięg tych aparatur na lotnisku z pracującym silnikiem elektrycznym. Kiedyś porównywałem zasięgi to JR na 35MHz z odbiornikiem SPCM19 miał 1100m a chińczyk 1500m, ale to był tylko test z odbiornikiem i jednym serwem.
Leszek_K Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Spokojnie, tylko odbiorniki z wysokiej polki moga cos takiego zrobic i jest to programowalne. Jeti, M-Link, Weatronic - to chyba tyle. O zasieg sie nie martw, inni to juz testowali, ja tez.
Rabor Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2010 A jeszcze zapytam Czy może zamiast tej kombinacji zastosować zestaw Assana? Czy czymś to się rożni poza ceną? Chcę zrobić żeby antena na 2,4Ghz była w miejscu obecnej 35MHz, żeby wyglądało jak fabrycznie a nie antena stercząca przy module.
Leszek_K Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Oczywiscie ze mozna, Assan robi modul do JR i sprzedaje to w komplecie z dwoma odbiornikami. Assan jest jednym z lepszych wsrod tanich a na pewno ma najlepszy wybor odbiornikow. Nie wiem czy warto bawic sie w usuwanie oryginalnej antenki. Modul ma ja raczej solidnie mocowana, wyjmujesz modul 35MHz, wkladasz 2.4 i juz. Jezeli upierasz sie przy swoim - uzylbym modulu uniwersalnego, wlozyl w pudelko od modulu JR (po wybebeszeniu tegoz). Powinno sie zmiescic.
Motylasty Opublikowano 14 Września 2010 Opublikowano 14 Września 2010 Ja oststanio ( tydzień temu ) zanabyłem do 3810 moduł 2.4 FlyDream Jedynie musiałem lekko zeszlifować narożniki modułu, żeby bez problemu wpasowały się w gniazdo. Używałem do tej pory w motoszybowcu i esie. Jak narazie zero problemów.
Leszek_K Opublikowano 14 Września 2010 Opublikowano 14 Września 2010 Niedawno na HC pojawil sie FrSky - lepszy od Assana i tanszy - ale jak narazie maly wybor odbiornikow.
Rabor Opublikowano 14 Września 2010 Autor Opublikowano 14 Września 2010 Wczoraj zamówiłem zestaw FrSky. Za tydzień dojdzie to przetestuję. Jak będzie zasięg około 1,5km na ziemi to zamawiam więcej odbiorników i żegnam się z 35MHz.
Leszek_K Opublikowano 15 Września 2010 Opublikowano 15 Września 2010 Rabor - zanim zainstalujesz zapoznaj sie z tym http://www.frsky-rc.com/ShowNews.asp?id=37 Zaden dramat ale jezeli ciebie dotyczy - zrob to.
Rabor Opublikowano 15 Września 2010 Autor Opublikowano 15 Września 2010 Ale modułów to chyba nie dotyczy. Ja zamówiłem moduł do JR.
Leszek_K Opublikowano 15 Września 2010 Opublikowano 15 Września 2010 Nie dotyczy modulow. Zgadza sie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.