zoomek Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Witam. Nareszcie powracam do modelarstwa po "nie udanym" zefirku. W najbliższym czasie rozpoczynam budowę tego zestawu tylko gdy skończę swoją skromną modelarnię. Mam już wszystko potrzebne do budowy jak i oblotu Narzędzia wyposażenie itp. Skrzydła zostaną oklejone papierem japońskim ponieważ miałem z nim już do czynienia. Z racji że to mój pierwszy zdalnie sterowany szybowiec proszę o rady i uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 sklej go prosto, poszyj tak, żeby nic się nie pogięło i model będzie sam latał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Pelikany latają bardzo dobrze. Zarówno startując z holu gumowego jak i na zboczu. Tak jak napisał Eryk: zrób starannie, a będziesz zadowolony. Na razie innych rad nie mam. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoomek Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Nareszcie ruszyła budowa pelikana . Do tej pory mam sklejone 2 części kadłuba i wklejone wręgi. Wieczorem dodam zdjęcia z postępów. Mam takie pytanie co myślicie o zamontowaniu do niego napędu ? Mam taki silnik : http://unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5112&Product_Name=Brushless_Outrunner_TowerPro2409-18_1000kv_/_180W Zaopatrzył bym się w jakiś mały pakiet. I nie potrzebował bym wiatru albo holu aby wznieść się w powietrze. Ale na razie chcę go złożyć w wersji bez silnika zapoznać się z modelem. Jak się zachowuje i wgl. Pozdrawiam. Edit. Dodaję fotkę konstrukcji kadłuba. Jak widać masło orzechowe można wykorzystać do jeżeli nie ma się nic o tej wadze i gabarytach pod ręką a i zawszę można trochę podjeść podczas sklejania modelu :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Moja propozycja jest taka że najpierw zrób ten model w normalnej wersji. Jak już się wczujesz w niego, a latanie z holu stanie się za krótkie/nudne to możesz zbudować drugi kadłub. Będziesz miał rewelacyjny motoszybowiec który przy odpowiednich warunkach może wisieć godzinami na niebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Ale na razie chcę go złożyć w wersji bez silnika zapoznać się z modelem. Jak się zachowuje i wgl. Czytaj teQ czytaj ... Pelikan to jest model samostateczny - im mniej mu przeszkadzasz tym lepiej lata Godziny zabawy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoomek Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Prace postępują powoli z powodu że w domu jestem tylko na weekend (mieszkam w internacie ) ale zawsze idą do przodu mam już wklejone bowdeny , półkę serw i i pokryłem kadłub z wierzchu jutro wkleję stateczniki. i biorę się za skrzydło. Fotki zamieszczę jutro. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Galileo Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 <empty> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zoomek Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 właśnie schnie klej konstrukcji prawego skrzydła jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem to kadłub i prawe skrzydło skończę do poniedziałku więc w na następny weekend zostanie tylko lewe skrzydło i oklejanie. Galileo, Na razie wykonam model w podstawowej wersji potem ew. pomyślę nad silnikiem i lotkami ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Klej wolno i według planu staranność i cierpliwość to podstawa modelarstwa. Nauczysz się dobrze latać zbudujesz nowy model z lotkami klapami i cała resztą . Modelem ze sterem kierunku lata się nieco inaczej niż modelem z lotkami przed zakrętem trzeba delikatnie "kopnąć" ster wysokości tak żeby model lekko opóścił nos i zacznie chętniej zakręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.