km_pl Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Witam, Chciałem przedstawić moją prostą, tanią platformę do fotografowania z powietrza. Rozwiązanie trochę archaiczne ale chyba pasuje do działu rc-cam. Latawiec typu FlowForm (FF03A) zbudowany według planów Haralda Prinzlera (http://members.aol.com/hprinzler/index.htm). Powierzchnia 2.4 m2. W ramach oszczędności wykonany z folii budowlanej i taśmy pakowej. Wytrzymuje wiatr do 8 - 9m/s, przy większym trzeba liczyć się z rozciąganiem i rozklejaniem. Zestaw fotograficzny to standardowa konstrukcja z płaskowników aluminiowych, zawieszenie samopoziomujące typu 'Picavet'. 2 serwa standardowe - obrót i pochylenie, 1 mikroserwo do wyzwalania migawki. Na razie brak zawaansowanego sterowania aparatem i toru wideo do podglądu obrazu na ziemi ale mam nadzieję niedługo się to zmieni. Szacowana masa zestawu to ok 600g. Całość po złożeniu spokojnie może być zabierana na pieszą wycieczkę - razem z latawcem, aparaturą, 'świdrem' do kotwiczenia latawca, 200 metrami linki. Warszawa, Celulozy: Pruszków, Dzialkowa: Okolice Wyszkowa, woj. mazowieckie: Wszystkie zdjęcia zrobione za pomocą zabytkowego aparatu Casio (QV-2900). Niestety matryca ma tylko 2Mpix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Chciałem przedstawić moją prostą, tanią platformę do fotografowania z powietrza. To ze tania i prosta to bardzo dobrze.Tu nie ma ,,drogich rozwiazan'' Rozwiązanie trochę archaiczne ale chyba pasuje do działu rc-cam. Nie mamy dzialu na zdjecia,wiec chyba pasuje. Twoja konstrukcja jest milym zaskoczeniem.Tego w RC-CAM jeszcze nie bylo. Witamy na pokladzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Widziałem ów sprzęt live. Mimo pozornej prostoty robi wrażenie! Jak widać zdjęcia są bardzo dobrej jakości - brak wibracji. A sam latawiec... cóż... można się nim bawić bez aparatu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.