Skocz do zawartości

Kabel Turnigy 9X <---> PC

Gites

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jesli jest wejscie PPM to uczen-trener jest mozliwe. Nie wiem jaki jest Twoj poziom wiedzy i nie zamierzam robić przepychanki . Twoj brak precyzji w wypowiedziach sugerował że powinienem wskazać drogę i naprostować ..... ale elektronikiem to nie jesteś :D.

Nie zajmowalem sie aparatura Turnigy 9X a HK6 tylko na tyle zeby dorobić dobry interface do PC i komunikacje z PDA. Taki(trener-uczeń) układ raczej rozwiazał bym sprzętowo i po problemie :mrgreen:

P.S no ..... Juz wyrosłem z oceniania na podstawie wieku , mam kolegów modelarzy w wieku 19 lat . Ani im ani mnie to nie przeszkadza :mrgreen:

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

[...]Twoj brak precyzji w wypowiedziach sugerował że powinienem wskazać drogę i naprostować[...]

pfmrc.eu to co innego niż elektroda.pl Tutaj nie zamierzam wchodzić w dyskusje na poziomie warstwy transportowej, gdyż nic to nie wniesie dla większości kolegów. Będę miał na uwadze, że w dyskusji z Tobą mogę opisywać problemy bardziej szczegółowo.

ale elektronikiem to nie jesteś :D

Wiesz... nie obraź się ale brzmisz zupełnie jak mój kierownik praktyk z ZURTu za czasów technikum elektronicznego. Widzę, że dystans między młodymi adeptami a starymi wygami nadal się nie zmniejszył. Co by nie zrobić to padało sakramentalne "d... jesteś nie elektronik". No ale to był old-school :D
Opublikowano

Zaraz się okaże, że Marek był kierownikiem na Twoich praktykach :lol:

Ale na przyszłość parę technicznych szczegółów nie zaszkodzi. Elektroników tu jest więcej ;)

a nieelektronicy może też czegoś nowego się nauczą...

Co do meritum - HK robi transmisję programu i sygnału trenera na tym samym złączu? Programowanie jest sygnałem PPM czy to jest jakiś RS232 na poziomie TTL? Co wiecie?

Opublikowano

[...]Co do meritum - HK robi transmisję programu i sygnału trenera na tym samym złączu?

Aparatury ze stajni HK mają jedno złącze. Nie mam doświadczenia z innymi aparaturami ale czy jest jakoś uzasadnione żeby mieć dwa osobne złącza, jedno do programowania a drugie trenera?

Programowanie jest sygnałem PPM czy to jest jakiś RS232 na poziomie TTL? Co wiecie?

RS... Osobiście nie sprawdzałem, ale wierzę temu co napisał facet od TurBORIX'a :

Baudrate: 115 kbd

Serial data: 8 bit, noparity, nohandshake

Informacja o bieżącym stanie kanału wysyła jest przez nadajnik po kablu jako 18-bajtowa tablica co 20ms. Czas trwania pojedynczej transmisji to ~1.6ms (18B * 90us).

Ustawienia z kolei są wysyłane do/z nadajnika jako 69-bajtowa tablica.

Opublikowano

Gites, jedno złącze może przenosić więcej niż 1 sygnał. Np. osobny styk do PPM, a osobny do RS-232.

Ale czytając to, co napisał ten gość, to HK tutaj nie transmituje PPM'u tylko cyfrowo zakodowane dane o położeniu kanałów. Bo PPM to ciąg kilku impulsów o zmiennej długości, a nie jak tu

Channel data is send by transmitter approx every 20mSec.

Data burst duration (90uSec * 18 Bytes) is approx 1.6 mSec

Więc ja już nie wiem, czy PPM idzie jednocześnie z tą transmisją szeregową, czy coś się przełącza i co tak naprawdę odbiera ten interfejs.

Bo jak on odbiera tylko tego RS-a, to w życiu się nie da go zmusić do współpracy z Turnigy czy czymkolwiek innym.

Opublikowano

Wiesz MiQ27, mnie też tu coś nie pasuje. A najbardziej to, że w opisie aparatury HK wyraźnie umieszcza informację że działa w układzie uczeń-trener. Inna możliwość jest taka, że kabel USB (elektronika we wtyczce) ma jakąś logikę przerabiającą PPM na podany wyżej serial a "keepitsimply" opisał protokół już "za wtyczką USB".

Postaram się zabrać HK-T6A do roboty na analizator i oscyloskop... nie ma innej możliwości żeby się dowiedzieć.

Opublikowano

kabel USB (elektronika we wtyczce) ma jakąś logikę przerabiającą PPM na podany wyżej serial a "keepitsimply" opisał protokół już "za wtyczką USB".

To możliwe, skoro ten interfejs tworzy wirtualnego COMa. 20ms to okres powtarzania ramki PPM, co by się zgadzało z tymi "burstami" danych. W takim przypadku większość aparatur powinna zadziałać.

Potrzebny będzie oczywiście ten Virtual Joystick COM Driver, który się przewija w postach o podłączaniu HK do symulatorów.

Opublikowano

kabel USB (elektronika we wtyczce) ma jakąś logikę przerabiającą PPM na podany wyżej serial a "keepitsimply" opisał protokół już "za wtyczką USB".

zwykły dziadowski scalak jak pamiętam PLC200x Ja zrobiłem na RTL232 to chodzi super

temat gniazda w HK6 jest opisany na RCgroups . Są 4piny 5V , Tx , Rx i PPM i masa =obudowa

Program T6sim wyłapuje sygnał IF Tx , Rx via USB . Do IF konwertujacego sygnał PPM- USB- joystic korzystamy z innego pinu . Program do programowania łączy się z sygnałami Tx, Rx procesora.

Opublikowano

[...]Program T6sim wyłapuje sygnał IF Tx , Rx via USB [...]

Dla mojego zrozumienia sprawy... jesteś pewien że chodzi Ci o t6sim a nie o t6config?

Czyli jednak raczej się nie da... tak jak podejrzewałem, pisząc o kilku pinach we wtyczce.

A niby dlaczego się nie da? Skoro mamy dostęp do PPM to się da.
Opublikowano

Interfejs do HK najwyraźniej nie korzysta z PPM, tylko z RS-a. t6sim przechwytuje dane z RS-a i tworzy port joysticka, żeby się dało korzystać z symulatora.

Ponieważ inne aparatury nie transmitują RS-a, ergo nie będą działać z tym interfejsem. Na 99%, powiedzmy :)

Opublikowano

Dla mojego zrozumienia sprawy... jesteś pewien że chodzi Ci o t6sim a nie o t6config?

t6sim jak wiem jest do symulatora i wspolpracuje z PPjoy

t6config jest do programowania aparatury nie do symulatora

A niby dlaczego się nie da? Skoro mamy dostęp do PPM to się da.

da się tyle ze innym IF post powyżej
Opublikowano

Ok, czyli podsumowując... skoro zarówno odczyty kanałów jak i ustawienia są przesyłane po pinach Rx/Tx to po co w tej wtyczce jest obecny PPM? Kwestia dokonania pomiarów poziomów tego sygnału dla HK-T6A i TGY 9X. Jeśli te same to zwykły kabelek.

Opublikowano

skoro zarówno odczyty kanałów jak i ustawienia są przesyłane po pinach Rx/Tx to po co w tej wtyczce jest obecny PPM?

Jak to po co? Żeby aparatura miała funkcjonalność trener-uczeń i dało się ja spiąć zwykłym przewodem z innym nadajnikiem. Mój JR np. nie rozumie RS232 po kabelku, jedynie PPM :)

Reasumując - prawdopodobnie da się spiąć aparatury HK i Turnigy, ale prawdopodobnie nie da się podpiąć Turnigy do PC przez interfejs HK... :)

Opublikowano

po co to nie wiem ale jest :rotfl: zapytaj projektanta :rotfl: . Wystarczy w aparaturę trener wyposażyć w przełącznik dwustabilny a w aparaturze uczeń dorobić kabel 1:1 sprzęgający.

Opublikowano

Jak to po co?

Chyba będę musiał zacząć dodawać otwartym tekstem to co mam na myśli. W tym przypadku zabrakło: (pyt.ret.)
Opublikowano

Czy ktoś powie mi na których pinach idzie sygnał na wtyczce mini-DIN4?

Czy robiąc to metodą prób i błędów (4x4 kombinacji) mogę coś uszkodzić?

Co do samego funkcjonowania to jestem pewien, że jest to tylko kwestia wtyczki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.