RobertK Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Piotrek, przewagą sprężarek starszego typu jest właśnie brak pozystora. Dlaczego chcesz zastąpić jedną ze sprężarek ,czy ten Danfoss o,którym piszesz ma aż tak dużą wydajność ? p.s. czy obie sprężarki bez problemu załączają się przy 4barach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_G Opublikowano 21 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2010 Danfoss pozwala skrócić czas nabicia 6 barów do niespełna 9 minut. Pojemność skokowa jest większa tylko o 1cm3, ale pewnie nadrabia prędkością obrotową. Co do pozystora, to już sobie z nim poradziłem. Tak już pisałem w dziale "elektronika", zamocowałem go pomiędzy radiatorami od procesora z komputera i pomimo długiej pracy po nagrzania radiatorów do 80*C, nie było najmniejszego zająknięcia przy ponownym rozruchu po upływie dosłownie sekund, gdzie wcześniej czekałbym 1,5-2 minut. Chodziło mi w tym głównie o to, by nie przegrzewać uzwojenia głównego przy ręcznym włączeniu kompresora raz za razem. Jedynym mankamentem jest ryzyko porażenia prądem ;D ale mam już plan awaryjny i całość zamknę w obudowie od zasilacza komputerowego. Oba agregaty bez problemu uruchamiają się nawet przy 6 barach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 Poskładałem w końcu mój kompresor w całość, i tym sposobem miło spędziłem weekend Daje bez większych problemów 5 atmosfer. Wprawdzie przez noc zeszło, ale jeszcze nie sprawdziłem szczelności wszystkich gwintów, a jest ich trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 28 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2011 ładna i schludna robota. Ja swój skręciłem jakiś rok temu i nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.