meloow Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Witam, jestem na etapie uzbrajania Ventusa i wczoraj przy próbach wyszła dziwna sprawa tzn. w modelu mam takie wyposażenie Regiel Trunigy PLUSH 60A BEC 5V/3A 5x serw SVV-9315 1x serwo TP SG90 (hamulec) odbiornik Corona RP8D1 Pakiet 3S i tak gdy mam wszysko podłączone i chę wpiąc pakiet to szarpnie wszystkimi serwami jedno z tych serw ssv (lotka lub podwozie) zaczyna kręcić się 360* (fajne te serwa) i tyle dioda w odbiorniku nie świeci a monitor napięcia nie pokazuje nic. Mam wrażenie że to wina mało wydajnego BEC'a ale czy ktoś z was miał podobny przypadek i może to potwierdzić. Gdy odłącze ze 2 serwa wszysko działa poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Witam, jestem na etapie uzbrajania Ventusa i wczoraj przy próbach wyszła dziwna sprawa tzn. w modelu mam takie wyposażenie Regiel Trunigy PLUSH 60A BEC 5V/3A 5x serw SVV-9315 1x serwo TP SG90 (hamulec) odbiornik Corona RP8D1 Pakiet 3S i tak gdy mam wszysko podłączone i chę wpiąc pakiet to szarpnie wszystkimi serwami jedno z tych serw ssv (lotka lub podwozie) zaczyna kręcić się 360* (fajne te serwa) i tyle dioda w odbiorniku nie świeci a monitor napięcia nie pokazuje nic. Mam wrażenie że to wina mało wydajnego BEC'a ale czy ktoś z was miał podobny przypadek i może to potwierdzić. Gdy odłącze ze 2 serwa wszysko działa poprawnie. raczej regiel niedokońca sprawny ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 hmm no ale patrząc na paramatry serw Running Current:270mA Stall Current:740mA to przy impulsie może pobierać więcej niżeli 3A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 hmm no ale patrząc na paramatry serw Running Current:270mA Stall Current:740mA to przy impulsie może pobierać więcej niżeli 3A. zostaw jedno i sprawdż, potem pokolei wpinając - sam się przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 no właśnie tak robiłem , i przy 5 serwach jest OK , ale przy 6 juz nie choć czasami załapie i przy 6 serwach. musze pomierzyć jakie prądy tam płyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe24la Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Znajomy w Ibisie 3m też zastosował takie rozwiązanie, czyli zasilanie serw z Bec-a wbudowanego w regulator. Tylko, że w jego przypadku regulator całkowicie odłączał zasilanie do odbiornika (też pracowało tam 6 serw TowerPro MG-16R). Dla pewności zastosowałbym osobny układ BEC i będziesz miał święty spokój, lub osobny pakiet zasilający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Dla pewności zastosowałbym osobny układ BEC i będziesz miał święty spokój, lub osobny pakiet zasilający. 4x aaa 1100mAh i święty spokój ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 4x aaa i chyba tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 4x aaa 100mAh i święty spokój Chyba co najmniej 1000mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 sorki zjadło mi jedną "1" - miało być 1100mAh :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 4x aaa i chyba tak zrobię Raczej AA. Te małe mogą nie wyrabiać prądowo. A i pojemność większa też sięprzyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 4x aaa i chyba tak zrobię Raczej AA. Te małe mogą nie wyrabiać prądowo. A i pojemność większa też sięprzyda. jeżeli kolega zmieści w kadłubie to czemu nie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 najgorsze jest to że kupiłęm do tego modelu pakiety 3S 5000mAh i chyba bede musiał z nich zrezygnować na rzecz Ni-xx z tymi pakietami model i tak ważył 1900g tak więc nie mogę już nic dokładać ... zobaczymy porobię jeszcze testy na innych reglach i osobnym zasilaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 najgorsze jest to że kupiłęm do tego modelu pakiety 3S 5000mAh i chyba bede musiał z nich zrezygnować na rzecz Ni-xx z tymi pakietami model i tak ważył 1900g tak więc nie mogę już nic dokładać ... zobaczymy porobię jeszcze testy na innych reglach i osobnym zasilaniu. proponuję też sprawdzić ten zestaw na innym odbiorniku z tym samym reglem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Trochę przesadziłeś z tą pojemnością. Ja w 3 metrowym Promyku mam pakiet 3000 mAh i starcza to na kilka wyjść na 300m, czyli latania, że aż kark boli. A model jest sporo cięższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 To może trochę pokombinuj z połączeniami i dodaj drugi BEC. Tak, żeby każdy z nich zasilał tylko trzy serwa. Ja chyba tak bym zrobił, żeby nie wozić drugiego pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smootny Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 dziwna trochę ta cała systuacja : Mam EGPRO i Predatora każdy ma po 4 serwa i dodatkowo po 2 na fpv (pan-tilt) - niemam żadnych problemów... wsio śmiga jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 zastana mnie fakt dlaczego zawsze jedno serwo dostaje taki impuls że kręci się 360* jeden lub dwa obroty, może Rx uwalony , wieczorem porobię dokładne próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Prawdopodobnie problem z potencjometrem albo z komparatorem. Poza tym serwa mają ogranicznik obrotów, który uniemożliwia takie zachowanie więc to jest niepokojące. Rozbierze je, żeby sprawdzić, co się stało - jak uszkodzenie mechaniczne to zobaczysz, a jak elektronikę diabli wzięli to pewnie nie. I może właśnie ono ciągnie zbyt dużo prądu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 hmm ale tak sie dzieje z 3 róznymi serwami ale tylko na dwóch kanałach ! może one nie mają mechanicznego potencjometru ? ale jak sie wszystko uspokaja to serwo (serwa) działają poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.