Skocz do zawartości

problem z zasilaniem w szybowcu (mało wydajny BEC ? )

meloow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem na etapie uzbrajania Ventusa i wczoraj przy próbach wyszła dziwna sprawa tzn.

w modelu mam takie wyposażenie

Regiel Trunigy PLUSH 60A BEC 5V/3A

5x serw SVV-9315

1x serwo TP SG90 (hamulec)

odbiornik Corona RP8D1

Pakiet 3S

i tak gdy mam wszysko podłączone i chę wpiąc pakiet to szarpnie wszystkimi serwami jedno z tych serw ssv (lotka lub podwozie) zaczyna kręcić się 360* (fajne te serwa) i tyle dioda w odbiorniku nie świeci a monitor napięcia nie pokazuje nic. Mam wrażenie że to wina mało wydajnego BEC'a ale czy ktoś z was miał podobny przypadek i może to potwierdzić.

Gdy odłącze ze 2 serwa wszysko działa poprawnie.

Opublikowano

Witam,

jestem na etapie uzbrajania Ventusa i wczoraj przy próbach wyszła dziwna sprawa tzn.

w modelu mam takie wyposażenie

Regiel Trunigy PLUSH 60A BEC 5V/3A

5x serw SVV-9315

1x serwo TP SG90 (hamulec)

odbiornik Corona RP8D1

Pakiet 3S

i tak gdy mam wszysko podłączone i chę wpiąc pakiet to szarpnie wszystkimi serwami jedno z tych serw ssv (lotka lub podwozie) zaczyna kręcić się 360* (fajne te serwa) i tyle dioda w odbiorniku nie świeci a monitor napięcia nie pokazuje nic. Mam wrażenie że to wina mało wydajnego BEC'a ale czy ktoś z was miał podobny przypadek i może to potwierdzić.

Gdy odłącze ze 2 serwa wszysko działa poprawnie.

raczej regiel niedokońca sprawny ;D

Opublikowano

hmm

no ale patrząc na paramatry serw

Running Current:270mA

Stall Current:740mA

to przy impulsie może pobierać więcej niżeli 3A.

zostaw jedno i sprawdż, potem pokolei wpinając - sam się przekonasz.

Opublikowano

no właśnie tak robiłem :D , i przy 5 serwach jest OK , ale przy 6 juz nie choć czasami załapie i przy 6 serwach. :)

musze pomierzyć jakie prądy tam płyną.

Opublikowano

Znajomy w Ibisie 3m też zastosował takie rozwiązanie, czyli zasilanie serw z Bec-a wbudowanego w regulator. Tylko, że w jego przypadku regulator całkowicie odłączał zasilanie do odbiornika (też pracowało tam 6 serw TowerPro MG-16R). Dla pewności zastosowałbym osobny układ BEC i będziesz miał święty spokój, lub osobny pakiet zasilający.

Opublikowano

Dla pewności zastosowałbym osobny układ BEC i będziesz miał święty spokój, lub osobny pakiet zasilający.

4x aaa 1100mAh i święty spokój ;D

Opublikowano

4x aaa

i chyba tak zrobię

Raczej AA. Te małe mogą nie wyrabiać prądowo. A i pojemność większa też sięprzyda.

jeżeli kolega zmieści w kadłubie to czemu nie ;D

Opublikowano

najgorsze jest to że kupiłęm do tego modelu pakiety 3S 5000mAh i chyba bede musiał z nich zrezygnować na rzecz Ni-xx :(

z tymi pakietami model i tak ważył 1900g tak więc nie mogę już nic dokładać ... zobaczymy porobię jeszcze testy na innych reglach i osobnym zasilaniu.

Opublikowano

najgorsze jest to że kupiłęm do tego modelu pakiety 3S 5000mAh i chyba bede musiał z nich zrezygnować na rzecz Ni-xx :(

z tymi pakietami model i tak ważył 1900g tak więc nie mogę już nic dokładać ... zobaczymy porobię jeszcze testy na innych reglach i osobnym zasilaniu.

proponuję też sprawdzić ten zestaw na innym odbiorniku z tym samym reglem..

Opublikowano

Trochę przesadziłeś z tą pojemnością. Ja w 3 metrowym Promyku mam pakiet 3000 mAh i starcza to na kilka wyjść na 300m, czyli latania, że aż kark boli. A model jest sporo cięższy.

Opublikowano

To może trochę pokombinuj z połączeniami i dodaj drugi BEC. Tak, żeby każdy z nich zasilał tylko trzy serwa. Ja chyba tak bym zrobił, żeby nie wozić drugiego pakietu.

Opublikowano

dziwna trochę ta cała systuacja :

Mam EGPRO i Predatora każdy ma po 4 serwa i dodatkowo po 2 na fpv (pan-tilt) - niemam żadnych problemów... wsio śmiga jak należy.

Opublikowano

zastana mnie fakt dlaczego zawsze jedno serwo dostaje taki impuls że kręci się 360* jeden lub dwa obroty, może Rx uwalony , wieczorem porobię dokładne próby.

Opublikowano

Prawdopodobnie problem z potencjometrem albo z komparatorem. Poza tym serwa mają ogranicznik obrotów, który uniemożliwia takie zachowanie więc to jest niepokojące.

Rozbierze je, żeby sprawdzić, co się stało - jak uszkodzenie mechaniczne to zobaczysz, a jak elektronikę diabli wzięli to pewnie nie. I może właśnie ono ciągnie zbyt dużo prądu?

Opublikowano

hmm ale tak sie dzieje z 3 róznymi serwami :) ale tylko na dwóch kanałach ! może one nie mają mechanicznego potencjometru ? ale jak sie wszystko uspokaja to serwo (serwa) działają poprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.