buwi777 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Witam ponownie, dziś dostałem zamówiony przezmnie zasilacz. Miało być 15V z 6A ale niestety jest tylko 4A.. i teraz mam pytanko, jak duże pakiety można ładować tym zasilaczem? Jak dobrze rozumie, do 4000mAh, czy to jakoś inaczej się liczy? pozdrawiam, Piotr Nawet te NAJWIĘKSZE tylko mniejszym prądem = dłużej - Liczy się ilość prądu x czas - jak jednego mniej to drugiego więcej ( oczywiście w pewnych - rozsądnych - granicach ) ... np. 12 000 mAh - 3 godziny ( ale to też zależy jakie masz napięcie - ile "s" w pakiecie ) - itd itp ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 czyli jak będe miał ten pakiet powiedzmy 4000mAh i będe ładował bezpiecznym prądem 1C to wychodzi że 4A i będzie git do tej granicy 4A. Natomiast jeśli będe już ładował 5000mAh to już nie moge ładować 1C bo mi prądu nie starczy tak? i będe zmuszony ładować powiedzmy 0,8C co daje 4A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 czyli jak będe miał ten pakiet powiedzmy 4000mAh i będe ładował bezpiecznym prądem 1C to wychodzi że 4A i będzie git do tej granicy 4A. Natomiast jeśli będe już ładował 5000mAh to już nie moge ładować 1C bo mi prądu nie starczy tak? i będe zmuszony ładować powiedzmy 0,8C co daje 4A. Twój tok rozumowania idzie w dobrym kierunku Owe 0,8 C to około 1 godz 12 minut ale w przypadku ogniw LiPol'owych nigdy nie rozładowuje się do końca i jakiś ładunek pozostaje wewnątrz - stąd ładowanie jest krótsze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Ok to już kapuje. Tylko teraz się tak zastanawiam, jak dostane te pakiety (nowe) i przypuśćmy będe chciał już polatać w sobote, to musze je naładować do pełna (producent te 40 czy 50% zalezy od niego, już wbił w pakiet) i potem iść latać, czy najpierw sformatować i potem latać. W sumie nie wiem co to za pytanie bo już sobie sam na nie odpowiedział w trakcie myślenia nad nim i pisania, bo i tak musze rozładować więc moge iść polatać... I ostatnie pytanko, jak Pan obliczył ten przybliżony czas? edit: chyba już wiem jak ten czas się wylicza. pojemność pakietu / prąd ładowania i wynik *60 Zawsze są jakieś straty więc do czasu ładowania trzeba coś zawsze dołożyć np. 2500 / 2500 *60 = 1 godzina + jakieś straty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 I ostatnie pytanko, jak Pan obliczył ten przybliżony czas? Pakietów LiPol raczej się nie formuje - podłącz do ładowarki + ew. balansera, włącz program LiPol, ustaw właściwy prąd ładowania i START - ładowarka MUSI sama się wyłączyć jak pakiecik będzie full ... a jak się nie wyłączy to będą fajerwerki :devil: :crazy: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 chodziło mi bardziej o pierwsze 2-3 ładowania aby uzyskać jak największą pojemność. Ładowarke będe miał na oku cały czas. O a tak apropo już ładowania, jak naładuje taki pakiecik to pełna to ile może maksymalnie leżeć bez obaw o straty, z tydzień, dwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 O a tak apropo już ładowania, jak naładuje taki pakiecik to pełna to ile może maksymalnie leżeć bez obaw o straty, z tydzień, dwa? LiPol'owy - kilka miesięcy - to akurat BARDZO zależy od firmy - choć do "leżakowania" POWINNO się trochę ( ponoć 40% ) ROZŁADOWAĆ. Ja osobiście tego nie robię a pakiety i tak żyją własnym życiem - jedne pomimo leżakowania działają już chyba 3 lata i jest OK, inne używane kilkanaście razy po tychże użyciach w ciągu 3 miesięcy - :ass: a właściwie to OPUCHLIZNA :twisted: NiMh - kilka tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Fajnie, dzięki. Jutro ostatnia paczka mam nadzieje że przyjdzie (akurat dzień nauczyciela) a jako, że mam wolne jutro to polutuje konektorki i wszystko posprawdzam. edit: OOO właśnie przyszła paczka :DD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Hehe nie wiem od czego zacząć Mój plan działania jest taki: 1. polutować do regla XT60, plugi 3,5mm 2. polutować do silnika 3 plugi 3,5mm 3. połączyć regiel, serwa do odbiornika 4. podpiąć pakiet (to chyba na końcu co?) 5. sprawdzić wszystko czy gra i buczy Git? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Hehe nie wiem od czego zacząć Mój plan działania jest taki: 1. polutować do regla XT60, plugi 3,5mm 2. polutować do silnika 3 plugi 3,5mm 3. połączyć regiel, serwa do odbiornika 4. podpiąć pakiet (to chyba na końcu co?) 5. sprawdzić wszystko czy gra i buczy Git? Ja bym gdzieś pomiędzy tymi punktami włączył jeszcze nadajnik ... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 no fakt Jak podłącze regiel z odbiornikiem i okaże się, że to jednak nie ten kanał to moge bez problemu zmieniać, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 no fakt Jak podłącze regiel z odbiornikiem i okaże się, że to jednak nie ten kanał to moge bez problemu zmieniać, tak? bezpieczniej: 1/ wyłączasz zasilanie 2/ zmieniasz kanał 3/ włączasz zasilanie 4/ jak dobrze to dobrze - jak źle to pkt. 1 i tak w kółko :faja: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Mam problem, na odbiorniku mam zaznaczaoną polaryzację połączeń ale na regulatorze i serwach nie. Jak sprawdzić ową polaryzację na wtyczkach od regulatora i serw? Do wtyczki są podłączone brązowy,żółty i czerwony przewód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Opis kabli serwa: pomarańczowy (biały, żółty) - sygnał czerwony - "+" brązowy (czarny) - "-" "-" - na zewnątrz (odbiornika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 czerwony = + czarny/brązowy = - żółty/biały = sygnał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 dzięki chłopaki !! Wystarczy że podłącze wszystko co chce do odbiornika, do regla pakiet i włącze nadajnik. Najpierw odbiornik zaprogramuje a później regiel. mam nadzieje że nic nie popsuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Ehh znowu mam problem.. Podłączyłem regulatordo kanału 1 drążek gazu daje do góry, włączam nadajnik i baterie do regla. Motor mam podpięty do regulatora. regulator daje krótką melodyjke, a po chwili pojedyncze "bipy" co 3 sekundy. Nic nie daje poruszanie drążkiem nadajnika. Może podpiąć pod inny kanał? Albo najpierw włączyć skan w odbiorniku (mam Corona'e RP6S1 z syntezą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Zidentyfikuj najpierw, który drążek masz na którym kanale (np. serwem)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Okej już sobie poradziłem z odbiornikiem i wiem na którym kanale mam drążek od gazu. teraz pozostaje kwestia zaprogramowania go. Wydaje on takie same tony jak w instrukcji, lecz gdy przechodzi do programowania i chce wybrać opcje np. typ bateri to robie tak jak napisali - drążek w dół, lecz regiel nie widzi i leci dalej z następnymi opcjami do wyboru. ide próbować dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Może rewers na kanale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.