Skocz do zawartości

Funtana Mini - by noker

noker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tej jesieni na moim warsztacie będzie leżała Funtana Mini z depronu 6mm. Zestaw cięty technologią kosmiczną nabyłem od Osy w zamian za kilka banknotów NBP.

Złożyć i latać? - to za proste by było. Postanowiłem wykonać do niej skrzydła konstrukcyjne (także z depronu) i jako dodatkowe widzimisie - mają być demontowalne.

Zeberka 5mm o profilu NACA 64-012A, pokrycie 3mm. dwa dżwigary sosnowe 3x5 i między nimi rura węglowa fi10mm do ustalenia obydwóch połówek skrzydeł.

Jako że właśnie płaty wymagają większych nakładów pracy - zacząłem od nich.

Poniżej fotki. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Dołączona grafika Dołączona grafika

Model chciałbym pokryć ... hmm czymś, papier na wikol i malowanie, lub jakaś folia.

Opublikowano

Model chciałbym pokryć ... hmm czymś, papier na wikol i malowanie, lub jakaś folia.

A po co ? IMHO najlepiej jest wyłącznie pomalować goły depron jakimiś akrylami niż dodawać wagi klejem, papierem lub folią.

Opublikowano

Zapewne Nokerowi nie chodzi tylko o względy estetyczne, ale też o wytrzymałość. Ja to bym go pociągnął taśmą klejącą. To nie jest makieta :)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

No to rzeczywiście sobie wydłuzyłeś prace:) sam zwijałeś rurę na kieszeń?

PS. Malowanie markerami nigdy nie będzie tak estetyczne jak folia czy malowany papier na wikolu.

Opublikowano

Rurki na kieszeń to rolki po papierze do (uwaga bardzo stare słowo) rejestratorów.

No właśnie ten model miał być latajacą estetyką, ale narazie z przyczyn losowych leżakuje na szafie.

:mrgreen:

Wróce do niego, niewiem jeszcze kiedy, Ну, погоди!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.