Artur z kołobrzegu Opublikowano 3 Lipca 2007 Opublikowano 3 Lipca 2007 Czołem ! zainspirowany spitkiem attyli podjełem prace nad własnym modelem :jupi: skrzydła wykonałem ze styropianu ( cięte ramką z gorącym drutem ) kadłub to styrodur plany zakładają usterzenie z depronu 3mm :shock: , mi jakoś nie chce się wierzyć , że takie rozwiązanie ma szansę wytrzymać tak więc usterzenie w moim spitku wykonałem z balsy plany można znaleźć tu http://www.flyelectric.ukgateway.net/spitfire.htm wielkimi krokami zbliża sie oblot na dzień dzisiejszy wygląda to tak Shot with Concord 2000 at 2007-07-03 Shot with Concord 2000 at 2007-07-03 Shot with Concord 2000 at 2007-07-03 Shot with Concord 2000 at 2007-07-03 edit ; pisownie poprawiłem :oops: wirusy muj komputer zaatakowały i nie moge załadować fotek robie skanowanie :?
Doman Opublikowano 3 Lipca 2007 Opublikowano 3 Lipca 2007 Ja się zwykle nie czepiam pisowni, ale ta "pułmakieta" w tytule tak mi zgrzytnęła że nie wytrzymałem... pÓłmakieta! Nie ma fotek, czekam na takowe!
GregorianR Opublikowano 3 Lipca 2007 Opublikowano 3 Lipca 2007 Czyli jak bo nie widzę fotek!! Już widzę!
Ramzes18 Opublikowano 3 Lipca 2007 Opublikowano 3 Lipca 2007 Ooo a tak przy okazji, moglbys wytlumaczyc jak sie wycina eliptyczne skrzydla?? Tnie sie normalne platy, pozniej docina i doszlifowuje? Czy jest jakas inna metoda?
TEQ Opublikowano 4 Lipca 2007 Opublikowano 4 Lipca 2007 Stateczniki z balsy to dobry wybór ! Ja jak dorobiłem kadłub depronowy ze statecznikami depronowymi do Bingo ,i wsadziłem tam silnik to wszystko było ładnie do póki nie wykonałem beczki ,lub nie rozpędziłem się na silniku troszkę w dół. Stateczniki odrazu wpadały we flatter i modelem nagle rzucało 2-3 metrów w dół :| Mimo tego że stateczniki wzmocniłem dźwigarami z balsy !
Artur z kołobrzegu Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Opublikowano 4 Lipca 2007 ramzes skrzydła eliptyczne w tym przypadku wykonałem dokładnie tak jak napisałeś głowie sie nad prostym i skutecznym ( bez luzów )mocowaniem lotek w płacie mocowanie na taśme odpada bo szybko robią się luzy wymyśliłem zawiasy z tkaniny szklanej przesączonej rzywicą , mam na myśli takie których urzywa się do mocowania lotki w modelach DLg z płatem styrodurowo laminatowym
Rafal B. Opublikowano 4 Lipca 2007 Opublikowano 4 Lipca 2007 mocowanie na taśme odpada bo szybko robią się luzy Ja mam zawias w elektryczku (760g wagi) na taśmie i póki co serwo złapało luzy a nie zawias. Taki zawias jak proponujesz może się nie sprawdzić (to generalnie jest dość sztywny zawias) i może się dość szybko odkleić od styro lub powyrywać kawałki. Ja bym jednak został przy taśmie.
attyla Opublikowano 4 Lipca 2007 Opublikowano 4 Lipca 2007 Zawiasy z dyskietki 1,44mb będa więcej niż wystarczajace , lekki i wytrzymałe .
Artur z kołobrzegu Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Opublikowano 5 Lipca 2007 Zawiasy wykonane ! Znalazłem dobry patent Wykonałem je tradycyjnie z taśmy z tym , że styropian przed naklejeniem taśmy posmarowałem UHU-porem . Po wyschnięciu zawias trzyma o niebo lepiej niż z samej taśmy - powinien wytrzymać siły działające podczas lotu ( i oby wytrzymał ) Shot with Concord 2000 at 2007-07-05
Artur z kołobrzegu Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Opublikowano 23 Lipca 2007 Spitek nie poleciał , jest jeszcze na ziemi Prace zostały chwilowo przerwane na rzecz jakże pięknego radzieckiego Miga 3 , którym to zawzięcie trenuje różne "fikołki" na niebie :devil: Shot with Concord 2000 at 2007-07-23
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.