Artur z kołobrzegu Posted July 3, 2007 Share Posted July 3, 2007 Czołem ! zainspirowany spitkiem attyli podjełem prace nad własnym modelem :jupi: skrzydła wykonałem ze styropianu ( cięte ramką z gorącym drutem ) kadłub to styrodur plany zakładają usterzenie z depronu 3mm :shock: , mi jakoś nie chce się wierzyć , że takie rozwiązanie ma szansę wytrzymać tak więc usterzenie w moim spitku wykonałem z balsy plany można znaleźć tu http://www.flyelectric.ukgateway.net/spitfire.htm wielkimi krokami zbliża sie oblot na dzień dzisiejszy wygląda to tak Shot with Concord 2000 at 2007-07-03 Shot with Concord 2000 at 2007-07-03 Shot with Concord 2000 at 2007-07-03 Shot with Concord 2000 at 2007-07-03 edit ; pisownie poprawiłem :oops: wirusy muj komputer zaatakowały i nie moge załadować fotek robie skanowanie :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doman Posted July 3, 2007 Share Posted July 3, 2007 Ja się zwykle nie czepiam pisowni, ale ta "pułmakieta" w tytule tak mi zgrzytnęła że nie wytrzymałem... pÓłmakieta! Nie ma fotek, czekam na takowe! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GregorianR Posted July 3, 2007 Share Posted July 3, 2007 Czyli jak bo nie widzę fotek!! Już widzę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramzes18 Posted July 3, 2007 Share Posted July 3, 2007 Ooo a tak przy okazji, moglbys wytlumaczyc jak sie wycina eliptyczne skrzydla?? Tnie sie normalne platy, pozniej docina i doszlifowuje? Czy jest jakas inna metoda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TEQ Posted July 4, 2007 Share Posted July 4, 2007 Stateczniki z balsy to dobry wybór ! Ja jak dorobiłem kadłub depronowy ze statecznikami depronowymi do Bingo ,i wsadziłem tam silnik to wszystko było ładnie do póki nie wykonałem beczki ,lub nie rozpędziłem się na silniku troszkę w dół. Stateczniki odrazu wpadały we flatter i modelem nagle rzucało 2-3 metrów w dół :| Mimo tego że stateczniki wzmocniłem dźwigarami z balsy ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted July 4, 2007 Author Share Posted July 4, 2007 ramzes skrzydła eliptyczne w tym przypadku wykonałem dokładnie tak jak napisałeś głowie sie nad prostym i skutecznym ( bez luzów )mocowaniem lotek w płacie mocowanie na taśme odpada bo szybko robią się luzy wymyśliłem zawiasy z tkaniny szklanej przesączonej rzywicą , mam na myśli takie których urzywa się do mocowania lotki w modelach DLg z płatem styrodurowo laminatowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal B. Posted July 4, 2007 Share Posted July 4, 2007 mocowanie na taśme odpada bo szybko robią się luzy Ja mam zawias w elektryczku (760g wagi) na taśmie i póki co serwo złapało luzy a nie zawias. Taki zawias jak proponujesz może się nie sprawdzić (to generalnie jest dość sztywny zawias) i może się dość szybko odkleić od styro lub powyrywać kawałki. Ja bym jednak został przy taśmie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
attyla Posted July 4, 2007 Share Posted July 4, 2007 Zawiasy z dyskietki 1,44mb będa więcej niż wystarczajace , lekki i wytrzymałe . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted July 5, 2007 Author Share Posted July 5, 2007 Zawiasy wykonane ! Znalazłem dobry patent Wykonałem je tradycyjnie z taśmy z tym , że styropian przed naklejeniem taśmy posmarowałem UHU-porem . Po wyschnięciu zawias trzyma o niebo lepiej niż z samej taśmy - powinien wytrzymać siły działające podczas lotu ( i oby wytrzymał ) Shot with Concord 2000 at 2007-07-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek_F3J Posted July 6, 2007 Share Posted July 6, 2007 jaki silnik zastosujesz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
attyla Posted July 21, 2007 Share Posted July 21, 2007 Czy spitfire juz poleciał ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted July 23, 2007 Author Share Posted July 23, 2007 Spitek nie poleciał , jest jeszcze na ziemi Prace zostały chwilowo przerwane na rzecz jakże pięknego radzieckiego Miga 3 , którym to zawzięcie trenuje różne "fikołki" na niebie :devil: Shot with Concord 2000 at 2007-07-23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.