Palacz1996 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Pozwolę przyłączyć się do tematu i zadać pytanie w związku z moim RWD. Właśnie skończyłem budowę skrzydła i jak przymierzyłem do kadłuba od razu zauważyłem że coś nie gra. Skrzydło nie przylega do kadłuba tak jak powinno. Foto 1 Foto 2 Czy można coś z tym zrobić?? Albo czy po prostu może tak zostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Wygląda mi to na to że odwrotnie wkleiłeś żeberka, a może wystarczy położyć skrzydło odwrotnie na model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz1996 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Żeberka są w 100% dobrze wklejone.Tego jestem pewien. Jak obrócę skrzydło jest jeszcze gorzej. Spróbuję jeszcze zamontować to skrzydło na gumach, może wtedy przylegnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Musiałeś coś skopać żeberka. W clarku Y (taki profil jest w RWD) "podstawa" jest pozioma, więc jeżeli boki kadłuba są u góry proste, to musi przylegać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palacz1996 Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Zobaczę co z tego będzie. Jak poleci to git, a jak nie to będę zmuszony zrobić nowe:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cacu24 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 a masz może plany tego RWD? bo jakbyś mił to mógłbyś mi je posłać na maila jakub.stanik@uczen.gimlachowice.pl ? byłbym bardzo wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Tu są plany i opis budowy: http://www.sgm.siedlce.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=68:rwdbudowa&catid=38:modele&Itemid=79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo20670 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Na stronie są plany ale nie można ich wydrukowac . Czy mógłbyś je przesłac na e-mail bongo20670@wp.pl . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Młody wiek nie jest przyczyną, dla której nie można używać głowy. Na stronie masz link do planów w formacie PDF. Klikasz, otwiera się plik z planami. Prawy klawisz myszy na planach, wybierasz "drukuj" z menu i resztę załatwi drukarka. Jeżeli zaś nie posiadasz takiego urządzenia, obok "drukuj" masz "zapisz jako". Zapisujesz plik na pendrive, zanosisz do ksero i ci wydrukują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo20670 Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Dziękuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Witam Model już sporo przeżył kilka razy rozwalony kadłub, raz nawet udało mi się przełamać skrzydło w locie i takie tam. Teraz rwd ma więcej taśmy i kleju na sobie jak depronu :rotfl: , właściwie lepiej pasuje nazwa taśmolot :rotfl: . Udało mi się zaprogramować w turnigy 9x klapolotki w opcji airbrake lotki podłączone na kanale 1 i 7, podobno miały być jakies problemy ale jak narazie wszytko działa jak trzeba. Czekając na pogode(wieje mocno już chyba 2 tygodnie) w przypływie wolnego czasu dorobiłem sobie też klapy. Kalpy zaprogramowałem już za pomocą mixerów. Da się nawet właczyć klapolotki i klapy razem, ciekaw jestem jak to zadziała w powietrzu :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PlayerWithoutName Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Brawo :!: Może też zrobie klapy :idea: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Próba zrobienia fajnych fotek mojego "taśmolotu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 12 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Powiem Ci, że na prawdę bardzo ładnie wygląda ten Twój nie-kwadratowy RWD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Dzieki Gdyby go tak odbudować i pomalować w słuszne barwy to może by zaczął przypominać prawdziwe rwd. Ps. Ostatnio definitywnie zrezygnowałem z podwozia szprychowego na rzecz pręta 3mm który sprawdza się wyśmienicie z kołami 80mm ląduje na zasianym polu i stratuję w trudnym terenie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Wrzucam fotki nowego podwozia dzieki któremu da sie w końcu lądować i startować prawie wszędzie, podwozie ze szprych zupełnie na moich lotniskach się nie sprawdziło... Koła o średnicy 45 mm okazały się za małe, kolejne 65mm też niezbyt się sprawdzały to postanowiłem zrobić sam koła na razie w wersji experymentalnej o średnicy 90mm i sprawdzają się super, choć powoli myślę na jeszcze wiekszymi.... Koła są zrobione z krążków plastikowych, styroduru(ocieplenie wyciągnięte z lodówki :rotfl: ), rurki plastikowej, a za oponę robią paski karimatki.... :rotfl: filmik niestety tylko z lądowania... http://www.youtube.com/watch?v=qaG4dOKwtDA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StoQ Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam. a ja mam takie pytanko bo za bardzo nie wiem jak to zrobic. Jak mam ten statecznik i ster wysokości to jak mam to zrobić żeby było dobrze? szlifować tą listewkę w trójkącik? i jak przymocować te zawiasy z dyskietki. Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Gdzies w srodek mam wciskac te dyskietke czy co? jak to zrobic? help! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Tu masz, jak się wkleja zawiasy z dyskietki http://www.motylasty.pl/warszt_2.html#warsztat5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Tak jak w linku kolegi dziobaka tylko gdybym miał robić to jeszcze raz to na pewno jedną listewkę ścientą w trójkąt zrobił bym z balsy a tą płaską z sosny dla wzmocnienia(statecznik poziomy urwałem już kilka razy ). Kilka osób pytało o SC i skłon więc zamieszczam fotkę skłonu po wielu regulacjach doszedłem do optymalnego ustawienia, a SC w tej chwili to 39mm.... Wykonałem sobie nowe kółka tym razem o średnicy 110, w sam raz do ćwiczenia startów i lądowań, może nie są zbyt piękne ale do depronowców chyba mogą być. Materiały to: - izolacja wyjęta z lodówki a właściwie znaleziona w lesie :rotfl: (wygląda trochę jak pianka montażowa i jest bardzo mocna) - plastik na boki kółka to dekiel od wiaderka od farby - rurka plastikowa z balonika - oponka z pasków karimatki + taśma izolacyjna na koniec :rotfl: Kolejny patent: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czacha19 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Fajny pomysł z tym podwoziem Capriman . Chciałbym zobaczyć film jak samolot startuje z takimi dużymi kółkami. Myślałem o takich do Toto, ale plany muszą poczekać z powodu wolnego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.