michal-kot Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Witam wszystkich! Zainteresowałem się modelarstwem jakieś 4 miesiące temu i postanowiłem zbudować swój pierwszy model rc. Po przeczytaniu masy opisów i opinii wybór padł na tartak SIG'a CLIPPED WING CUB skala 1:6. Do modelu zakupiłem silnik OS MAX 46 LA. Z modelem walcze już 4 miesiące i powoli zbliżam się do finiszu. Dane techniczne: rozpiętość: 142 cm długość: 106 cm silnik: OS MAX 46 LA Shot with hp photosmart 735 at 2007-07-04 Shot with hp photosmart 735 at 2007-07-04 Shot with hp photosmart 735 at 2007-07-04 Shot with hp photosmart 735 at 2007-07-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
throd Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Opisz troche jak tam wrazenia z prac nad zestawem i jak go oceniasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 jak masz mozliwosc to wrzuc jakies fotki z budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 ...te półżeberka wystające z kesonu - czego to się trzyma :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-kot Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 półżeberka sa wklejona do 3 listew - natarcia, górnej i dolnej (listew nie widać ponieważ są oklejone płatami balsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Jak na pierwszy model, to konstrukcja jest wykonana i wykończona bardzo ładnie. Podziwiam... kolejne modele będą z pewnością równie dobrze dopracowane. Czy ten model budowałeś od zera, czyli mając tylko plany i materiały, czy kupiłeś zestaw do sklejania? Masz kogoś znajomego kto pomoże przy pierwszych lotach? Jeśli nie to wiesz... każdy się tu ze mną zgodzi, że szkoda by było takiego modelu. Mnie też od zawsze bardziej podobały się spaliniaki, ale jednak uczyłem się elektrykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 No no Śliczny modelik będzie. I jeśli SIG to pewnie zestaw KIT, do samodzielnego złożenia Też mam SIG'a ale akrobata. I też fotorelacje zrobiłem Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Brawo brawo, takie model na pierwszy raz Pelen podziw :] To kiedy sa planowane obloty? Chetnie przyjde i popatrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 ...czyli poza tym łącznikiem w centropłacie i czterema klockami wklejonymi między żeberka reszta wystająca poza keson wisi swobodnie :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-kot Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Witam Na początek odpowiem zbiorowo na pytania: Jest to zestaw typu KIT, żeberka były jedynie wstępnie nacięte na płatach balsy - trzeba bylo pomagać nożem modelarskim. Ogólnie materiały w zestawie dobrej jakości. Jeśli chodzi o oblot to obawiam się że samolot wykona tylko jeden lot . Moje doświadczenia to 2 niezbyt udane loty easy gliderem - cwicze na FMS'e. Do oblotu jescze troche - zostały mi wykończenia. Później zamieszcze następne foty z budowy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Jeśli chodzi o oblot to obawiam się że samolot wykona tylko jeden lot Szkoda modelu i pracy nad tym modelem by zrobil tylko jeden lot, a nie myslales np zeby zrobic jakiegos deproniaka do nauki latania?? NIe koniecznie z napedem, nawet i szybowiec by sie ze wszystkim oswoic, np TOTO- dzien roboty, ale napewno nie bedzie szkoda jak sie robije ( porownujac z twoi modelem ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 TOTO- dzien roboty Kurde a mnie on prawie miesiąc ukradł z życiorysu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 edit W protescie przeciw durnemu zachowaniu Marcina133 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-kot Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Oto następne foty z budowy: Shot with DSC-H9 at 2007-07-05 Shot with DSC-H9 at 2007-07-05 Shot with DSC-H9 at 2007-07-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Way Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Noo, lecisz z budową modelu jak burza :shock: W niedzielę pewnie będzie skończony :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-kot Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Do oblotu jeszcze troche. Musze porobić wykończenia, dotrzeć silnik i zakupić pakiet - no i przydałby sie jakis doświadczony pilot do oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzes18 Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Modelarze z Nysy na wakacjach praktycznie co tydzien lataja na poligonie, Wpadnij tam to na pewno ktos ci pomorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-kot Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Shot with DSC-H9 at 2007-07-09 Shot with DSC-H9 at 2007-07-09 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 No ładny, ładny. Wykończ, postaw na półkę i bierz się za trenerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-kot Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Mam 2 pytania do Szanownych Kolegów: 1. Jaki (i gdzie) zakupić pakiet do zasilania odbiornika i 4 serw stand. 2. W jakim miejscu i w jaki sposob zamontować pakiet oraz odbiornik. Poniżej przesyłam zdjęcie kabiny. Shot with DSC-H9 at 2007-07-09 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.