Piwko =- Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Witam, od razu powiem, że nie jestem w temacie aż taki zielony, ale to mój pierwszy model więc temat ląduje w tym dziale. Zbudowałem sobie model TOTO-7 według motylastego z małymi przerobieniami (lotki zrobiłem na rozpiętości całego płata, a kadłub został wzmocniony włóknem węglowym, a nie balsą) No i moje parę pytań odnośnie sprzętu szukam taniego sprzętu wiem podam wam moje propozycje i proszę was, a byście powiedzieli czy jest dobry lub ew. co zmienić: -Silnik lub Silnik2 -Regler do tego oczywiście TP z serii mag, ale nie wiem czy 18 czy 25A -śmigiełko? Hmm no właśnie... Tutaj nie umiem dobrać rozmiaru więc proszę o wasze rady -Pakiecik Resztę mam tzn: -Aparaturę Sanwe VG400 6CH -odbiorniczek e-sky na pasmo 35Mhz -serwa eco 16 (o takie: Click) -ładowareczka e-sky (niestety bez zasilacza, ale już coś kombinuje) No i moje pytanie które nie daje mi spać... Słyszałem, że pasmo 35Mhz "gryzie się" z włóknem węglowym (powstają zakłócenia) Czy to aby prawda? Jak tak to kiepsko... Czy jakbym wypuścił antenę odbiornika za kadłub nie byłoby problemów? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 cześć, Moim skromnym zdaniem ten drugi silnik byłby lepszy (wolniejsze obroty co w rezultacie da wolniejszy model) ze śmigłem takim jakie jest zaproponowane w tabeli tj. 10x4,7 typu SF (slow flyer). Regulator 18A starczy, zresztą w specyfikacji silnika masz często zalecany regiel i nawet do jakiego typu modeli z jakim śmigłem i pakietem. Jeśli chodzi o pakiet to włg mnie jest okej chociaż firmy nie znam. Zakłucenia powstałe przez włókno węglowe - ja mam w swoim falconie troche węgla i jeszcze nie uświadczyłem takiego problemu (antena oczywiście wyprowadzona na zewnątrz modelu np. ogon samolotu). Ale lepiej aby wypowiedzieli się bardziej oblatani w tych sprawach odemnie, to tylko takie moje sugestie. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwko =- Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Dziękuję za odpowiedź, Bardzo mi pomogłeś. Jeszcze się zapytam o producenta śmigła. Ma to jakieś znaczenie? np śmigło APC 10x4.7 SF jest za około 13zł To samo śmigło, ale GWS za niecałe 5zł a znowu identyczne śmigło Tower Pro za niecałe 3zł... Chodzi o jakość materiałów? Chyba w trakcie lotu śmigło nagle nie odpadnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepen02 Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 APC jest sztywniejsze i powinno dac nieco wiekszy ciag niz gws. Z kolei GWS'a nie bedzie az tak szkoda podczas kraksy, wiec na poczatek polecam GWS'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 A tak przy okazji, polecam abyś kupił z 2, 3 pakiety. Ja na 1 latam minimum 15 minut troche akrobacji, lądowania i starty dla wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwko =- Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Szczepen02, Dzięki. Rozwiązałeś mój problem ValdeK, O długości lotu na pakiecie to ja wiem. Wystarczą 2 pakiety i szybka ładowarka jak jest parę osób na lotnisku to i tak się czeka na swoja kolejkę =] A więc postanowione. Silniczek z wolniejszymi obrotami. Śmigiełko Grand Wing Servo oraz ten oto Regiel Apropos wie ktoś może jak przerobić zasilacz komputerowy na zasilacz do ładowarki 12V? Chodzi mi o kable i ew. podpięcie cewek czy cuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepen02 Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 "]Apropos wie ktoś może jak przerobić zasilacz komputerowy na zasilacz do ładowarki 12V? Chodzi mi o kable i ew. podpięcie cewek czy cuśCzyżby było o tym na forum? Temat został nawet przyklejony. Równie dobrze mozesz wpisac sobie w google. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwko =- Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Nie ma sprawy. Tak też uczynię, po prostu nie chciało mi się szukać. Więc nawet nie pytam o programowanie proponowanego przeze mnie regla, bo pewnie tez gdzieś jest na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ValdeK Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Instrukcje dostaniesz z reglem pewnie, a nawet jeśli nie albo tak jak to jest z reglami Towerpro (czasami) będzie ona od innego modelu to i tak znajdziesz na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwko =- Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Nie chce pisać nowego tematu, więc odświeżę ten. Ciągle gdy mam zamiar kupić jakiś regiel z allegro to na następny dzień już aukcja wycofana, mimo, że do końca zostało 10 dni -.- Więc tutaj się rodzi moje pytanie: Czy jak regulator ma większy amperaż od silnika to nic się nie stanie? Bo np. mam silnik 18A a regulator 25/30A mówię konkretnie to tym: Regulator Mam nadzieje, że się nic nie stanie, a nawet regler będzie się mniej grzał Jak ktoś może i mu się chce to niech da link do internetowego sklepu gdzie kupie regulator około 20A do tego silniczka nr. 2 co jest w 1 poście, będę bardzo wdzięczny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Nic się nie stanie i możesz brać spokojnie z zapasem, chyba że waga nie ta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.