Tomek XD Opublikowano 2 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 Witam posiadam model samochodu RC z następującym osprzętem: - aparatura firmy SANWA MX-3S 40MHz - odbiornik SANWA RX331S 40MHz FM 3 kanałowy z syntezą (jeden potencjometr) - serwo skrętu to: TowerPro MG995 - serwo gazu i hamulca SF-2 HPI Mój problem polega na tym że zasięg na którym mogę prowadzić model jest trochę mały (20-30m) po jego przekroczeniu serwa zaczynają wariować (same zmieniają swoje położenie dodając gazu skręcając). Sprawdziłem antenę i nie wygląda na nigdzie uszkodzoną (ma ona ok 39 cm) od zasilania jest ona odsunięta o jakieś 3-4 cm próbowałem również zmieniać częstotliwość na odbiorniku i nadajniku (odbiornik ma od 61-75 a na nadajniku 66-99 czyli np 40,695MHz) i też to nie przyniosło satysfakcjonujących rezultatów... nadal to samo... proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 3 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Poszukaj kogoś z twojej okolicy, kto również ma model na 40MHz i zamień na moment odbiornik i sprawdź zasięg. Jezeli nic się nie zmieni - Nadajnik. Jeżeli się poprawi - Odbiornik. Sprawdź też zasięg na złożonej antenie i sprawdź dokładnie, czy antena odbiornika nie jest przecieta, naderwana itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek XD Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 jutro właśnie idę do sklepu modelarskiego w gdańsku i tam z gościem będę coś kombinował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek XD Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 jest rozwalony odbiornik sprawdzalismy radio z innym odbiornikiem i wszystko ok ale odbiornik nie dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 6 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 jest rozwalony odbiornik sprawdzalismy radio z innym odbiornikiem i wszystko ok ale odbiornik nie dziala Z tego co pisałeś - działa. tylko ma problem z odbieraniem sygnału. Sprawdź antenę i jej przyległości. Może jakiś tranzystorek poleciał, albo antena jest naderwana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek XD Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 No niestety przepraszam ze tak pozno ale mialem troszke pisania pracy... nowina a propo odbiornika !!! nadajnik mi gosc sprzedal na europe a odbiornik na azjatyckie fale !!! nie bede juz komentowal tego oszustwa... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.