Mareq Posted July 6, 2007 Share Posted July 6, 2007 Chodzi mi po głowie zrobienie szybowca o typowym wyglądzie szybowcowym np. o sylwetce Jantara. Chciałbym się zapytać czy skrzydła typowo wykonuje się w skali, bo dla rozpiętości 2m cięciwa wychodzi mniejsza niż 100mm i nawet przy grubym profilu nie upchnę nawet mikro serw do napędu lotek. Jaki proponujecie profil skrzydła. Chciałbym zrobić z klapami i żeby dobrze się spisywało zarówno przy dużych jak i małych prędkościach. Przeznaczenie głównie do termiki ale fajnie jakby się też na upartego dało na zboczu polatać. Czy np. S3021 jest dobrym wyborem? Ostatnie pytanie tyczy się statecznika pionowego w układzie T. Jaką powinien mieć grubość. Z tego co zaobserwowałem to w makietach są raczej grube, tak że nawet mieszczą serwo kierunku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal B. Posted July 6, 2007 Share Posted July 6, 2007 Na zawody odstępstwa od oryginału mogą sięgać 10% czy jakoś tak. Ja bym dał profil SD7037. Statecznik też dobrze jest wykonać w skali. Serwo może być w nim lub z przodu i napędzać ster poprzez odpowiednie dźwignie. A osobiście proponowałbym zrobić większą makietę np 3 metry (są gotowe zestawy). Zrobiłbym tak tylko dlatego że wtedy jest nam łatwiej konstrukcyjnie, są większe cięciwy i profil pracuje lepiej, mniejsza podatność na wzrost masy. A jeśli koniecznie chcesz robić makietę 2 metrową to najlepiej jakiś starych szybowców gdyż są tam większe cięciwy, większe powierzchnie no i można wszystko zrobić z balsy (np komar, IS -salamandra) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareq Posted July 6, 2007 Author Share Posted July 6, 2007 O gotowych zestawach narazie mogę zapomnieć bo zbyt kosztowne. A co do rozpiętości to limituje mnie silnik, jaki mam do użycia (wersja moto), który w tej chwili jak na moje odczucia świetnie się sprawuje w motoszybowcu 1,7m. Co do balsy.. każdy model można z niej wykonać. W wspomnianym motoszybowcu mam profil SD7037. Gdzieś się doczytałem, że ten profil lubi duże obciązenia powierzchni i szybkość. Zależy mi na możliwości powolnego i stabilnego podejścia do lądowania. Rafał: Czy jest możliwość puszczania modeli u nas na lotnisku? Są określone jakieś zasady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafal B. Posted July 6, 2007 Share Posted July 6, 2007 Hmm ciekawe rzeczy piszesz o SD 7037. JA póki co tym modelem z tym profilem latałem wolno i majestatycznie krążąc sobie w kominach :-) Jeśli narazie jesteś tak ograniczony to może zrób model co wygląda jak prawdziwy szybowiec tzn kadłub powiedzmy jak jakiś Jantar a skrzydła obrys też ale dużo większa cięciwa niż by to wynikało ze skali. Taki 2 metrowy szybowiec to myślę powierzchnia około 35 do 40 dm2 tym bardziej ze to będzie cięższy model bo motoszybowiec. Latać można ale trzeba się użerać z: - innymi modelarzami jeśli są (a czasami są i to tacy pseudo co kupli model za nie wiadomo ile kasy i są panami świata) - czasami ludzie ze szkolenia szybowcowego cię przestawiają albo proszą byś nie latał gdy jest start z wyciągarki (tzn na czas holu) -jeśli chcesz latać gdy latają samoloty i szybowce a nie ma modelarzy na lotnisku to musisz się zgłosić do wieży albo kogoś przy hangarach. Najlepiej to się lata w weekendy rano tzn tak od 7 lub 8 aż do 11 (wtedy zaczynają się inni modelarze zjeżdżać a i stary szybowników się wtedy zaczynają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.