Skocz do zawartości

Oblot TOTO-1

KrzysiekB.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już powoli dochodzę końca z wyregulowaniem modelu;). Nie moge sobie dać jednka rady z tymi klapolotkami;/. Noralnie, jak lotki są w pozycji neutrum (nie używam klap) to model ładnie wykonuje zakręty, bez jakiegoś (w lewo szybciej, w prawo wolniej). Jeśli natomiast wychyle klapy w dół, model zaczyna raptownie ściągać na lewe skrzydło i żadne kontrowanie nie pomaga, musze z powrotem powrócić do pozycji neutrum, żeby sie nie roztrzaskać o ziemie;/. Niby zakres wychyleń w każdym momencie jest taki sam, a jednak model ściąga;/

Opublikowano

Przyczyny moga byc dwie:

1 - klapy ida w dol duzo za duzo, model mocno zwalnie i przepada. Zawsze przepadac bedzie w jedna strone

2 - lotki (jako klapy) wychylaja sie bardzo nierowno. Prawa wiecej.

A tak a propos - po co ci klapy w takim modelu? Rozumiem F3J ktory lotnisko na wysokosci 1m przesmaruje ale modelik tej wielkosci? Toz to ledwo szybuje.

Opublikowano

mam w nadajniku wolne miksy i chciałem je wykorzystać :). Ląduje ładnie bez klap, ale to tak bardziej dla urozmaicenia latania:)

P.S A szybuje bardzo ładnie:D

Opublikowano

Czyli sztuka dla sztuki. Pewnie ze jakos szybuje. ABC tez szybowal ale jakos nie przypominam sobie klap ani hamulcow w tymze ABCaku.

Wydaje mi sie ze klapy w TOTO potrzebuja troche gazu by go w powietrzu utrzymac. Zamiast w dol wychyl je w gore. Efekt jest znakomity. Zadnego przepadania i innych dramatow - winda w dol, moze tylko troche trymu SW w gore potrzeba.

Opublikowano

ale podczas krążenia w kominie (o ile kiedyś będzie mi to dane TOTO-em) klapy się przydadzą;). Też wychylają się do góry o około 30 st. Tylko raz próbowałem tego użyć przy lądowaniu, ale model wtedy strasznie szybko garnął się do ziemi. Trochę za szybko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.