Skocz do zawartości

Problem ze skala planow do drukowania

Reinus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczow. Niewiedzialem gdzie napisac, wiec pisze tutaj :) . Otoz, Kupilem zestaw na angielskim ebay'u bez planow. Wygladem przypomina Polskiego Wicherka lecz bardziej okragly :D Tutaj pare fotek: http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=309001 (dla zainteresowanych posiadam plany na kompie). Problem polega na tym, ze poszedlem wydrukowac plany, lecz niewiedzialem w jakiej skali maja byc.. Pani sprawdzila na komputerze i stwierdzila, ze beda dobre. Po powrocie do domu i przymiarce wycietych czesci z zestawu okazuje sie, ze plany sa za duze... I nie mam pojecia w jakiej skali mam je wydrukowac. Moze ktorys z Was ma jakis pomysl? Czy moze tez skladac go na za duzych planach ?:P Z gory wielkie dzieki za pomoc !

Pozdrawiam Tomek.

Opublikowano

Dołączę się do tematu. Czy na prop saver można założyć śmigło 3 łopatowe? Zastanawiam się nad tym, czy kupię prop savery czy stałą piastę... Wolałbym propsavery ze względu na mniejsze ryzyko popsucia śmigła i cenę

Opublikowano

Prop ma dwa zaczepy, trudno pokombinowac z gumką, żeby trzymała takie śmigło, lub... można przerobić PS-a na 3 zaczepy. 3 otwory, 3 gwinty... :wink:

Opublikowano

Tego się właśnie obawiałem :( Trzeba się będzie wykosztować na piasty :(

Opublikowano

Ale ja 4 potrzebuję :) A w HK za 8 PLN miałbym 10 propsaverów :) Nie no, wiem że nie zbiednieję, pytałem bardziej z ciekawości. Trzeba wymyślić prop saver na 3 łopaty :)

Opublikowano

A jakiej rozpiętości ma być ten model? Sprawdź jaka jest długość skrzydeł i powiedz pani,która drukuje, żeby wydrukowała tak, żeby długość skrzydła zgadzała się z połową rozpiętości.

Jak możesz, to prześlij mi te plany. Jak je zobaczę to może coś podpowiem.

Opublikowano

Skrzydla maja miec rozpietosc 152.4cm. Jezeli pomozecie to moze powstanie fajny temacik z angielskim samolotem :D Dodam, ze nie mam za wielkiego doswiadczenia z modelarstwem. Mam na swoim koncie 2 szybowce 1.5m i 2m i to by bylo na tyle teraz chcialbym swoich sil po dlugiej (5 letniej) przerwie sprobowac w elektrykach :D Licze na wasza pomoc w budowie ;D Dodam jeszcze ze samolot zostal zaprojektowany w 1954 roku ; )

Opublikowano

Wczytałem plany do CorelDraw i wynika z nich, że model powinien mieć rozpiętość 1453 mm. W każdym razie tak są wyskalowane te plany. Jedno skrzydło ma długość 726,5 mm.

Poszukałem w sieci i faktycznie rozpiętość tego modelu podają tak jak napisałeś. W calach to jest 60'', a na planach, które mi przesłałeś to jest ok 57''. Dziwne, że po wydrukowaniu plany są większe niż się spodziewałeś. Powinny być trochę mniejsze.

Jak chcesz mogę je przeskalować do wymaganych 152,4 cm i przesłać Ci, żebyś mógł wydrukować. Ale myślę, że w firmie, która zajmuje się wydrukami powinni potrafić to zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.