marcin133 Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Zakupiłem ostatnio model holownika (trenerek) w którym zainstalowane były serwa. Niestety nie mogę się dokopać do specyfikacji tychże serw a bardzo mnie interesuje co są warte. Chodzi o serwa: Robbe Futaba S100 oraz Robbe Futaba FP-S14B No i stało się :evil: narobiłem bigosu. Okazało się że serwa w modelu nie są standardu JR - a starszego standardu Airtronics/Sanwa. Jedyna różnica to zamieniona polaryzacja zasilania i oczywiście... kolory kabli :crazy: Podłączyłem i smród - poszło Robbe Futaba S100 - jedyne jakie takie mam. Upaliło się to co na zdjęciu zaznaczone obwódką. i jeszcze jedno... Naprawa tego serwa nie będzie stanowić problemu jeśli wiedzieć będę co to jest? (raczej było ) Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tegoż elementu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Wygląda jak kondensatorek po eksplozji. Dwie nóżki, zwitek okładzin i resztka "obudowy". Przyjrzyj się temu zwitkowi - czy można go ewentualnie rozwinąć. Wtedy na 100% to kondensator. Wylutuj i sprawdź, czy nie masz zwarcia na zasilaniu - jak nie, to czy serwo działa. Jeśli to tylko ten kondensator, to są szanse że serwo ruszy bez niego, bo on pewnie jest od filtracji zasilania, skoro jest przy kablach. Potem coś tam wlutujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Rozebrałem Robbe Futaba FP-S14B w środku na oko identyczne. Taki to był element: Co to jest? Czym to zastąpić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 To jest kondensator tantalowy 22mikro farady na 10 volt .Sprawdź tu www.tme.pl http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=TC%2022/16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 wiem ze robbe s100 są tak jak d47. a s150 są jak d60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.