Guest kotecek Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 trafił nam się okazyjnie 2m spitfire z balsy, to teraz mam pytanie do co bardziej doświadczonych pilotów RC jaki silnik pasowałby do niego, ale musi być taki żeby model startował z wyrzucenia z ręki, bo wolałbym żeby był bez podwozia ? (to nie jest żart, miałem kiedyś 1,7m, model f3A z silnikiem ASP 15cm i ten model tylko i wyłącznie startował z ręki nawet bez żadnego biegania itp.) = "3D", no i jakie serwa by trzeba dać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buwi777 Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 trafił nam się okazyjnie 2m spitfire z balsy, to teraz mam pytanie do co bardziej doświadczonych pilotów RC jaki silnik pasowałby do niego, ale musi być taki żeby model startował z wyrzucenia z ręki, bo wolałbym żeby był bez podwozia ? (to nie jest żart, miałem kiedyś 1,7m, model f3A z silnikiem ASP 15cm i ten model tylko i wyłącznie startował z ręki nawet bez żadnego biegania itp.) = "3D", no i jakie serwa by trzeba dać ? Spit 2m i z ręki - dobre :devil: :rotfl: Drugiego Pudziana macie w Wodzisławiu ??? I bez podwozia - lądowanie w zbożu ?? Ile to waży ?? A taki DLE 55 to by się nadał chyba ... ( to taki benzynowy motorek ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kotecek Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 a taki by nie wystarczył ? http://allegro.pl/silnik-os-max-1-20-ax-20-ccm-supermoc-okaza-i1323609236.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cimek Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Bez obrazy Kotecek, ale jako instruktor powinieneś takie rzeczy widzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECO400 Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 1. waga? 2. zdjęcia? 3. dokładne wymiary? 4. z ręki tym nie polecisz 5. o ile w ogóle tym polecisz 6. spitfire to nie Easy Glider Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kotecek Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Bez obrazy Kotecek, ale jako instruktor powinieneś takie rzeczy widzieć no to za niedługo będę to wiedział :wink: 1. waga? 2. zdjęcia? 4. z ręki tym nie polecisz 5. o ile w ogóle tym polecisz 6. spitfire to nie Easy Glider 1. chwilowo to niby co mamy zważyć ? skoro mamy tylko kadłub i skrzydła, raczej musimy oszacować wagę gotowego modelu na podstawie wagi modeli jak najbardziej zbliżonych do naszego, 2. będą zdjęcia, ale mamy problem z transportem płata i dzieci na modelarnię jednym samochodem (bo jak wejdzie jedno do samochodu to drugie pójdzie na piechotę, a to jest kilkanaście km, sprawa jest tym trudniejsza, że mamy jeszcze do przewiezienia kilka innych modeli w tym jedną odrzutową deltę nieco tylko mniejszą od tego spita), więc najwcześniej zdjęcia będą w sobotę, albo w niedzielę rano, 3. wymiary: orientacyjnie tak ze: 2m na 2m, 4. pożyjemy zobaczymy, skoro 1,7m F3A latał z ręki, to nie rozumiem dlaczego ten spit ma z reki nie polecieć, 5. ja nie polecę (mnie latanie RC jakoś nie pociąga), dzieciaki polecą - już latają 1metrowym Blastem pełne 3D to niby w czym ten spit ma być trudniejszy ? tym 1,7m f3a, z 15 cm ASP (Omega od Piotra Szala z Nowego Targu) latał bez żadnego problemu mój wtedy 10 letni syn i jak twierdził: "on lata łatwiej niż te małe" i startował tylko i wyłącznie z ręki bo podwozie było za miękkie na trawę - sam o to poprosił i w dodatku opr... mnie za to, że próbowałem pobiec z tym modelem: "tato nie biegnij, puść go tylko ..." , 6. to akurat sami widzimy, ale dziękujemy za zwrócenie nam uwagi, bo faktycznie istniała taka możliwość, że mogliśmy tego nie zauważyć ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
buwi777 Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 3. wymiary: orientacyjnie tak ze: 2m na 2m, 4. pożyjemy zobaczymy, skoro 1,7m F3A latał z ręki, to nie rozumiem dlaczego ten spit ma z reki nie polecieć, To wg Ciebie gdzie jest ta granica kiedy tu już się nie da z ręki polecieć ?? 2,5 m a może jeszcze 3 m akrobata z paluszków wypuścisz :crazy: :rotfl: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kotecek Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 3. wymiary: orientacyjnie tak ze: 2m na 2m, 4. pożyjemy zobaczymy, skoro 1,7m F3A latał z ręki, to nie rozumiem dlaczego ten spit ma z reki nie polecieć, To wg Ciebie gdzie jest ta granica kiedy tu już się nie da z ręki polecieć ?? 2,5 m a może jeszcze 3 m akrobata z paluszków wypuścisz :crazy: :rotfl: nie rozumiem dlaczego podchodzicie do tego z taką wielką niewiarą i dezaprobatą, jakoś moja praktyka wskazuje na co innego, nie dawniej jak miesiąc lub dwa temu wypuściłem z ręki u nas na polu 1,5m akrobatkę spalinową naszego kolegi jazdek z pfmrc.eu, bo miał wyrwane podwozie (jego model jest widoczny na zdjęciach w wątku o naszej modelarni z Pszowa), nie wiem gdzie jest ta granica, ale jak nie zrobię chowanego podwozia to model będzie głupio wyglądał w locie ze stałym podwoziem jak "z kapciami", a chowane podwozie to nie taka prosta sprawa, a jeżeli dałby radę wystartować z ręki to sprawa była by załatwiona, z lądowaniem to raczej nie ma problemu w dodatku w tej chwili nie piszę , że zrobię tego spita bez podwozia, a tylko zastanawiam się czy to byłoby użyteczne, bo myślę jak dalej robić ten model, żeby był jak najbardziej prosty w użyciu, będzie to tylko zwykły model coś jak F3A, tylko przypadkowo wykonany w kształcie spita (nam makieta nie jest do niczego potrzebna, a model f3A jak najbardziej), no ale skoro płat jest już gotowy i jest wykonany w kształcie płata do spita to za wiele się uprościć w tym nie da, ale zawsze coś uprościmy, no i jak to zazwyczaj bywa życie tez z czasem pokaże co jest , a co n ie jest możliwe, jak nie polecimy nim my to poleci nim ktoś inny ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
utopia Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 to już nawet śmieszne nie jest ........... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cimek Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 :ble: Link to comment Share on other sites More sharing options...
buwi777 Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 to już nawet śmieszne nie jest ........... Dobra - Rysiu - teraz kawa na ławę - Spitfaire jak każdy z warbridów lata szybko - a jak powoli to gleba ( fakt znany ogółowi i raczej niepodważalny ). Jak ( w jaki sposób ) nadasz temuż modelowi przy starcie taką prędkość coby na odcinku 2-3 metrów nie zarył mordką w glebę ?? Inne rozwiązanie to zrobić tenże model w wersji 3D z dużą mocą silnika i zrobić start w pionie - no cóż - widziałem takie starty i dają one nawet niezłego kopa adrenaliny - tylko jakoś nie wyobrażam sobie TWOICH dzieciaków tak startujących. Uwierz - nie podchodzimy do tego sceptycznie tylko realistycznie z jakąś tam dozą doświadczenia ... 2 m model to nie jest jaskółka i jak nie opanujesz modelu to ( pomijam najgorsze ) i samochód nieźle skasować można ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin133 Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Inne rozwiązanie to zrobić tenże model w wersji 3D z dużą mocą silnika i zrobić start w pionie Jest jeszcze dużo bardziej trafna, choć mało popularna grupa modeli w której można wykonać 2m spitfire startującego z ręki... i to nawet bez silnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.