Rogus Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam. Mam 2 takie serwa link . Możecie mi powiedzieć dlaczego serwa nie działają po podłączeniu pakietu do regulatora ? Po podłączeniu wszystkiego musze wypiąć te serwa (inne działają normalnie) i ponownie podłączyć . Dopiero wtedy wszystko śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Najprawdopodobniej BEC regulatora nie wyrabia prądowo. W momencie podłączania pakietu startują wszystkie serwa jednocześnie. Szpilka obciążenia powoduje zadziałanie zabezpieczenia przeciążeniowego BEC-a. Włączane kolejno - nie powodują zadziałania zabezpieczenia. Ale to tylko hipoteza, za mało danych ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Pasowało by amperomierzem sprawdzić pobory prądu przez każde z serw. Być może jedno z nich jest zepsute i zbytnio obciąża BECa. Nawet po podłączeniu 6 takich serw nie powinno się nic kompletnie dziać bo serwo w spoczynku pobiera niewiele prądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Masz rację Wojtku, jak je będziesz kolejno włączał... Jak są wszystkie włączone i podepniesz zasilanie to wszystkie jednocześnie "szkubną" ! Ćwiczył mnie tak JETI 33 Spin w 6 serwowym Sweet-cie. Banalne, śmieszne serwa a jednak. Od czasu tego zresztą modelu staram się unikać zasilania odbiornika z BEC-u. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Masz rację Wojtku, jak je będziesz kolejno włączał... Jak są wszystkie włączone i podepniesz zasilanie to wszystkie jednocześnie "szkubną" ! Ćwiczył mnie tak JETI 33 Spin w 6 serwowym Sweet-cie. Banalne, śmieszne serwa a jednak. Od czasu tego zresztą modelu staram się unikać zasilania odbiornika z BEC-u. Pozdrawiam - Jurek Nie powinno tak się dziać. To nie normalne w sprawnej elektronice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rogus Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Jak bede miał pod ręką to sprawdzę ale to raczej nie to. Sprawdzałem na 2 regulatorach. 25 i 70 A i tak samo. Tylko jedno serwo analogowe i jedno cyfrowe bylo podlaczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Możesz w miejsce regulatora podpiąć akumulator 4,8V i wykluczysz regulator jeśli wystąpi to samo. Zostanie Ci znaleźć serwo którego elektronika szwankuje. Możliwe również, że procesory obu BMS-ów zapętlają się. Przy ponownym włączeniu robisz reset i wszystko jest O.K. Może się to dziać pod wpływem sumy szpilek z wszystkich załączanych serw, jak również może to robić 1 serwo w układzie i wcale to nie musi być BMS. Można po kolei zastępować 1 serwo innym lub oscyloskop..... Powodzenia w dociekaniu - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.