Rogus Opublikowano 21 Listopada 2010 Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam. Mam 2 takie serwa link . Możecie mi powiedzieć dlaczego serwa nie działają po podłączeniu pakietu do regulatora ? Po podłączeniu wszystkiego musze wypiąć te serwa (inne działają normalnie) i ponownie podłączyć . Dopiero wtedy wszystko śmiga.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 21 Listopada 2010 Opublikowano 21 Listopada 2010 Najprawdopodobniej BEC regulatora nie wyrabia prądowo. W momencie podłączania pakietu startują wszystkie serwa jednocześnie. Szpilka obciążenia powoduje zadziałanie zabezpieczenia przeciążeniowego BEC-a. Włączane kolejno - nie powodują zadziałania zabezpieczenia. Ale to tylko hipoteza, za mało danych ! - Jurek
Wojtass_nt Opublikowano 21 Listopada 2010 Opublikowano 21 Listopada 2010 Pasowało by amperomierzem sprawdzić pobory prądu przez każde z serw. Być może jedno z nich jest zepsute i zbytnio obciąża BECa. Nawet po podłączeniu 6 takich serw nie powinno się nic kompletnie dziać bo serwo w spoczynku pobiera niewiele prądu.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 Masz rację Wojtku, jak je będziesz kolejno włączał... Jak są wszystkie włączone i podepniesz zasilanie to wszystkie jednocześnie "szkubną" ! Ćwiczył mnie tak JETI 33 Spin w 6 serwowym Sweet-cie. Banalne, śmieszne serwa a jednak. Od czasu tego zresztą modelu staram się unikać zasilania odbiornika z BEC-u. Pozdrawiam - Jurek
Wojtass_nt Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 Masz rację Wojtku, jak je będziesz kolejno włączał... Jak są wszystkie włączone i podepniesz zasilanie to wszystkie jednocześnie "szkubną" ! Ćwiczył mnie tak JETI 33 Spin w 6 serwowym Sweet-cie. Banalne, śmieszne serwa a jednak. Od czasu tego zresztą modelu staram się unikać zasilania odbiornika z BEC-u. Pozdrawiam - Jurek Nie powinno tak się dziać. To nie normalne w sprawnej elektronice.
Rogus Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Opublikowano 22 Listopada 2010 Jak bede miał pod ręką to sprawdzę ale to raczej nie to. Sprawdzałem na 2 regulatorach. 25 i 70 A i tak samo. Tylko jedno serwo analogowe i jedno cyfrowe bylo podlaczone.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 24 Listopada 2010 Opublikowano 24 Listopada 2010 Możesz w miejsce regulatora podpiąć akumulator 4,8V i wykluczysz regulator jeśli wystąpi to samo. Zostanie Ci znaleźć serwo którego elektronika szwankuje. Możliwe również, że procesory obu BMS-ów zapętlają się. Przy ponownym włączeniu robisz reset i wszystko jest O.K. Może się to dziać pod wpływem sumy szpilek z wszystkich załączanych serw, jak również może to robić 1 serwo w układzie i wcale to nie musi być BMS. Można po kolei zastępować 1 serwo innym lub oscyloskop..... Powodzenia w dociekaniu - Jurek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.