Jump to content

Serwo działa po ponownym podłączeniu.

Rogus

Recommended Posts

Witam. Mam 2 takie serwa link . Możecie mi powiedzieć dlaczego serwa nie działają po podłączeniu pakietu do regulatora ? Po podłączeniu wszystkiego musze wypiąć te serwa (inne działają normalnie) i ponownie podłączyć . Dopiero wtedy wszystko śmiga.

Guest Jerzy Markiton

Najprawdopodobniej BEC regulatora nie wyrabia prądowo. W momencie podłączania pakietu startują wszystkie serwa jednocześnie. Szpilka obciążenia powoduje zadziałanie zabezpieczenia przeciążeniowego BEC-a. Włączane kolejno - nie powodują zadziałania zabezpieczenia. Ale to tylko hipoteza, za mało danych !

- Jurek

Pasowało by amperomierzem sprawdzić pobory prądu przez każde z serw. Być może jedno z nich jest zepsute i zbytnio obciąża BECa.

Nawet po podłączeniu 6 takich serw nie powinno się nic kompletnie dziać bo serwo w spoczynku pobiera niewiele prądu.

Guest Jerzy Markiton

Masz rację Wojtku, jak je będziesz kolejno włączał... Jak są wszystkie włączone i podepniesz zasilanie to wszystkie jednocześnie "szkubną" !

Ćwiczył mnie tak JETI 33 Spin w 6 serwowym Sweet-cie. Banalne, śmieszne serwa a jednak.

Od czasu tego zresztą modelu staram się unikać zasilania odbiornika z BEC-u.

Pozdrawiam - Jurek

Masz rację Wojtku, jak je będziesz kolejno włączał... Jak są wszystkie włączone i podepniesz zasilanie to wszystkie jednocześnie "szkubną" !

Ćwiczył mnie tak JETI 33 Spin w 6 serwowym Sweet-cie. Banalne, śmieszne serwa a jednak.

Od czasu tego zresztą modelu staram się unikać zasilania odbiornika z BEC-u.

Pozdrawiam - Jurek

Nie powinno tak się dziać. To nie normalne w sprawnej elektronice.

Guest Jerzy Markiton

Możesz w miejsce regulatora podpiąć akumulator 4,8V i wykluczysz regulator jeśli wystąpi to samo. Zostanie Ci znaleźć serwo którego elektronika szwankuje. Możliwe również, że procesory obu BMS-ów zapętlają się. Przy ponownym włączeniu robisz reset i wszystko jest O.K. Może się to dziać pod wpływem sumy szpilek z wszystkich załączanych serw, jak również może to robić 1 serwo w układzie i wcale to nie musi być BMS. Można po kolei zastępować 1 serwo innym lub oscyloskop.....

Powodzenia w dociekaniu - Jurek

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.