a_skot Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Przedstawiam takie tam latadełko wystrugane w wolnych chwilach z odpadków epp ;-) . Na wstępie uprzedzam iż nie będzie to typowa relacja z budowy. Jest tego wsieci całe mnóstwo i dotyczące tego właśnie modelu, więc nie będę się "powtarzał" tym bardziej, że model w zasadzie już jest gotowy i czeka jedynie na odpowiedni pakiet. Model wykonany został w oparciu o plany kol. Puskala z Wirualnego Klubu Modelarskiego. W stosunku do oryginału, a to z racji zastosowanego materiału (oryginał wykonany z depronu), o ok. 10% powiększyłem płat. Pozostałe wymiary bez zmian. Rozpiętość - 54 cm. Poniżej kilka fotek: I kilka "technicznych" detali Układ sterowania. Zastosowane serwa to Mini SG43-4,3g "Maszynownia" Wyssany "półfabrykat" kabinki No i gotowa kabinka na modelu. Pilocik w makijażu Napęd to przeróbka CD. Silniczek już kiedyś pracował w modelu, ale zastosowane w nim mocowanie nie pasowało do foczki, więc zapadła decyzja o przerobieniu przeróbki Waga gotowego w granicach 25g. Kilka danych dotyczących silnika: stator - średnica 23,5 mm - grubość 5 mm - 9 zębów rotor - średnica (zew.) 29 mm - grubość (zew.) 7 mm - 12 magnesów 5x5x1 N50 Uzwojenie - 15 zwoi w układzie ABC nawinięte drutem 0,45 mm połączone w gwiazdę Silniczek przy zasilaniu 2s, ze śmigłem 7x3,5 przy 9.500 obr/min i prądzie max 4,9A daje ciąg statyczny 175g Waga całości, bez akumulatora, to 135g (gdzieś po drodze przytył mi nieco :-( ). Do prawidłowego wyważenia potrzebuję pakietu o wadze ok. 35g zatem masa modelu zrówna mi się z ciągiem silnika. W grę wchodzą pakiety w granicach 450 - 600 mAh. Powinno mi to dać ok. 5-6 min lotu, no może ciut więcej. No i demonem prędkości to nie będzie ;-) Szczęśliwie pitch speed (14 m/s) powinien być wystarczający dla tego modelu. Wszystko zweryfikuje pierwszy lot. Jeśli wszystko będzie o.k. to może pokuszę się o linie podziałowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Foka poleciała :-) Warunki nie do końca sprzyjały lataniu, więc odbyła się tylko jedna, kilkuminotowa próba. Model w locie bardzo przyjemny. "Startuje" z ręki, bez wyrzucania i lata w zakresie 1/2 - 3/4 gazu. Potrafi być bardzo szybki ale też i da się nim polecieć wolno. Jak się nieco ociepli ;-) powtórzę loty, nieco go wytrymuję i doszkolę operatora fotokamery . Dziś na takie zabawy było zbyt zimno. Waga modelu, gotowego do lotu z pakietem 2s 400 mAh, to 167g. Po ok 2-3 minutach lotu (nie włączyłem stopera :oops: ) do pakietu weszło 188 mAh. Chyba będzie z tego fajne latadełko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Jareczku jakiej grubości EPP użyłeś?Wala mi się płyta 6mm można by coś postrugać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Płat i wręgi kadłuba z 6 mm, a poszycie 3 mm a usterzenie - 4 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Bardzo fajny modelik czysto i dokładnie wykonany chyba też sobie takiego przez zimę wystrugam. :rotfl: Czym i jak pomalowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Całość wstępnie pomalowana szarym podkładem w spray-u a reszta farbkami Pactry przy pomocy aerografu. Drobiazgi pędzelkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.