Skocz do zawartości

RWD by skazoo 150%

karol p

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wytrzymałość też pewnie będzie śmieszna :)

Dobrze widzę że model powiększasz o połowę stosując takie same materiały jak w oryginale? Moim zdaniem Jeśli części większe o połowę to i grubsze- depron, listewki.

Opublikowano

Mając bogate doświadczenie w eksploatacji zwykłego RWD wzmocniłem tylko najsłabsze punkty konstrukcji

W skrzydło dałem depron 6mm na spód, nierowkowany 3mm na górę i listewkę sosnową na górze dźwigara.

W kadłubie natomiast dołożyłem dwa razy tyle listewek sosnowych

Opublikowano

Też mi coś takiego chodzi po głowie. :jupi:

Jeśli chodzi o grubość depronu na kadłub to 6mm w zupełności wystarczy. Ja mam zrobiony standardowy RWD z 3 mm depronu i jest wystarczająco wytrzymały.

Widzę, że w skrzydle dodałeś listwy. Ja budując skrzydło z lotkami wstawiłem listewki 2mm zamiast pasków depronu. Waga końcowa wyszła ta sama co wg oryginalnych planów, ale skrzydło znacznie zyskało na sztywności. Ty zastosowałeś połączenie listewek i pasków depronu a to jeszcze bardziej wzmocni konstrukcję skrzydła.

Czy wybrałeś już silnik jaki tu zastosuesz?

Opublikowano

Daj trójkąty wzmacniające, zesklejki, przy połączeniu górnej listwy kadłuba z pionowymi, czy tez raczej skośnymi. Ja tegi nie zrobiłem i po kilku miesiacach skrzydło mi odmaszerowało.

Pomysł nie jest co prawda nowy wręcz stary i sprawdzony. Model będzie latał wyśmienicie.

http://pfmrc.eu/printview.php?t=5493&start=0&sid=f401b2d2be057357c0b0614eba0c8999

Baxter

P.S. Na końcu wątku sa filmy z oblotu.

Opublikowano

Listewka 3x6 w skrzydle jest tylko jedna - na górze. Spód jest cały z 6mm depronu.

Daj trójkąty wzmacniające, zesklejki, przy połączeniu górnej listwy kadłuba z pionowymi, czy tez raczej skośnymi. Ja tegi nie zrobiłem i po kilku miesiacach skrzydło mi odmaszerowało.

Pomysł nie jest co prawda nowy wręcz stary i sprawdzony. Model będzie latał wyśmienicie.

http://pfmrc.eu/printview.php?t=5493&start=0&sid=f401b2d2be057357c0b0614eba0c8999

Baxter

P.S. Na końcu wątku sa filmy z oblotu.

Trójkąty dobry pomysł - skorzystam.

Link ten znam bardzo dobrze, gdyż z niego wziął się cały pomysł.

Pozdrawiam

karol p

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Model gotowy czeka na oblot:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Masa wyszła 1540g do lotu

Mocny silnik 600obr/V śmigło 14"

Pakiet 3S 2200mAh, ewentualnie zrobimy 4400mAh.

pozdrawiam

karol p

Opublikowano

jest niemal jak szybowiec.

Stwierdzenie "gazeta" będzie zdecydowanie trafniejsze :P

Czysto wykonany, ładnie wykończony - będzie niesamowicie cieszył oko w powietrzu ;)

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mój silnik ma około 1000W i 600kv

Duży i ciężki, ale na 3S ładnie kręci śmigłem APC 13x4.

Na pełnym gazie startuje po 5m i pakiet 2200mAh starcza na 20minut.

No name niebieski C4250-600kv kupiłem w hobbykingu z wyprzedaży.

Aktualnie dorobiłem mu wznios skrzydła, bo ciągle się pchał w beczkę.

Mocowanie skrzydła przerobiłem tak, żeby w razie kreta/krecika mogło przesunąć się do przodu bez szkód.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam

karol p

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.