karol p Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Nowy projekt - RWD by Skazoo razy 1,5. Rozpiętość 2m Waga pewnie wyjdzie śmieszna. Pozdrawiam karol p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Wytrzymałość też pewnie będzie śmieszna Dobrze widzę że model powiększasz o połowę stosując takie same materiały jak w oryginale? Moim zdaniem Jeśli części większe o połowę to i grubsze- depron, listewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Mając bogate doświadczenie w eksploatacji zwykłego RWD wzmocniłem tylko najsłabsze punkty konstrukcji W skrzydło dałem depron 6mm na spód, nierowkowany 3mm na górę i listewkę sosnową na górze dźwigara. W kadłubie natomiast dołożyłem dwa razy tyle listewek sosnowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_w1 Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Też mi coś takiego chodzi po głowie. :jupi: Jeśli chodzi o grubość depronu na kadłub to 6mm w zupełności wystarczy. Ja mam zrobiony standardowy RWD z 3 mm depronu i jest wystarczająco wytrzymały. Widzę, że w skrzydle dodałeś listwy. Ja budując skrzydło z lotkami wstawiłem listewki 2mm zamiast pasków depronu. Waga końcowa wyszła ta sama co wg oryginalnych planów, ale skrzydło znacznie zyskało na sztywności. Ty zastosowałeś połączenie listewek i pasków depronu a to jeszcze bardziej wzmocni konstrukcję skrzydła. Czy wybrałeś już silnik jaki tu zastosuesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Daj trójkąty wzmacniające, zesklejki, przy połączeniu górnej listwy kadłuba z pionowymi, czy tez raczej skośnymi. Ja tegi nie zrobiłem i po kilku miesiacach skrzydło mi odmaszerowało. Pomysł nie jest co prawda nowy wręcz stary i sprawdzony. Model będzie latał wyśmienicie. http://pfmrc.eu/printview.php?t=5493&start=0&sid=f401b2d2be057357c0b0614eba0c8999 Baxter P.S. Na końcu wątku sa filmy z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Listewka 3x6 w skrzydle jest tylko jedna - na górze. Spód jest cały z 6mm depronu. Daj trójkąty wzmacniające, zesklejki, przy połączeniu górnej listwy kadłuba z pionowymi, czy tez raczej skośnymi. Ja tegi nie zrobiłem i po kilku miesiacach skrzydło mi odmaszerowało. Pomysł nie jest co prawda nowy wręcz stary i sprawdzony. Model będzie latał wyśmienicie. http://pfmrc.eu/printview.php?t=5493&start=0&sid=f401b2d2be057357c0b0614eba0c8999 Baxter P.S. Na końcu wątku sa filmy z oblotu. Trójkąty dobry pomysł - skorzystam. Link ten znam bardzo dobrze, gdyż z niego wziął się cały pomysł. Pozdrawiam karol p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Coś tam ruszyło. Trochę mogę podłubać w domu przed telewizorkiem. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Model obklejony papierem śniadaniowym na wikol. Pozdrawiam karol p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Model gotowy czeka na oblot: Masa wyszła 1540g do lotu Mocny silnik 600obr/V śmigło 14" Pakiet 3S 2200mAh, ewentualnie zrobimy 4400mAh. pozdrawiam karol p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Piękny jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Pięknie C i ten model wyszedł. Tam mała masa przy takiej powierzchni nośnej, chyba pozwoli ci na bardzo długie loty, jest niemal jak szybowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 jest niemal jak szybowiec.Stwierdzenie "gazeta" będzie zdecydowanie trafniejsze Czysto wykonany, ładnie wykończony - będzie niesamowicie cieszył oko w powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labo Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 O rety... jestem pod wrażeniem wykonania... To się nazywa Modelarstwo, przez duże "M". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Karolu bardo piękny wyszedł ci samolocik :wink: napisz czy model jest malowany czy oklejany??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Może odpowiem za Karola :DModel jest malowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Karolu bardo piękny wyszedł ci samolocik :wink: napisz czy model jest malowany czy oklejany???Lakier w spraju. Polecam nowe i nie drogie po 13zł:http://www.chemmot.com.pl/produkty/eco.htmlNadają się do styropianuposzło 6 puszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Ja Cię kręcę,po obejrzeniu tego postu zabieram się za budowę RWD-5 130cm z depronu.Ciekawe jak mi wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Jaki silnik zastosowałeś?? 550 watów będzie dobry?? Czy trochę za dużo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol p Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Mój silnik ma około 1000W i 600kv Duży i ciężki, ale na 3S ładnie kręci śmigłem APC 13x4. Na pełnym gazie startuje po 5m i pakiet 2200mAh starcza na 20minut. No name niebieski C4250-600kv kupiłem w hobbykingu z wyprzedaży. Aktualnie dorobiłem mu wznios skrzydła, bo ciągle się pchał w beczkę. Mocowanie skrzydła przerobiłem tak, żeby w razie kreta/krecika mogło przesunąć się do przodu bez szkód. Pozdrawiam karol p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buricu Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Witam Jak z tym oklejaniem papierem śniadaniowym lepszy od japonczyka lżejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 fajnie wyszedł ,czekam na filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.